Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/23

Minns du "På spåret"-favoriterna?

27:e säsongen av "På spåret" är över. Men minns du vem som vann 1990? Det gör domaren och fyrfaldiga vinnaren Björn Hellberg som inte missar ett avsnitt. – Helst vill man ju se det direkt, annars får det bli reprisen.

I kväll är det dags för finalen av 27:e säsongen av "På spåret". Då kommer Kalle Lind och Isobel Hadley-Kamptz möta Kristin Lundell och Johan Hilton för att slåss om vem som tar hem årets pokal. 

Första säsongen av "På spåret" sändes 1987, och en deltagare som gjorde frågesportstävlingen till en del av sitt liv är Björn Hellberg. Han var inte bara domare och frågekonstruktör fram till 2009 utan har även vunnit tävlingen fyra gånger i rad.

– I år har det varit extremt många skickliga nya lag, och många blir ju också publikgungstlingar. Vissa år har det varit väldigt ojämnt, men i år är det väldigt jämna konstellationer, så finalen ska bli riktigt spännande, säger Björn Hellberg. 

Sett varenda avsnitt

Precis som många andra svenska familjer slår sig Björn och hans fru Inger ner för att följa programmet varje fredag. Än så länge har han följt varenda avsnitt utan undantag. 

– Helst vill man ju se det direkt, annars får det bli reprisen. Men man vill ju inte höra vilka resmålen är på förhand. Det är väldigt kul att programmet lever vidare, eftersom det är ett så unikt koncept. Jag är förvånad att fler länder inte tagit efter. 

Fram till 1993 bestod varje lag av tre personer, något som ändrades när Björn Hellberg tog hem sin fjärde seger, då tillsammans med Mats Strandberg och Bengt Grive. Anledningen sägs vara att Björns lag inte skulle fortsätta dominera tävlingen. 

– Ingvar och redaktionen tyckte att risken fanns att det kunde ta död på tävlingsformen om jag fortsatte. Så jag fick förslag att ta en annan roll, och hade inget emot det. Det är kul att prova på olika saker, säger Björn.

Aschbergs fräckis

Under åren, och säsongerna, som gått minns Björn Hellberg två ögonblick lite extra. Ett av dem är finalen 1990. 

–  Vi låg under med 12 poäng men vann ändå med 1 poäng. Jag trodde att vi skulle förlora men lyckades dra in en spurt. Och det är fortfarande rekord för antalet tittare för programet, hela 3, 7 miljoner tittade på den finalen. Jag vill ju i och för sig passa på att ge mig själv en brasklapp eftersom det inte fanns samma konkurrens på tv då som nu, men ändå. 

2008 var programledaren och journalisten Robert Aschberg en av deltagarna. Något som resulterade i att SVT var tvungna att klippa bort en del av programmet. 

– Jag minns när Robert Aschberg drog ett skämt som absolut inte hörde hemma i ett sånt familjeprogram och jag och Ingvar kunde inte sluta skratta. Vi skrattade ju inte åt innehållet, utan att en person som Aschberg, som jag respekterar otroligt plötsligt drar ett sånt grovt skämt. 

Vill inte vara med igen

Björn Hellberg säger dock att han gjort sitt i programmet, efter ha varit en del av produktionen i drygt 20 år. 

– Jag har blivit utsatt för kupper när jag i direktsänd radio ska tävla mot lärare. Nej, jag har gjort mitt, jag behöver inte bevisa mig längre. 

Vem skulle kunna spöa dig i "På spåret"?

– Jag kan säga såhär: Det har varit en dominans på senare år med mycket utländsk popmusik, och där är jag väldigt svag. Ser man från Bellman några hundra år framåt, ungefär till Owe Thörnqvist så är det ett av mina favoritämnen. Men den popmusiken har jag inte hängt med i, och det mesta låter ju ändå väldigt likartat, tycker jag. 

Kan du vilka som vann "På spåret" 2001, eller varför inte 1987? Klicka dig igenom bildspelet här ovan för att få alla svaren.