"Coldplay helar med sin musik"

Brittiska Lyves är ett av förbanden till Coldplay när de uppträder i Göteborg på söndag och måndag. Men hon drömde aldrig som liten om att arbeta med musiken, och höll det hemligt i flera år. – Min familj var rätt oroliga när jag började satsa på det mer seriöst eftersom jag redan hade en stabil karriär, säger Lyves.

ANNONS
|

På söndag kliverColdplay upp på scenen på Ullevi. Med sig har de danska poprockbandet Mew och brittiska artisten Lyves.

Lyves heter i själva verket Francesca Bergami och beskriver sin musik som en blandning av många - av hiphop, soul, RnB och electro.

– Jag vill bara göra musik som är ärlig och själfull, säger Lyves.

Coldplays senaste album, och turnén de nu befinner sig på heter "A head full of dreams". Passande, anser Francesca Bergami, som inte känner press inför att sparka igång en arenapublik som väntar på ett av världens största rockband.

– Min musik är ju mer drömsk, så namnet passar bra. Jag har märkt att folk vill vara med på min resa. Jag blundar och drömmer mig bort och hoppas att folk vill följa med. Och jag får möjlighet att sparka igång Coldplays musikresa.

ANNONS

Från sjukhustill musik

Lyves EP "Like Water" släpptes i januari och målet är att arbeta mot en fullängdare under hösten, men hon drömde aldrig som liten om att arbeta med musik på heltid.

– Mina föräldrar brukade spela LP-skivor som jag sjöng med till och jag uppmuntrades i skolan, men var för blyg och hade ingen aning om hur man skulle ens börja för att ta sig in i branschen.

LÄS MER: Visuellt spektakel när Coldplay intar Ullevi

Francesca Bergami började sedan istället arbeta inom psykiatrivården på ett sjukhus i London.

– Jag slutade aldrig sjunga, och till slut blev passionen så stark att jag gick och köpte en keyboard. Men jag visste inget om noter eller så utan fick testa mig fram till allt. Det var ett väldigt stort berg att bestiga.

Spelade i hemlighet

Under de första åren berättade hon inte för någon om sin hobby, inte ens för sin dåvarande partner.

– Jag berättade inte för honom förrän först eftertvå år. Min familj var rätt oroliga när jag började satsa på det mer seriöst eftersom jag redan hade en stabil karriär. Men jag kände att jag hade något att säga och ville kunna påverka och hjälpa med min musik.

Lyves berättar om artister som får henne att stanna upp, om Adele, Bill Withers och Coldplay - som hon lyssnat på sedan i tonåren.

ANNONS

– Det är sån ära att få spela med dem. De får folk att gråta, att skratta och jubla. De lyckas hela människor med sin musik.

Vill du hälsa något till publiken i Göteborg?

– Det är första gången jag besöker Sverige, men alla jag känner därifrån är musiker. Så jag känner mig otroligt hedrad och ser fram emot att känna av energin i publiken.

På söndag och måndag uppträder Lyves på Ullevi som förband till Coldplay.

ANNONS