Museibåt har brunnit vid Packhuskajen

En Göteborgspråm som står på Packhuskajen och tillhör Maritiman i Göteborg började brinna under lördagsmorgonen. Det är ännu oklart vilken skada båten tagit och vad som ligger bakom branden.
– När vi kom fram har det slängts väldigt mycket skräp i den. Den har nästan använts som en papperskorg, säger Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

ANNONS
|

På lördagsmorgonen larmades räddningstjänsten till Packhuskajen i Göteborg där en båt stod i lågor. Båten tillhör museet Maritiman och kan vara från sent 1800-tal.

– Den brann i morse, vi släckte den och lämnade sedan över till museet, säger Joakim Hallin.

Men senare under förmiddagen larmades räddningstjänsten till platsen igen.

– Det hade gått in lite i träet på båten och de hade inte fått bukt med det, säger Joakim Hallin.

Det ska inte ha handlat om att någon våldsam brand blossat upp på nytt, utan handlade mest om rökutveckling.

Stort kulturhistoriskt värde

Båten är en Göteborgspråm som lastades med kol efter en bogserbåt. Det var en vanlig syn i Göteborgs hamn från sent 1800-talet och fram till 1960-talet.

ANNONS

– Den är av stort kulturhistoriskt värde, berättar Johannes Olsson som är ansvarig för det pedagogiska programmet och guideverksamheten på Maritiman.

Pråmen är placerad på landbacken och man har varit tvungen att såga upp den för att släcka branden.

– Vi har byggt på ett plåttak för att vi har haft problem med att folk har brutit sig in och övernattat tidigare, men tyvärr verkar människor ha använt det som en offentlig papperskorg istället, säger Johannes Olsson.

I nuläget är misstanken att någon ska ha kastat in ett brandfarligt föremål i båten.

– Vi är väldigt sorgsna och ledsna. Det är otroligt tråkigt att någon på det här sättet förstör en del av Göteborgs flytande historia.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS