Aretha Franklin i sin krafts dagar. På lördag hyllas hon på Nefertiti.
Aretha Franklin i sin krafts dagar. På lördag hyllas hon på Nefertiti. Bild: TT

De hyllar Aretha Franklin på Nefertiti

I augusti avled Aretha Franklin. Det uppmärksammar Nefertiti som på lördag hyllar The queen of soul med en alldeles speciell kväll.

ANNONS

Hon besökte inte Europa särskilt många gånger, den notoriskt flygrädda Aretha Franklin, men gjorde i alla fall en konsert på Berns salonger i Stockholm 1968.

Däremot har hennes musik spelats in, stöpts om och framförts i olika former genom åren av alla från Siw Malmkvist till Lisa Nilsson, och på lördag är det dags igen.

Då kommer Emrik Larsson, Iris Esell, Johanna Hjort och framförallt Karin Klingenstierna, uppbackade av bland andra Paula af Malmborg Ward och Mia Samuelsson, att ta sig an The queen of soul och hennes imponerande låtkatalog som genom åren lyckades knipa inte mindre än 20 förstaplatser på Billboards R&B-lista.

ANNONS

Med pärlor som Think, Respect, Natural woman, Chain of fools, I say a little prayer, Baby I love you och Call me borde det vara den enklaste saken i världen att ställa samman en spellista. Eller så är det, med tanke på Aretha Franklins många hits, precis tvärt om.

LÄS MER:The queen of soul har tystnat

– Njae, det handlar mest om att välja låtar som vi tycker om och som speglar hela Arethas karriär, vi kommer även att köra några 80-talsdängor, lovar trumpetaren Mia Samuelsson.

Vad har du för relation till Aretha Franklin?

– (skratt) Jag brukar gå igång på musik med skönt sväng och hon hade mycket blås i sina låtar. Förutom en stor röst och ett bra beat fanns det ofta en stark kör men också ett par coola blåsare längst därbak som stöttade upp det hela.

Är dina favoritlåtar med Aretha också de som är roligast att spela med orkestern Stella på scen?

– Bra fråga, men jo, så är det nog. Som blåsare går man gärna igång och blir extra glad av låtar som är lite ... fonky. Since you've been gone (sweet sweet baby) är till exempel alltid rolig att spela. Även Rock steady är kul och Think, som vi ofta spelar med Stella, är underbar!

ANNONS

Hennes kanske mest kända låt?

– Ja, det är väl den eller (You make me feel like) A natural woman som Carole King skrev. Det där klippet från härom året när Aretha sjunger den låten för Barack Obama ... wow, då krullar sig verkligen håret.

Lördagens konsert på Nefertiti är slutsåld sedan länge. Har ni planer på fler hyllningar till Aretha Franklin?

– Kanske det, vi får se hur det landar på lördag, säger Mia Samuelsson.

Tribute to Aretha Franklin

Emrik Larsson, Iris Enell, Johanna Hjort – sång.

Orkestern Stella: Karin Klingenstierna – sång, Paula af Malmborg Ward – keybord, sång, Tomas Olsson – trummor, Elisabeth Engdahl – saxofon, Mia Samuelsson – trumpet.

Dessutom: Peeter Wiik – gitarr, sång, Owe Almgren – bas, Vanja Holm – percussion, voc.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS