David Lagercrantz, Viveca Lärn och Alex Schulman kommer till GP:s monter på söndagen.
David Lagercrantz, Viveca Lärn och Alex Schulman kommer till GP:s monter på söndagen. Bild: TT/TT

Missa inte detta i GP:s monter på Bokmässan idag!

Förlösande rädsla, litterära kändisar med Schulman och Lagercrantz, utrikesreportrarna berättar och fikastaden Göteborg i GP:s monter på söndagen.

ANNONS

GP:s monterprogram söndag 29 september:

10.00 – 10.20

#Träffa författaren bakom ”Boktjuven”

Markus Zusak fick sitt internationella genombrott år 2005 med ”Boktjuven” om den föräldralösa tyska flickan Liesel som räddar böcker undan nazisternas bokbål. Nu är han aktuell på svenska med sin första vuxenroman “Ingenting mindre än ett mirakel” om flykt, exil, kärlek, ansvar och hemlandet Australien.

LÄS MER:Recension: "Skallarna" – Mattias Hagberg

10.30 – 10.50

#Konsten att skriva fram det kusliga

Mattias Hagberg, författare och litteraturkritiker i GP, är aktuell med ”Skallarna”, en metaroman med inslag av skräck, vetenskapsmän och äventyr. Sara Bergsmark Elfgren, dubbelt aktuell på året Bokmässa, har redan tidigare förnyat skräcklitteraturen på svenska med verk som Engelsforstrilogin och ”Norra Latin”. Möt författarna i ett samtal om gotik, episkt berättande och konsten att skriva fram det kusliga.

ANNONS
Katarina Gospic, hjärnforskare, företagare och författare.
Katarina Gospic, hjärnforskare, företagare och författare. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

11.00 – 11.20

#Katarina Gospic om den förlösande rädslan

Rädsla kan få hjärtat att skena och hjärnan att gå i baklås. Hjärnforskaren Katarina Gospic vill med sin nya bok ”Orädd” slå ett slag för att vi faktiskt kan använda rädslan som bränsle för att förändra våra liv och världen.

LÄS MER:Alex Schulman skriver vackert och sorgligt om mormoderns otrohet

11.30 – 11.50

#Skriva om litterära kändisar

Författaren Alex Schulman använder sitt eget liv i sitt skrivande – Men hur är det att göra en cameo i någons bok och få sin pappas kärleksliv omskrivet? På GP:s scen möts nu Alex Schulman och David Lagercrantz i ett samtal om litterära kändisar i böckerna och verkligheten.

12.00 – 12.20

#Blev VM i Frankrike ett paradigmskifte för damfotbollen?

Blev Fotbolls-VM i Frankrike det som definitivt kommer markera damfotbollens genombrott? Hur ser villkoren och framtiden ut för damfotboll i Sverige och i världen.

12.30 – 12.50

#De allra svagaste i Europa – reportaget som grep tag.

I början av året reste Göteborgs-Postens team till en specialinstitution i Nordmakedonien för att skildra hur människor med funktionshinder lever i ett av Europas fattigaste länder. Reportaget väckte stor uppmärksamhet, men hur gick det sen? Fotografen Robin Aron och reportern Evalis Björk berättar. Medverkar gör också Sabina Grubbeson som grundade organisationen Loza Foundation.

ANNONS

LÄS MER:Viveca Lärn gillar inte goa gubbar

13.00 – 13.20

#Viveca Lärns värld

Tillsammans med Håkan Hellström är Viveca Lärn den som allra mest har format bilden av Göteborg och Västkusten, oavsett om det gäller barnböcker eller böcker för vuxna. Här möter hon Kristian Wedel i samtal om hennes Göteborg.

Britt-Marie Mattsson, utrikesreporter på GP.
Britt-Marie Mattsson, utrikesreporter på GP. Bild: Claudio Bresciani / TT

13.30 – 13.50

Utrikesreportrarna berättar

Från gränsen mellan Nord- och Sydkorea, via högerpopulismens fäste i Europa till maktens korridorer i Washington. Möt GP:s utlandsreportrar Hanna Rydén, Britt-Marie Mattson och Jan Höglund i ett samtal om varför det är viktigt att rapportera från fältet i en värld där sant och falskt har blivit ett flyktigt uttryck.

LÄS MER:Exotisk utflykt till åttiotalet

14.00 – 14.20

#Träffa Peter Robinson

Peter Robinsons deckare om kommissarie Alan Banks som löser mord på den engelska landsbygden har kommit ut sedan slutet på 1980-talet men först nu kommer de allra tidigaste böckerna på svenska. Peter Robinson möter Fanny Wijk för ett samtal om hur genren förändrats på de trettio år som gått sedan han debuterade.

14.30 – 14.50

#Fikastaden Göteborg

En ny spelare i Roy Fares Mr Cake har tagit sig in på Göteborgs caféhimmel och utmanar Eva Olssons imperium. Eller finns det plats för båda två i fikastaden Göteborg?

ANNONS

LÄS MER:Då öppnar Roy Fares kafé i Göteborg

15.00 – 15.20

#Bildjournalistik när alla är fotografer

Vad är en journalistisk bild? Hur jobbar man i känsliga miljöer, vilka etiska val står fotografen inför. Möt Göteborgs-Postens prisbelönta fotografer i ett samtal om bildjournalistikens villkor i en tid när alla är fotografer.

Författaren Åke Edwardsson.
Författaren Åke Edwardsson. Bild: JESSICA GOW

15.30 – 15.50

#Göteborg i deckarna

Var i Göteborg är det bästa stället att utföra ett mord och var ska man dumpa kroppen? I fiktionens värld vill säga. Åke Edwardsson berättar om vad som gör Göteborg till en bra deckarstad och hur arbetet går till när man skriver en deckare i stadsmiljö i ett samtal med GP:s kriminalreporter Peter Linné.

16.00 – 16.20

#GP:s årliga boktävling

Som traditionen bjuder är GP:s läsare också i år varmt välkomna att i montern tävla om pris från vår stora hög med färsk litteratur ur årets utgivning. Storstilad prisutdelning av GP:s kulturchef Björn Werner och Världens Gång-redaktör Kristian Wedel.

GP:s monter ligger på våning två, monternummer G01:25, G01:28, G01:29.

ANNONS