Bolaget är en hyllning till  Västkusten

Att vara en liten spelare i en stor värld stoppar inte West Coast recordings – det finns för mycket ohörd musik som måste ut.

ANNONS
|

Vid ett runt bord har West Coast Recordings samlats för ett möte. Restaurangen Studio HPKSM är lite av hemmaplan för skivbolaget, som en gång i månaden anordnar egna kvällar här. Denna dag har de mött upp med Aron McFaul, för att prata om hans kommande släpp. Än så länge har det relativt nystartade skivbolaget signat fyra artister, och de håller ständigt öronen öppna efter nya pärlor.

–Det är en jättefin känsla när man hör något man tycker om, som man sen får chansen att jobba med. Jag får energi av bra musik, ännu mer när jag får jobba med det, säger Kaine Taylor.

ANNONS

Återvände till Gbg

Kaine Taylor växte upp i Australien och lärde känna Henrik Nyström efter att ha flyttat till Göteborg. Den gemensamma nämnaren var redan då musiken, och Kaine som till en början inte hade något jobb gick ofta och bläddrade i butikernas skivbackar.

Efter en tid flyttade han till Stockholm och började jobba som A&R på ett musikförlag, det var där han fick kontakt med Dan Lissvik.

Så småningom gick flyttlasset åter till Göteborg. Då hade de tre vännerna på olika håll samlat på sig ett antal års erfarenhet i musikbranschen. Kaine hade startat ett managementbolag, Henrik jobbade på ett globalt musikbolag och Dan hade en karriär som producent och musiker. Kaine och Henrik hade länge pratat om att de skulle vilja göra någonting tillsammans, plötsligt låg det rätt i tiden. Idén om ett eget independentskivbolag började ta form.

– West Cost Recordings är en hyllning till musiken i Göteborg, den har påverkat mitt liv på ett positivt sätt så det känns fint att ge något tillbaka, säger Kaine.

Mycket att uträtta

Vad är det som driver en till att starta ett independentskivbolag kan man undra? För West Coast handlar det bland annat om att det finns så mycket bra musik som är ohörd. Dessutom har de mycket att uträtta i Göteborgs musikliv säger Henrik.

ANNONS

– Det som driver mig är nyfikenheten på våra artister, deras musik och konst. Och de stordåd vi kan utföra som den minispelare vi är.

I dagsläget jobbar de enbart med artister och producenter från Göteborg. Och även om de kan tänka sig att sprida ut sig lite mer i framtiden, vill de hålla kvar i det västkustska konceptet så länge det går.

Eftersom de alla är nära vänner flyter ofta jobbet och vardagen ihop. De har kontor, butik och studio i Linné och ses titt som tätt och äter lunch eller dricker kaffe. Under en lunch kan de prata om allt ifrån familjen, helgen som gått, nästa West Coast-grej, nästa remix och var någon köpt sina skor. Men de är inte alltid ense om allt.

Roligt kneg

– En bedrift är väl att jag och Kaine, som tycker olika om så mycket ändå kommer överens. Jag vill jobba med hits och Kaine blir allt mer obskyr i sin musiksmak. Ändå hittar vi fram till samma saker som vi gillar.

Officiellt har de tydliga roller, Kaine är A&R, Henrik är label manager och Dan Lissvik gör det grafiska. I praktiken flyter det ihop, de håller till exempel alla utkik efter ny musik. Många gånger innebär arbetet med ett independentskivbolag också att stå i timmar och paketera skivor och skriva fraktsedlar.

ANNONS

– Det är kneg, men det är roligt också. Jag är så tacksam för att jag kan skicka skivor världen runt, säger Kaine.

Ingen av dem lever på West Coast Recordings i dag, men Kaine poängterar att skivbolaget inte är någon hobbyverksamhet.

– Vi tar det vi gör på hundra procent allvar, och våra artister ska känna det. Men det tar ju lite tid att bygga upp, det har bara gått ett och ett halvt år.

Kreativ miljö. Aron McFaul är en av fyra artister som just nu är knutna till skivbolaget. Under dagens möte diskuteras hans kommande släpp.

West Coast Recordings

Skivbolag startat 2015 av Kaine Taylor, Henrik Nyström och Dan Lissvik.

I dagsläget har de artisterna Aron McFaul, Judaskyssen, Oktober­klubben och Northern Tropic.

Under våren fortsätter de med konceptet WCR Nights på Studio HPKSM, där både skivbolaget och deras artister spelar musik. Nästa kväll är 27 januari, därefter håller de i regin sista fredagen varje månad.

ANNONS