Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gunhild Stordalen.

"Miljardärsfru som sysslar med välgörenhet? Snark."

Recension: Gunhild Stordalen ställer fördomarna på ända.

Precis mot slutet av sitt sommarprat meddelar Gunhild Stordalen lugnt att när vi lyssnar på det här, har hon påbörjat en ny aggressiv behandling mot sin livshotande bindvävssjukdom på ett universitetssjukhus i Utrecht. Det är nästan omöjligt att ta in.

Jag har tidigare haft en stereotyp bild av Stordalen. Miljardärsfru som sysslar med välgörenhet? Snark. Efter att ha fått hennes livshistoria kondenserad har jag ändrat mig.
 

LYSSNA PÅ GUNHILD STORDALENS SOMMARPRAT

Stordalen berättar om uppväxten i Norge och hur kärleken till naturen föddes. Hur hon såg sin mamma, som var läkare med en egen mottagning, ta allt ansvar för familjen och slitas ut. Och hur hon som läkarstudent stötte på sjukdomen systemisk skleros, den sjukdom som nu har slagit klorna i hennes kropp en andra gång.

Varenda aspekt av hennes liv – det faktum att hon är gift med 16 år äldre, extravagant kapitalist, hur hon byggde upp den nu världsomspännande miljöorganisationen EAT, den livshotande sjukdomen – går Gunhild Stordalen igenom med lika delar skärpa och självdistans.

Det mörkaste mörkret får lämna plats för brandtal om miljö- och matpolitik, men det är överkomligt.