Avicii blir första svensk att nå 2 miljarder streams på Spotify

Aviciis ”Wake me up” är den första svenska låten att nå två miljarder lyssningar på Spotify. Något som nu uppmärksammas av plattformens vd Daniel Ek.

ANNONS
|

Hemmafest, bröllop eller studentflak – ingen av dessa tillställningar är komplett utan att Aviciis låt ”Wake me up” spelas åtminstone en gång. Nu har superhiten nått två miljarders-strecket på Spotify, vilket är första gången för en svensk artist.

Daniel Ek delade med sig av nyheten på X, före detta Twitter, under söndagen.

”Det är så fantastiskt att se Aviciis inflytande och anmärkningsvärda arbete fortsätta sprida glädje till så många världen över”, skriver han och fortsätter med att ge beröm åt artistens forna manager Arash ”Ash” Pournouri för att han trodde på Avicii innan någon annan.

Blev utbuad på Ultra-festivalen i Miami

”Wake me up” har kommit att bli Tim ”Avicii” Berglings mest framgångsrika låt någonsin. Men den har haft en något oväntad väg till toppen. När Avicii premiärspelade den tillsammans med sångaren Aloe Blacc, flera gitarrister och banjospelare på EDM-festivalen Ultra i Miami 2013, buade publiken åt honom.

ANNONS

Den oväntade blandningen av country, folk- och dansmusik har senare beskrivits som banbrytande.

Andra låtar som nått över två miljarder lyssningar på Spotify är bland andra Post Malone och Swae Lee – ”Sunflower”, Tones and I – ”Dance monkey”, Lewis Capaldi – ”Someone you loved” och Ed Sheeran – ”Shape of you”. Rekordet innehas av The Weeknd och hans ”Blinding lights” som i skrivande stund har lyssnats på över 3,7 miljarder gånger.

Avicii dog 20 april 2018. Han blev 28 år gammal.

LÄS MER:De unga svenska rapparna måste bli bättre live

LÄS MER:Stjärnartisten hotar med strejk mot AI

LÄS MER:David Ritschard kollapsade under ”Allsången”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS