Broder Daniel-Henriks solodebut är här

Henrik Berggren skriver brev till fansen om ångesten, drogerna och musiken. "Ur min plåga försöka skapa något så vackert som möjligt, det ger lidandet en mening", skriver profilen inför sin comeback.

ANNONS
|

Ryktena har blivit allt ihärdigare, nu är det äntligen officiellt att Musiksveriges mest mytomspunna solodebut ska bli verklighet. På torsdagseftermiddagen släpptes plötsligt en första singel från Henrik Berggren med titeln For my brother, Johnny.

Med den nya låten kommer ett långt personligt brev från Henrik Berggren till fansen. Sångaren skriver personligt om sina depressioner, drogmissbruket och kärleken till musiken och bandet Broder Daniel.

"När jag var ungefär femton år gick botten ur mig. Jag drabbades plötsligt av en uppgivenhet inför mitt liv och framtid. Ett moln av grå meningslöshet sjönk ner över allt. En person av mer kliniskt sinnelag än jag skulle kalla detta depression, och den kom att vara ett halvt liv för mig. Den upprätthölls av ett drickande och knarkande, som dock inte hade skapat detta tillstånd. Det känns konstigt att säga nu, men jag upplevde att tillvaron var en så livlös kvävande massa att det bästa man kunde göra var att supa ihjäl sig, om än med stil.", skriver Henrik Berggren.

ANNONS

"Jag hade konstruerat ett fängelse"

Sångaren fortsätter med att beskriva ett slags uppvaknade efter att han fyllt trettio. Han kom till insikt om att han behövde bli konstruktiv när det gällde kampen mot det egna mörkret. Samtidigt insåg han att vännerna hade hittat fram till helt andra slags liv än det han själv hade.

"Mina vänner hade yrkesutbildningar och skaffade barn. För mig kändes allt overkligt. Ungdomen var över. Jag tyckte att jag hade raserat mina möjligheter till ett gott liv till förmån för en galen och orealistisk dröm att bryta mig ur den trånga och borgerliga miljö jag kommit från. Nu hade jag verkligen ingen framtid och jag hade skapat denna situation själv, genom att just inte tro att jag hade någon. Jag hade egenhändigt konstruerat ett självuppfyllande fängelse.", skriver Berggren.

Vidare beskriver han ur bandet Broder Daniel var det som gav tillvaron mening, men att han hela tiden också insåg att orkestern "alltid på gränsen till upplösning, kaos var dess sammanhållande motto, och skönhet."

På den nya låten riktar sig Henrik Berggren till "Johnny" som en person som kände honom innan rockstjärnelivet tog fart. Kanske samme Johnny som Broder Daniel-kollegan Håkan Hellström sjunger om i en av sina låtar.

Håkan Hellström hyllar sin vän

Håkan Hellström har alltid hyllat vännen Henrik Berggren och har i upprepade intervjuer sagt att det är "Henrik och inte jag som borde stå på de stora scenerna. Berggren har dock dragit sig tillbaka och i princip inte spelat live sedan Broder Daniels avskedskonsert på Way out West 2008.

ANNONS

Enligt ihärdiga rykten har Henrik Berggren under flera år skrivit på låtar till en solodebut. Nu är den alltså på gång och enligt uppgift blir han dessutom skivbolagskollega med Håkan Hellström på Woah dad.

Återkomsten till musiken innebär också en återförening med flera av de gamla medlemmarna från Broder Daniel. På nya singeln spelar trummisen Lars "Poplars" Malmros och basisten Theodor Jensen, båda från Broder Daniel. Dessutom medverkar gitarristen Mattias Tell samt producenten Charlie Storm på diverse instrument.

Producentkollegan Björn Olsson, som liksom Storm jobbar nära Håkan Hellström, har i en tidigare intervju berättat att plattan är i princip klar och ska släppas under våren.

"Musiken ger lidandet en mening"

I det långa brevet som följer med singeln skriver Henrik Berggren om varför han väljer att hålla fast vi musiken:

"Att sjunga om det jag varit med om och att ur min plåga försöka skapa något så vackert som möjligt, det ger lidandet en mening. Alla bekymmer och all kamp har inte varit förgäves då. Istället kanske det kan omvandlas till något positivt, som också andra kan gagnas av. Att ha mening i sitt liv är den enda sanna lyckan", skriver han och fortsätter:

"Så ytterligt få är förunnade detta. Många säger nog att de har denna mening, men innerst inne känner de verkligen så? Är inte livet ofta bara ett ständigt pågående slitande för att få tillvaron att gå ihop? Så få har turen att kunna känna att de har något mer, men en av dem är jag. Åtminstone för en stund."

ANNONS

Henrik Berggren avslutar sin text med en slags programförklaring:

"Många tycker att jag är modig som vågar sjunga och berätta om mina problem. Det är jag inte. Jag har bara en större fruktan, fruktan för alltings intighet. Jag är inte rädd för att göra bort mig. Jag är rädd för att vara inget. Det är stora ord, men varför skall jag stanna halvvägs? Varför sjunka ner i dyn av alltings halvhet?"

Än så länge är det inte klart när albumet kommer, men enligt teamet bakom Henrik Berggren ska man släppa mer information under nästa vecka. Henrik Berggren har tills vidare avböjt intervjuer.

ANNONS