De tolkar Håkan Hellströms låtar i jubileumsprojekt

Göteborgarna Hanna Ferm och Parham är några av de artister som nu tolkar låtar från Håkan Hellströms skiva ”Det kommer aldrig va över för mig” som fyller tio år i år.
– Det känns både som en ära och en curse att tolka ”Valborg” som alla kan, säger Hanna Ferm.

ANNONS
|

Veronica Maggio, Hov1, Seinabo Sey och Dina Ögon är också med och tolkar låtar från Håkans jubilerande album, som var ett första steg mot en mer arenarockig inriktning för Göteborgsstjärnan när det kom 2013. Artisterna har bjudits in av Spotify och tolkningarna har spelats in i strömningsjättens studio i Stockholm.

Både Hanna Ferm och Parham har som göteborgare oundvikligen vuxit upp med Håkan Hellströms musik.

– Men jag började lyssna på honom ordentligt inför en av hans Ullevi-konserter, säger Hanna Ferm.

– Och när jag väl var där så var det liksom det mäktigaste jag hade upplevt och sett vid det tillfället. Den gemenskapen som han kan skapa och magin, det var bara helt otroligt fint.

ANNONS

Parham håller med om att energin som uppstår mellan Håkan Hellström och hans publik är något utöver det vanliga och en stor del av tjusningen. Han var tonåring när första skivan kom och hörde musiken på hemmafester runtom i stan.

– Man gillade ju honom fast man kanske inte sa det högt i den kompiskretsen. Men sen har han alltid följt med och växt på en. Och varit som ett soundtrack för Göteborg, ungdomen och kärleksbekymmer och sådana saker.

Hanna Ferm: ”Skitläskigt”

Titelspåret från ”Det kommer aldrig va över för mig” är den mest spelade låten på skivan enligt Spotifys statistik. Därefter kommer ”Valborg” som Hanna Ferm valt att tolka.

– Det är den låten på plattan som jag har mest emotionell koppling till. För mig känns den väldigt ikonisk och som en sådan låt som alla kan. Vilket gör att det känns som en otrolig ära att få tolka den. Men det är också skitläskigt just för att det är många som har koppling till den, säger Hanna Ferm.

Hanna Ferm tog fasta på det melankoliska i ”Valborg”.
Hanna Ferm tog fasta på det melankoliska i ”Valborg”. Bild: Fredrik Bengtsson

Hon berättar att hon inte ville göra en ”full on karaoke-cover” men samtidigt inte ändra för mycket i låten.

– Men vi lekte runt i studion och jag känner ändå att jag hittade en vibe som känns som jag, och som ändå är lite annorlunda. När jag sjöng in den utgick jag mer från det melankoliska som finns i den, som gör att den känns lite mer som en hjärtesorgslåt i min version än som en positiv kärlekslåt.

ANNONS

Parham hade avtändning till ”Fri till slut”

Parham i sin tur valde mellan flera favoritlåtar. En av dem var ”Fri till slut”, som han har en speciell relation till.

– Jag hade avtändning en gång och var skitledsen och hade ett breakup med ett ex. Jag hade varit ute och festat och drogat så jävla mycket. Då lyssnade jag på ”Fri till slut” och grät i typ tre dagar. Så den har haft mest känslomässig påverkan på mig. Fast det känns inte som en säljbar historia när vi ska gå ut med pr. Spotify och Sony tyckte inte det var så kul att pusha.

Till slut återstod ”Pistol”, en låt Parham beskriver som lite av en ”sleeper”.

– Jag hade hört den och tyckte om den, men sen fick jag någon nytändning för melodierna. Om man bara lyssnar på ackorden så är den väldigt vacker. Det skulle kunna vara typ en Beatleslåt.

Göteborgsrapparen Parham har gjort ”Pistol” lite mer polerad och poppig.
Göteborgsrapparen Parham har gjort ”Pistol” lite mer polerad och poppig. Bild: Fredrik Bengtsson

Det blir ingen rap i hiphopartistens version av ”Pistol”. På senare år har han börjat sjunga mer i sin musik.

– Jag har inte värsta sångrösten, jag använder ju autotune. Men Håkan är inte heller känd för det. Han har ju gjort kråksång till någonting nice. Han har varit ansiktet ut för att sjunga med känsla bara, var inte rädd! Det är det som är det viktiga.

ANNONS

Håkan Hellström: ”Finaste betyget man kan få”

Varken han eller Hanna Ferm vet om Håkan Hellström själv har hört deras tolkningar.

– Jag tror han kommer älska min i alla fall, säger Parham och Hanna Ferm skrattar:

Hanna Ferm och Parham har spelat in sina Håkan-tolkningar i Spotifys studio i Stockholm.
Hanna Ferm och Parham har spelat in sina Håkan-tolkningar i Spotifys studio i Stockholm. Bild: Simon Kallin

– Och han kommer hata min! Nej, han kommer nog tycka om den. Om det är några jag skulle vara nervös för så är det mer hans superhardcore-fans. Men de kommer vara känsliga oavsett. Det är ju tur att de kan fortsätta lyssna på Håkan då i stället.

Håkan Hellström kommenterar själv projektet i ett pressmeddelande från Spotify:

”När man blir lite äldre som jag ändå är nu, så blir man väldigt glad när yngre generationer plockar och gör något av det man gjort. Då lever det vidare på något sätt, det finns kvar. Det kanske låter fåfängt, men det är faktiskt det finaste betyget man kan få som musikskapare. Att låtarna lever kvar lite grann.”

Här är Spotifys jubileumstolkningar av Håkan Hellström

Veronica Maggio tolkar “Det kommer aldrig va över för mig”

Hov1 tolkar “När lyktorna tänds”

Parham tolkar “Pistol”

Dina Ögon ft. Seinabo Sey tolkar “Fri till slut”

Hanna Ferm tolkar “Valborg”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS