Mona Malm är död

Skådespelaren Mona Malm har avlidit, uppger sonen för TT. Hon blev 85 år gammal. Hon var en av Sveriges mest folkkära skådespelare och spelade i ”Fanny och Alexander” och ”Den tatuerade änkan”

ANNONS
|

Skådespelaren Mona Malm har avlidit, 85 år gammal. Hon avled på Södersjukhuset i Stockholm, uppger hennes familj för TT.

Efter roller i ”Fanny och Alexander”, ”Leva livet”, Lars Molins ”Tre kärlekar” och succéserien ”Solsidan” räknas hon som en av våra mest folkkära svenska skådespelare.

I ”Solsidan” spelar hon rollen som Margareta, mamma till Felix Herngrens rollkaraktär Alex.

LÄS MER:Mona Malms liv i bilder

Mona är också känd för för sin medverkan i regissören Richard Hoberts filmserie om de sju dödssynderna, där den första filmen ”Glädjekällan” hade premiär 1993.

– Jag minns henne med stor värme och glädje, säger Richard Hobert när GP når honom på promenad längs ängarna vid Haväng på Österlen.

ANNONS

– Det är inte långt ifrån där vi spelade in filmerna och det var långa arbetsdagar, ofta kunde det vara rätt kallt och besvärligt. Men Mona höll alltid uppe värmen både fysiskt och psykiskt. Hon var en fin kamrat, säger Hobert och fortsätter:

– Mona hade en fin mix av att vara ödmjuk och öppen men samtidigt med en tydlig integritet. Det fanns något gåtfullt bakom den där lättheten som också gjorde att hon alltid hade ett lager, en nyans till att plocka fram i gestaltningen.

Även regissören Eva Bergman berömmer Mona Malms förmåga att ta sig an sina uppdrag.

– Det är med stor glädje jag minns hur jag arbetade tillsammans med henne. Mona hade en trovärdig gestaltning av sina roller på ett sätt som bara de stora konstnärerna klarar. På det privata planet var hon en varm person som säkert satte avtryck på alla hon jobbade med, säger Bergman som arbetade tillsammans med Mona Malm i samband med två uppsättningar på Dramaten.

– Jag är en av hennes beundrare så glad att hon var med i ”Saltön” och träffade henne under inspelningarna. Jag kände henne inte närmare, men hon gav ett ödmjukt intryck så som alla de största talangerna ofta brukar göra. Jag kommer sakna henne för hennes konst, säger författaren Viveca Lärn.

ANNONS

Även på sociala medier passade vänner och kollegor på att skicka en sista hälsning. ”Du var en fantastisk skådespelerska, en varm klok medmänniska och den pedagog jag lärde mig absolut mest om skådespeleriets hemligheter av när jag gick Statens Scenskola”, skriver Babben Larsson på Twitter.

Hyllades för sina kvinnoporträtt

1954 kom Mona Malm in på Dramatens elevskola. Efter avslutad examen blev hon en del av Dramatens ensemble, och hon förblev nationalscenen trogen med undantag för åren 1959 till 1961 då hon tillhörde TV-teaterensemblen. Strax därefter var hon en tid också knuten till Stockholms stadsteater.

Mona Malm gick från att spela unga flickor i ”Drottningens juvelsmycke” och ”Dans under stjärnorna” till att göra sammansatta och mogna roller. 1976 uppmärksammades hon för sin insats som den dödssjuka läraren Gun Jönsson i TV-filmen ”leva livet”. Därefter hyllades hon för sina robusta kvinnoporträtt, mödrar som Alma Ekdahl i ”Fanny och Alexander” och Ester Nilsson i Lars Molins dramaserie för tv ”Tre kärlekar”. Affärskvinnan i ”Chefen fru Ingeborg” (1993) är en annan av hennes oförglömliga rolltolkningar, liksom 60-åriga Ester Hershagen i Emmyprisade ”Den tatuerade änkan” (1998).

LÄS MER:Recension: ”Där brusar strömmen förbi” av Stina Ekblad

LÄS MER:Bergman gör grande finale med kärleken till teatern

Filminstitutets vd Anna Serner säger att hon känner sentimentalitet och vemod inför faktumet att Mona Malm har gått bort.

– Hon tillhörde verkligen en av de stora Bergman-skådespelarna. Och nu har precis ”Fanny och Alexander” gått om igen. Hon har gjort så oerhört mycket genom åren. Hon har åldrats med sådan värdighet och hon har gestaltat så mycket starka kvinnor. Tacksam att hon har fått vara med i den här typen av stora produktioner, säger Anna Serner och fortsätter:

ANNONS

– Henne kommer vi aldrig att glömma. Filmerna kommer alltid att spelas.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS