Miss Li kommer till Climate live i Göteborg

Greta Thunberg och Håkan Hellström sjöng nyligen låten ”Tillsammans i mörker”. Med på Ullevi var också fler aktivister från Fridays for future. Nu håller de en egen konsert i Göteborg med artister som Miss Li, Maxida Märak och Cornelia Jakobs.

ANNONS
|

Med hjälp av musik hoppas de kunna aktivera fler människor i klimatkampen.

Climate live Sweden har skapats ur den globala rörelsen Fridays for future, som sedan 2018 skolstrejkat för klimatet. Förra hösten arrangerade de Sveriges då största klimatkonsert med artister som Lars Winnerbäck, First Aid Kit, Greta Thunberg och Victor Leksell.

Inför det stundande valet är det nu dags igen. Artister och talare uppträder på olika festivalscener runt om i Sverige, senast i Malmö och Linköping.

1 september kommer Climate live till Göteborg och Kungstorget som en del i Kulturkalaset. Bland artisterna under kvällens konsert märks Miss Li, Maxida Märak, Cornelia Jakobs, Isak Danielson och duon Bongo Riot. Dessutom dyker klimatforskaren Alasdair Skelton från Stockholms universitet upp som en av flera talare.

ANNONS

Klimataktivisterna sjöng med Håkan

26-27 augusti steg Greta Thunberg överraskande ut på Ullevi-scenen tillsammans med en kvartett andra aktivister ur Fridays for future. Var och en av dem läste upp ett kort anförande. Sedan sjöng Greta Thunberg tillsammans med Håkan Hellström låten ”Tillsammans i mörkret”.

Lydia Rysavy och Isabelle Åkerlind Hognert fanns bland de aktivister som fick en stund i rampljuset tillsammans med Håkan Hellström inför 70 000 personer.

– Det var inte direkt något som man trodde skulle hända. Men det var jättekul och kändes både viktigt och väldigt stort, säger Isabelle Åkerlind Hognert när GP når henne på telefon.

– Ja det var häftigt att stå inför så många människor, fyller Lydia Rysavy i.

– Klart att man var lite nervös innan. Men det gick bra och kändes fint att publiken verkade kände igen vissa textrader ur Håkan-låtar som vi hade skrivit in i våra tal.

Härnäst hoppas de kunna samla människor på Kungstorget för att skapa än mer gemenskap och engagemang för klimatfrågor.

Kommer Håkan Hellström till er konsert, nu när ni gästade hans?

– Nej tyvärr är han inte en del av kvällens line-up...säger Lydia Rysavy och fortsätter:

–...men vi är glada ändå över att ha fått vara med på Ullevi. I lördags slogs det ju till och med publikrekord, och vi fick framföra vårt budskap.

ANNONS

Climate live

Vad: en gratis utomhuskonsert för klimaträttvisa.

Var: på Kungstorget i Göteborg.

När: torsdag 1 sept kl 19 – 21.30.

Hur: med artister som Miss Li, Maxida Märak, Cornelia Jakobs, Isak Danielson och duon Bongo Riot. Dessutom talare som klimatforskaren Alasdair Skelton, Nastaran Zagari, från miljöorganisationen Jordens Vänner och Ahmad Hussein, palestinsk aktivist.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS