100 mäktigaste i Göteborg

Makt kan handla om att skapa trender, opinion och om lokalt och informellt inflytande. 2016 kvalade Håkan in på GP:s topp 100 över stadens mäktigaste personer. Här är hela listan.

ANNONS
|

Det är en diger lista personligheter som GP tog fram under vintern 2016. Håkan Hellström är en av dessa och han knep plats nummer fyra. I täten med andra ord. Bläddra neråt för att läsa om samtliga, eller klicka dig igenom bildspelet ovan.

100 Sarah Britz

chefredaktör på Faktum (NY)

Hörs allt mer i debatten om det hårdnande klimatet där hemlösa ställs emot varandra och där konkurrensen om pengarna blir tuffare. Men störst uppmärksamhet fick hon ändå för sin GP-krönika där hon röt till mot män som visar röven offentligt.

99 Johan “Redtop” Larsson

delägare av Pustervik, arrangör, opinionsbildare (98)

Legendar som i åratal anordnat konserter och festivaler. Har gjort Pustervik, till en av landets bästa rockklubbar. Engagerad när det gäller frågor om Göteborgs samtid och framtid. Drivande i projektet att utveckla Ringön till en kulturell oas i stan.

ANNONS

98 Tito Rojas

idrottsledare (ny)

En stor eldsjäl som oförtrutet kämpar vidare för idrottsföreningen Cruz Azul och Biskopsgården. Skapar debatt och ställer krav på politiker och tjänstemän när saker görs fel eller tar för lång tid.

97 Jesper Strömbäck

professor i journalistik och politisk kommunikation vid JMG, Göteborgs Universitet (NY)

En allt tydligare röst i mediedebatten; kring allt från etnicitet i bevakningen till förändringar i medielandskapet. Släppte dessutom boken ”Utan invandring stannar Sverige” under 2016.

96 Jonas Holmberg

konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival (95)

Med 30 000 besökare är Göteborgs filmfestival Nordens ledande. 450 filmer från 84 länder visades i år och Jonas Holmberg är spindeln i nätet. Nu tar festivalen ett kliv ut i stan och låter unga i Bergsjön göra kortfilm om sina liv till festivalen 2018.

95 Kristina ”Keyyo” Petrushina

Youtube-profil (NY)

En av Sveriges största Youtubers med närmare 60 miljoner videovisningar och med rötter i Göteborg. Har haft egen humorserie i SVT Play och utsågs i år till Sveriges roligaste Youtuber. Snart aktuell som programledare i "Talang" på TV4.

94 Ingrid Norrman

kulturchef på GP (79)

Driver opinion i flera frågor rörande Göteborgs kulturliv. Hon tog också hit Nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj och bjöd göteborgarna på ett bejublat samtal med vitryskan på Stadsteatern.

93 Tasso Stafilides

verksamhetsansvarig för Göteborgs kulturkalas (NY)

Spindel i nätet för Nordens största kulturfestival med 1,5 miljoner besök och en publik i alla åldrar och från alla delar av stan. Har två år i rad lockat arabiska storstjärnor till Götaplatsen. Även ordförande för West Pride och ledamot i Dramatens styrelse.

ANNONS

92 Eva Hessman

stadsdirektör (92)

Inne på sitt andra år som kommunens högste tjänsteman. Har hittills inte skapat några stora rubriker men har ett tungt ansvar på sina axlar för när det gäller att styra arbetet på stadsledningskontoret där många avgörande beslut fattas.

91 Tomas Torgersen

projektledare på Gothenburg Horse Show (87)

Fyller Scandinavium under fyra intensiva dagar och får ständigt nya förtroenden hos det internationella förbundet. Hisingssonen har en stor del i att Göteborg får EM 2017 samt att staden har blivit ett ”hästcentrum” i internationella kretsar.

90 Glenn Hysén

alltid aktuell (89)

När Glenn Hysén öppnar munnen, och det gör han ofta, lyssnar göteborgarna. Spelar ingen roll om det handlar om fotboll, gängkriminalitet eller ålderdomshemmen. Glenn har ett gött hjärta, står med fötterna på jorden och gör sig aldrig till.

89 Nisse Wiberg

vd på Prioritet Finans (83)

Blåvitts storsponsor har taggat ner och varken syns eller hörs lika mycket som tidigare, men är ändå en maktfaktor på Kamratgården och den som kan finansiera nyförvärv. Skördar också framgångar med inomhusarenan på Kviberg.

88 Mattias och Andreas Jakob

ägare av Ölstugorna Tullen (94)

Krögarna bakom den växande kedjan av pubar, som snart finns i nästan varje stadsdel runt Göteborg, fortsätter att ta plats. Under året har deras senaste succé på Avenyn blivit kedjans nya mötesplats och en paradkrog.

ANNONS

87 Carolina Falkholt

konstnär och musiker (NY)

Konstnär, med graffitin som grund, som med ständigt nya utställningar, skivutgivningar och offentliga verk från Kungälv till Albanien, för ett samtal om konst och feminism. Nästa år tillbringar hon i New York, på Iaspis ettåriga ateljéstipendium.

86 Stefan Albrechtson

klubbdirektör för IK Sävehof (80)

Så stod den där – Partille Arena. ”Abbe” har varit med hela vägen från de simpla barackerna som kallades kansli till den tokmoderna arenan utmed E20. Trots flera spelarförluster varje år lyckas han få ihop ett damlag i absolut världsklass.

85 Agnes Wold

professor i klinisk bakteriologi (84)

Spräcker inte bara hälsomyter utan tar också ställning i kontroversiella frågor. Utsågs av Expressen till årets kvinna på internationella kvinnodagen och lanserade då sina 10 budord. Nr7: Du skall respektera varje kvinnas val att dricka vin när hon ammar.

84 Ulf Bjereld

professor i statvetenskap, ordförande i Tro och solidaritet (S) (48)

Sitter som ordförande i Tro och solidaritet i Socialdemokraternas verkställande utskott. Med en än tydligare koppling till S upphörde han att vara den statsvetare journalisterna ringer först och ber om en kommentar.

83 Thomas Ingenlath

designchef på Volvo (32)

Fick en succé med nya XC90 och Volvo ser ut att gå mot ett nytt rekordår 2016. Men trots strålande global försäljning tappar Volvo marknadsandelar i Sverige, frågan är om V90 har vad som krävs för att ersätta svenskfavoriten V70?

ANNONS

82 Christina Ståhl

vd på MQ (NY)

Har lyckats höja lönsamheten rejält för det Göteborgsbaserade företaget och utökade i år sitt inflytande över klädhandeln då hon numera även kan titulera sig som vd för Joy.

81 Lisa "Miss Lisibell" Jonsson

modebloggare (NY)

Har närmare 400 000 prenumeranter på Youtube och 530 000 följare på Instagram. Började blogga om smink och mode när hon var 10 år gammal. I dag är 15-åringen från Björlanda en av de mest inflytelserika videobloggarna bland unga tjejer.

80 Emanuel Karlsten (75)

journalist

Startade i mars i år Mediepodden ihop med medieprofilen Olle Lidbom och tar för sig allt mer som tyckare i en hårt utsatt mediebransch. Fick stort genomslag med GP-krönikan som till stor del bekräftade bilden av att folk delar Facebook-inlägg utan att läsa artiklarna.

79 Adam Friberg

Gamer (NY)

Spelar datorspelet Counter Strike på professionell nivå. Har sina rötter i Göteborg och har under de senaste tre åren vunnit miljonbelopp i diverse e-sport-turneringar tillsammans med laget Ninjas in Pyjamas. Anses vara en av världens bästa Counter Strike-spelare.

78 Matilda Brinck-Larsen

eldsjäl, debattör och fotbollsledare (NY)

Tar ordentligt med plats i debatten om ensamkommande flyktingbarn. Jobbar med mottagandet i Göteborgs kommun och prisades dessutom av Uefa för sitt arbete med Sandarna BK i kategorin ”Bästa ledare på gräsrotsnivå”.

77 Hanna Toll

kanalchef på Sveriges radio, Göteborg (77)

ANNONS

Sällan ute i debatten men programmen som produceras i Kanalhuset i Göteborg gör desto mer väsen av sig. Granskningar gjorda av ”Kaliber” hörs ofta i ekot på måndagsmorgnarna och debattprogrammet ”Ring P1” är som gjort att älska eller hata.

76 Zana Muhammad

verksamhetsledare på Interreligiösa centret (65)

Jobbar oförtrutet vidare med ledstjärnan att skapa förståelse och därmed också dialog och mötesplatser för alla oavsett religion. Centret var det första i sitt slag i Sverige när det skapades och från och med förra året är det permanentat i stadens budget.

75 Ali Davoodi

kulturentreprenör (62)

Drog igång göteborgska modemässan Fresh Fish för nya och lovande designers. Sätter färg på stan genom konstprojektet Art made this där kvinnliga konstnärer två år i rad målat centrala fasader och portar mitt i Göteborg. Ständigt nya projekt är på gång.

74 Johan Trouvé

vd på Västsvenska handelskammaren (66)

Typiska hashtags på twitter: #gbgftw #boosta. I jobbet med att stärka regionens ställning har Handelskammarens vd gjort till sin uppgift att lyfta fram positiva signaler från det västsvenska näringslivet.

73 Lotta Brändström

vd på Göteborg Energi (68)

2030 ska all fjärrvärme i Göteborgs stad produceras av förnybara bränslen. En av de viktigaste nycklarna för att Göteborgs klimatmål ska uppnås är att stadens energibolag hittar rätt väg bort från fossilbränslen som olja och naturgas.

ANNONS

72 David Lega

kommunalråd (KD) (NY)

Har svårt att finna sin roll i ett på riksplanet kraftigt förändrat parti. Mer lyckosam i kommunpolitiken, där LOV efter lång tids kamp ser ut att bli verklighet. Kritiserar ofta det rödgröna styrets näringslivspolitik.

71 Cecilia Krönlein

chefredaktör på GP (47)

Fortsätter att styra över den största redaktionen i Västsverige och sätter därmed agendan i en rad viktiga samhällsfrågor. Stod upp för en kritiserad publicering av Nya Tiders debattartikel med argumentet att GP är anhängare av yttrandefrihet och en fri debatt.

70 Madeleine Olsson Eriksson

ordförande i Stenastiftelsen (64)

Håller sig i bakgrunden för den stora allmänheten, men som ordförande för Stenafamiljens filantropiska del ser hon till att mångmiljonbelopp varje år går till verksamheter och projekt inom forskning och kultur i Västsverige.

69 Janne Josefsson

SVT-profil (NY)

Läxade upp sin chef Jan Helin på bästa sändningstid under den något märkliga debatten om huruvida extremister ska få debattera i SVT. Lika arg var han i GPTV:s PratBar om gängvåldet, där han gick hårt åt Ann-Sofie Hermansson och talade om svek utan motstycke.

68 Henrik Saxborn

vd på Castellum (56)

Tvingades slå ifrån sig kritik om kompispris efter köpet av Norrporten från statliga AP-fonderna, för 13,4 miljarder kronor. I höst öppnar lokalerna, som tidigare rymde Gamle Port efter totalrenovering.

67 Anna van der Vliet

konstnärlig ledare för ICIA (NY)

ANNONS

Driven konstmotor som vägrar klappa medhårs. Curator bakom höstens mest omtalade offentliga konstverk i Göteborg: You made me i Slottsskogen och Du gamla, du fria i Vasaparken. Fick göteborgarna att diskutera samtidskonst – och ringa ner stadens växel.

66 Peter Bronsman

vd och ägare av Kopparbergs (42)

Bryggeriverksamheten har visat rekordresultat och pubkedjan John Scott’s finns numera utöver Göteborg i både Stockholm och Spanien. Fotbollslaget som han sponsrar däremot hade ett tyngre år.

65 Camilla Nyman

vd Gbg & Co (43)

Ännu ett mellanår för stadens viktiga motor för turism och evenemang. Del i Handbolls-EM för damer och Gothenburg Green World är två av få inslag utöver Julstad och Kulturkalas. Dagens vd har skapat arbetsro – men många saknar ”Companys” kaxigare glansdagar.

64 Henrik Lundqvist

målvakt i New York Rangers (26)

Har en tung säsong bakom sig med ett mindre lyckat NHL-slutspel, för att inte tala om World cup i Toronto. Trots det, oerhört populär – inte minst bland schampoleverantörer. Vurmar för Göteborg och har köpt hus söder om staden.

63 Gert Wingårdh

stjärnarkitekt (90)

Göteborgs absolut mest kända arkitekt tar ett rejält kliv uppåt på listan, stark röst i debatten om arkitekturlinjens nya utformning på Chalmers. Därtill högprofilerad genom programmet Husdrömmar på SVT och tillbaka som juryordförande för Sveriges Snyggaste Kontor.

ANNONS

62 Johan Nyhus

kommunalråd (S) (63)

Som om det inte räckte med Västlänken har det stormat kring Vattenspelet på Götaplatsen, försenade projekt och arbetsmiljön på Trafikkontoret. Johan Nyhus har alldeles säkert haft bättre år.

61 Alrik Danielson

vd på SKF (33)

Försäljningen har minskat något under året – men frågan är om SKF:s plats i det allmänna medvetandet har fallit ännu mer. Två år har gått, men än fyller Alrik Danielson inte ut sin karismatiske företrädares plats.

60 Felix ”Pewdiepie" Kjellberg

Youtube-stjärna (60)

Blev affischnamn för Youtubes nya tjänst Red, vräkt från sin lägenhet i Brighton och behåller sin position som Sveriges mest kända Youtuber på ett internationellt plan.

59 Roger Rönnberg

chefstränare för Frölunda Indians (96)

Den trygge Luleåsonen behövde inte mer än två säsonger innan han såg till att SM-bucklan hamnade i Göteborg. Får mycket beröm för sitt sätt att på ett framgångsrikt sätt lotsa in unga spelare i hetluften. Skapar också minnesvärda presskonferenser.

58 Stefan Bengtsson

rektor för Chalmers tekniska högskola (41)

Har efter drygt ett år på sin post hunnit röra upp en del känslor. Översynen av organisationen kom fram till att dagens 17 institutioner ska bantas till 11. Som framgått på GP:s debattsida är alla inte helt nöjda.

57 Joakim Lamotte

GP-krönikör och Facebook-fenomen (58)

Publicerar sig på Facebook där det mesta han gör får stor spridning. Den nya tidens opinionsbildare som på kuppen blivit föreläsare i kvinnosyn och sexuella trakasserier, ämnen som ligger honom varmt om hjärta.

ANNONS

56 Belinda Olsson

journalist, författare och programledare (NY)

Som programledare för SVT:s nya debattprogram Opinion Live är göteborgaren med och väljer ut och sätter fokus på veckans viktigaste samhällsfrågor. Efter ett år följs man nu av runt 350 000 tittare i veckan. Klart med ny säsong som drar igång 12 januari.

55 Anna Rosengren

förvaltningsdirektör (55)

Chef för kulturförvaltningen och högst ansvarig för Röhsska museet som nu stänger i 15 månader på grund av dålig psykosocial arbetsmiljö. Inrättade för ett år sedan en helt ny kulturstrategisk avdelning. Den chefen har varit helt osynlig sedan dess.

54 Björn Siesjö

stadsarkitekt (25)

Fortsätter att synas och höras, inte minst för att tala om ökad förtätning. Men tvingas också inse att det inte alltid går tillräckligt fort. Har klagat på att både byggare och länsstyrelsen sinkar viktiga projekt.

53 Eric Sollenberg

vd på Forsman & Bodenfors (NY)

Ett turbulent år för vd:n på Sveriges största reklambyrå. Att 30-årsjubilerande F&B köptes upp av amerikanska MDC partners slog ner som en bomb i reklambranschen. Betalningen skedde med egna aktier, som sedan dess sjunkit rejält i värde.

52 Carl Bennet

huvudägare av Getinge och Elanders (36)

Fyllde 65 år i somras, men visar inga tecken på att vilja varva ned. Har under året investerat tungt i Sandvik och i vårdbolaget Decicare samt bytt ut vd:n i Getinge. Sålde nyligen aktier värda 440 miljoner kronor i Elanders, men behåller majoriteten.

ANNONS

51 Britt-Marie Mattsson

journalist och författare (NY)

Outtröttlig och i toppform har hon i år bevakat sitt elfte amerikanska presidentval för GP. Hon lotsade sina läsare och radiolyssnare genom den osannolika valkampanjen och belönades under året med Publicistklubbens stora pris.

50 Mattias Andersson

konstnärlig ledare på Backa teater (49)

Tung teaterchef med barn och unga i fokus och rad efter rad av hyllade uppsättningar. Det europeiska samarbetsprojektet The Misfits har i år turnerat ute i Europa. Gästspelade på Dramaten med Deformerad persona, en hyllad parafras på Ingmar Bergman.

49 Henrik Ekengren Oscarsson

professor i statsvetenskap, chef för SOM (53)

Som chef för SOM-institutet och ledare av Valforskningsprogrammet är han landets mest anlitade forskare när det gäller opinion och väljare. Under röstsammanräkningen efter USA-valet guidade han SVT:s tittare genom siffermattorna, elektorsrösterna och swing states.

48 Jan-Olof Jacke

Sverigechef på Astra Zeneca (54)

Syns allt oftare I debatten för att inpränta vikten av att satsa på forskning och innovation samt att skapa förutsättningar för företag att växa. Räknar med att klara målet att ta fram tio nya mediciner mellan 2014 och 2020.

47 Clara Henry

bloggare, videobloggare, radio- och TV-programledare, komiker, kläddesigner och författare (27)

Ser du en lång kö någonstans i Göteborg leder den förmodligen till Clara Henry. Oavsett om det är en bok om mens eller en klädkollektion vallfärdar fansen för att få en glimt av den 22-åriga youtube-profilen. Nästa år leder hon Melodifestivalen.

ANNONS

46 Dennis Andersson

cupgeneral för Gothia cup och klubbchef för BK Häcken (57)

Hamnade i en medial storm i samband med Gothia cup-invigningen. Häcken och tränaren Peter Gerhardsson valde att gå skilda vägar och nu är det förre tränaren i IFK Göteborg, Mikael Stahre, som huserar på Sveriges modernaste träningsanläggning.

45 Charlotte Ljunggren

chef på Landvetter flygplats (40)

Planerna för Landvetter är gigantiska. Dagens 4 000 anställda på och runt flygplatsen ska växa till 10 000 fram till år 2030, då logistikcentrum och köpcentrum är färdigbyggda. Men först av allt ska en ellipsformad bro i svart diabas byggas.

44 Mats Lövgren

samordnare för Nätverket ”Stoppa Västlänken nu” (NY)

Trots att planeringen av Västlänken rullar på, så lägger sig inte protesterna. De griniga gubbarna står kvar på Gustaf Adolfs torg, insändarskribenterna fortsätter skicka in sina alster och alla tänkbara tillstånd överklagas.

43 Bo Larsson

projektledare för Västlänken (29)

Trots griniga gubbar och arga insändarskribenter, så rullar planeringen av Västlänken på. Miljöprövningen pågår, entreprenaden för Centralen har upphandlats och konsten som ska smycka stationen ställs ut.

42 Magnus Kårestedt

vd på Göteborgs hamn (71)

I år passerar över 800 000 containrar Skandinaviens största hamn. Framåt är ambitionen att växa på land, med ett nytt stort logistikcenter. Magnus Kårestedt, som i början av sin vd-tid kallades landkrabba, avslöjade nyligen i GP att han varit ute på sin första kryssning.

ANNONS

41 Carin Kindbom

vd på Svenska mässan (20)

Bilar, båtar, hundar, whiskey och räkmackor. I stort sett allt ryms under Mässans stora tak. I sju år har Carin Kindbom styrt en växande verksamhet och nu är siktet inställt på 2030, då två nya torn och en egen uppgång från tågstationen på Korsvägen ska vara klart.

40 Jonas Järvmarker

vd på Avenyfamiljen (38)

Har fördubblat omsättningen, startat appen AirDine och siktar på att nå en halv miljard i omsättning och lika mycket i fastighetsbestånd inom ett par år. Är den mest ”aggressiva” ledaren för stans diverse krogimperium och fortsätter visa en frisk entreprenörsanda i debatten.

39 Miriam Bryant

artist (14)

Stans mest älskade och eftertraktade artist, tillsammans med Håkan Hellström. Så mycket bättre gjorde Miriam Bryant folkkär, men en stjärna hade hon ändå blivit förr eller senare – även utan hjälp av TV4. Inledde årets säsong på Lisebergs stora scen.

38 Petter Stordalen

hotellägare (46)

Hotellmiljardären säger att han drivs av kärlek, strävar efter en hållbar kapitalism och tittar på omsättningssiffror som på en spännande film. I år har han öppnat ännu ett hotell i Göteborg och har ett avtal med Migrationsverket om att ge 800 nyanlända jobb.

37 Leif Johansson

styrelseordförande för Ericsson och Astra Zeneca (22)

Sedan vd:n Hans Vestberg fick sparken tidigare i år har det blåst även kring styrelseordföranden. Ericsson har tappat en fjärdedel av sitt börsvärde sedan Leif Johansson tog över och enligt uppgifter i SvD planerar ägarna att byta ut honom.

ANNONS

36 Maria Källsson

vd på Bok & Bibliotek (76)

Orsakade tidernas värsta kulturbråk på Bokmässan när högerextrema Nya Tider fick ställa ut, stoppades och släpptes in igen. Rasande författare hotade med bojkott. Nu har hon bestämt sig; även avskyvärda åsikter ryms på mässan. Det lär bli bråk även 2017.

35 Jahja Zeqiraj

ordförande i fastighetsnämnden (S) (44)

Som ordförande i Västra Hisingen har hans år präglats av skjutningar och handgranater. Som ordförande i fastighetsnämnden har han brottats med uppdraget att få fram 1 000 tillfälliga bostäder. Berättade i GP att han dödshotats i samband med det senare.

34 Pam Fredman

avgående rektor gör GU (24)

Lämnar uppdraget som rektor för Göteborgs Universitet efter tio år i sommar, och går vidare till posten som ordförande i den globala universitetsorganisationen IAU. Kan fira att GU fortsatt klättra på THE:s universitetsrankning.

33 Mats Gren

sportchef för IFK Göteborg (78)

Den stora supporterskaran trånar efter ett SM-guld och helst även en internationell framgång. En fjärdeplats i allsvenskan, en ålderstigen trupp och en minst sagt svajig ekonomi räcker inte tillräckligt långt.

32 Barbro Fridén

sjukvårdsdirektör på SU (23)

Efter fyra år på Sahlgrenska fick direktören ett erbjudande hon inte kunde tacka nej till. ”Det blir ett äventyrligt avslut på min karriär”, kommenterade hon utnämningen till vd för Sheikh Khalifa Hospitals i Förenade Arabemiraten.

ANNONS

31 Andreas Andersen

vd på Liseberg (30)

Med en ny zombiesatsning och 25 000 utplacerade pumpor är Halloween nu en självklar del av årscykeln. Men vd:n siktar ännu högre. Ett hotell med storslagen vattenpark ska öppna 2021. Kostnad: närmare två miljarder.

30 Klas Friberg

regionpolischef i Västsverige (5)

Västsveriges högste polischef har fått ägna avsevärd tid åt att försvara 2015 års jättereform av polisen. En reform som fått utstå mycket kritik både från poliser och från utomstående. Och när det gäller gängvåldet så vänder sig alla till nummer ett på listan när de vill ha svar.

29 Peter Hjörne

styrelseordförande i Stampen och ledarkrönikör i GP (11)

Har haft ett turbulent år i kampen för att rädda Västsveriges största mediekoncern. Behåller ett stort inflytande och posten som styrelseordförande i Stampen efter nyemissionen.

28 Annika Strandhäll

socialförsäkringsminister (S) (39)

Allra mest omtalad blev denna minister när en medarbetare på Moderaternas kansli kallade henne ”hora” i direktsänd webb-TV och fick sparken. Själv har hon försökt att få arbetsgivarna att ta ett större ekonomiskt ansvar för sjukskrivna och fått mothugg.

27 Anna Axvi

arrangör på Live Nation (37)

Globala konsertarrangören Live Nations starka kvinna i Göteborg. Tog Håkan Hellström till Ullevi och jobbar med att ta hit de största artisterna och festivalerna. Har ett stort ansvar när det gäller att behålla Göteborgs position som evenemangsstad.

ANNONS

26 Bo Edsberger

varvsgeneral (17)

Fortsätter att utveckla Göteborgsvarvet till långt mer än världens största halvmaraton. För sitt arbete blir han inte sällan internationellt prisad. Bo Edsberger har storslagna planer för Göteborgsvarvet till jubileumsåret 2021.

25 Laleh Pourkarim

artist, producent och låtskrivare (NY)

Laleh är vår nästa Max Martin. Hon har lämnat Hammarkullen för Los Angeles där hon jobbar som producent och låtskrivare för artister som Adam Lambert och Demi Lovato. Har dessutom fyllt Scandinavium och släppt hyllade skivan Kristaller på hemmaplan.

24 Dan Sten Olsson

huvudägare av Stena AB (21)

Avslutade året med att först, tillsammans med fem andra bolag, rädda Ostindiefararen Götheborg. Och sedan, tillsammans med en annan grupp investerare, Göteborgs-Posten. Tack vare försäljningen av läkemedelsbolaget Meda ökade dessutom vinsten för Stenakoncernen.

23 Mariette Hilmersson

vd på Framtiden (34)

Har var fjärde göteborgare som hyresgäst och ett tydligt uppdrag att bygga mer. Ett nytt dotterbolag har startats för att målet om 1400 nya bostäder ska bli verklighet. Framtiden är också bolaget som hjälpt kommunen mest i att hitta bostäder för nyanlända.

22 Martin Alsander

koncernchef på Stampen (NY)

Med hot om konkurs hängande över mediekoncernen Stampen fick Alsander den tuffa uppgiften att leda företaget genom en rekonstruktion. Kunde i veckan till sist meddela att det var klart med nya delägare till bolaget.

21 Hans Wallenstam

vd Wallenstam (31)

ANNONS

Fortsätter rusta upp längs Avenyn. Kopparhuset är klart, nästa sommar ska det så kallade mässingshuset längre ned på gatan vara färdigt. Visar starka siffror kvartal efter kvartal. Ser beståndet i Gårda som en viktig post inför framtiden.

20 Mats Grauers

ordförande i Frölunda Indians (52)

Nådde hela vägen i våras och Frölunda fick äntligen lyfta SM-bucklan på Götaplatsen till göteborgarnas stora jubel. Förutom att Mats Grauers styr hockeyklubben med järnhand forcerar han fram planerna på en ny multiarena.

19 Anna Johansson

infrastrukturminister (S) (13)

Hennes statssekreterare fick gå efter att ha tillbringat alltför mycket tid på resande fot vid sidan av reglementet. Själv dyker hon med jämna mellanrum upp på bild nära ett tåg som hon vill ska gå i tid.

18 Daniel Bernmar

kommunalråd (V) (51)

Det blev ingen fortsättning på försöket med sextimmarsdag. Och oppositionens förslag att införa LOV har gått igenom. Tunga bakslag, men Vänsterns kommunalråd har ändå klivit fram och lyckats ta stor plats i debatten och en ledande roll i det rödgröna styret.

17 Alicia Vikander

filmstjärna (67)

Sveriges mest omtalade internationella skådespelerska är feminist med eget bolag och skapar glamour kring det mesta, inklusive hemstaden Göteborg. Fick som första svenska skådespelare på 41 år en Oscar för bästa kvinnliga biroll i filmen Danish girl.

16 Helene Odenjung

kommunalråd (L) (35)

ANNONS

Till sist, efter flera års kamp, har Liberalerna tagit hem sin största politiska seger på det lokala planet på decennier. Utan egen majoritet har det rödgröna styret öppnat för en central skolförvaltning. Förste vice ordförande i partiets riksorganisation.

15 Lena Andersson

vd på Älvstranden (16)

Sitter på ett av stadens mest spännande uppdrag, med makten att forma en helt ny stadsdel i Frihamnen. Först ut bland gamla hamnskjul blir tillfälliga bostäder för studenter, nyanlända och utlänska experter som kommer hit för att jobba på företag som Cevt.

14 Mats Fägerhag

vd på Cevt (NY)

Inför ögonen på 400 inresta journalister och branschmänniskor lyftes under hösten täcket av den första bilen som utvecklats på Lindholmen. Volvo Cars och Geelys utvecklingsbolag Cevt börjar på allvar ta klivet ut ur anonymiteten.

13 Ola Serneke

vd på Serneke bygg (9)

När mannen som planerar att bygga Nordens högsta hus på Hisingen köpte Säve flygplats i somras var det svårt att undvika formuleringar som högtflygande planer. Koncernen omsatte 3,1 miljarder kronor förra året, men Ola Serneke har sagt att han siktar på 30-40.

12 Eva Halvarsson

vd på Andra AP-fonden (10)

Andra AP-fonden fortsätter sin satsning på hållbarhet och meddelade nyligen att man drar sig ur 19 kol-, olje- och gasbolag. Satsning har belönats med högre rating i Global Climate index, men man har också fått kritik för investeringar i Brasilien.

ANNONS

11 Ulf Kamne

kommunalråd (MP) (7)

Styr som ordförande i byggnadsnämnden över stadens utbyggnadsplaner. Syns och hörs ofta och gärna och är inte rädd för att föra fram obekväma åsikter. Framstår inte sällan som det rödgröna styrets informelle ledare.

10 Johnny Magnusson

regionstyrelsens ordförande (M) (6)

Styr tillsammans med en smått osannolik koalition regionen – och är därmed högst ansvarig för allt från kön till akuten till vårdpersonalens löner. Har med sitt rättframma sätt fortsatt reta griniga gubbar, med att hävda att Västlänken behövs.

9 Cecilia Malmström

EU:s handelskommissionär (8)

Hon verkar inte så intresserad av att komma till Sverige och bli Liberalernas nya partiledare. I stället ägnar hon sina dagar åt att försöka baxa det ena stora handelsavtaket efter det andra på plats. Avtalet mellan EU och Kanada gick bra, värre är det med USA-avtalet TTIP.

8 Jonas Ransgård

kommunalråd (M) (19)

Även om han inte alltid är den tydligaste oppositionspolitikern syns resultaten allt oftare. Men en styrande minoritet på andra sidan bordet har Alliansen lyckats baxa igenom flera hjärtefrågor, som valfrihet i äldreomsorgen och en central skolnämnd.

7 Martin Lundstedt

koncernchef på AB Volvo (4)

Har varit lika mycket på resande fot som på kontoret i Göteborg under sitt första år som Volvo-vd. Lundstedt som är en vän av ständiga förbättringar snarare än tvära kast har börjat sätta sin prägel på bolaget, men än syns inte de stora resultaten.

ANNONS

6 Ann-Sofie Hermansson

kommunstyrelsens ordförande (S) (NY)

Enhälligt vald av partiet till att ta över efter Anneli Hulthén i januari i år. Men istället för att leverera den nytändning många hoppades på har året till stor del gått åt till att kommentera våldsbrott och parera framstötar från en allt mer aktiv opposition.

5 Alice Teodorescu

politisk redaktör på GP (18)

Har tagit en tätposition som en av landets främsta politiska debattörer. Alltid omstridd, men flera ger henne rätt i kritiken mot moderaternas tidigare migrationspolitik, bland annat den före detta ministern Tobias Billström.

4 Håkan Hellström

artist (12)

Fyller man Ullevi gång på gång har man bokstavligt talat göteborgarnas uppmärksamhet. Håkan Hellström värjer sig lätt besvärat för frågor om pengar och inflytande, men har i hög grad påverkat vår självbild med sina berättelser om staden vi delar.

3 ”Överklagaren” (NY)

Alla är överens om att det saknas bostäder och att det behöver byggas massor – någon annanstans. Alla vanliga byggplaner överklagas och av 1000 planerade tillfälliga bostäder har vi ännu inte sett en enda. Överklagaren jobbar också med att se till att Västlänken prövas till sista instans.

2 Håkan Samuelsson

vd på Volvo Cars (1)

Redan i september vågade Volvo Cars vd lova att 2016 skulle ge ett nytt rekordresultat. Under hösten premiärvisades nya S90, som ska ge företaget ytterligare ett lyft nästa år. Under året tog Håkan Samuelsson dessutom plats i AB Volvos styrelse.

ANNONS

1 Erik Nord

polischef över Storgöteborg (NY)

Gängbrottsligheten, som i slutet av augusti kostade en sovande åttaårig pojke livet, har kastat en mörk skugga över året. Erik Nord är inte bara den som planerar polisens arbete, han har också klivit fram och tagit sig tid att förklara vad de gör och varför.

Maktlistan 2016– så här gjorde vi:

MEDARBETARE PÅ GP:S redaktion nominerade personer inom olika områden, därefter valde en mindre grupp ut namnen och rangordnade dem mellan ett och hundra.

Gruppen består av:Arne Larsson,Anders Håkansson,Christofer Ahlqvist,Ingrid NorrmanochNinni Jonzon.

Listan gör inte anspråk på att vara vetenskaplig eller en absolut sanning. Vår förhoppning är att den ska bidra till att väcka en diskussion om vad makt egentligen är. Därför är antalet miljarder, storleken på organisationen eller den officiella titeln inte det enda som spelar roll för placeringen.

ANNONS