Mikkey Dee från Motörhead får sitt namn på spårvagn

På lördag döps för första gången en av stans nya spårvagnar. Årets Kulturpristagare blir ingen mindre än Mikkey Dee, en av landets främsta trummisar som skapat musik både med Motörhead och Scorpions.
– En stor ära, det är väl inte en typisk utmärkelsen för en hårdrockstrummis egentligen, så det känns lite speciellt, säger Mikkey Dee.

ANNONS
|

Traditionen med att namnge stadens spårvagnar efter människor som gjort ett kulturellt avtryck i staden har funnits sedan 1995. Varje år utses en Göteborgsprofil till årets kulturskapare och på lördag är det dags för en av stans nya spårvagnar i modellen M33 att döpas – den här gången efter Mikkey Dee, en av Sveriges främsta trummisar.

– Du det känns jätteroligt. Det här är väl inte något typiskt för en kille som mig kanske, att bli uppmärksammad på det här sättet. Vi brukar väl alltid vara lite sist ut med sådana här grejer så det känns extra kul. Man har hållit på ett tag nu, säger trummisen när GP når honom under fredagen.

ANNONS

Spårvagnarnas namn

1992 utlystes en tävling av Göteborgs spårvägar och Stadstrafiken för att namnge spårvagnar. Folket fick skicka in förslag och 150 vagnar döptes. 1995 lämnades en motion in till kommunfullmäktige om att fortsätta med spårvagnsdopen. Sagt och gjort.

Göteborgs Spårvägars styrelse började döpa en spårvagn om året och instiftade samtidigt ett kulturpris kopplat till namngivningen. En känd Göteborgsprofil utses nu varje år till årets Kulturpristagare och får då sitt namn på en spårvagn. Pristagaren får även 10 000 kronor och en skulptur skapad av formgivaren Carl-Johan Skogh, samt sin biografi uppsatt i spårvagnen.

De senaste pristagarna är Marianne Mörck (spårvagn 440, år 2019), Lena B Hansson (spårvagn 402, år 2018), Miriam Bryant (spårvagn 431, år 2018), Per Andersson (spårvagn 425, år 2017) och Anna Mannheimer (spårvagn 423, år 2016).

Källa: Göteborgs spårvägar.

LÄS MER:Ömt och charmigt med Mikkey Dee

Från Motörhead till Scorpions

Mikkey Dee spelade i omkring 20 år med ikoniska bandet Motörhead men gick för några år sedan över till Scorpions. Att hans namn också skulle pryda en spårvagn kom som en överraskning. Han fick dock reda på planerna redan 2020 men på grund av pandemin har rätt tillfälle att fira skjutits upp. Mikkey Dee lyckades till och med förtränga att han fått kulturpriset under tiden som gick.

– De bad mig ju vänta med att berätta det. Jag fick veta det för omkring ett år sedan och hann faktisk glömma av det och blev lika förvånad nu igen, säger han och skrattar till.

Enligt trummisen är det en stor ära att få pryda den nya spårvagnen. På lördagen kommer han att få köra vagnen från Vagnhallen Rantorget bort till Drottningtorget där en ceremoni och ett firande väntar vid 13-tiden.

– Jag ska ut och gasa med den. Det rullar på nu som någon skrev till mig, nu tar det fart. Man kanske får byta karriär och bli spårvagnschaufför om vi inte kan spela så mycket heller.

I styrelsens motivering står det så här:

”Vi göteborgare känner en enorm stolthet att vi har en världsartist av denna rang i vår stad. I över 40 år har Mikkey Dee lirat med en fantastisk inlevelse i några av världens mest kända band. Han utför en sann kulturgärning och är en inspiration för unga musiker”.

ANNONS

Extra kul känns det att just en hårdrockare får priset menar trummisen.

– Jag tycker att det är kul att de tar det steget. Håkan Hellström har väl innan och Lasse Kronér och de är fina allihopa men en hårdrockande trummis är väl först ut. Då blir det lite speciellt. En stor ära, jättekul. Göteborg är ju en stad som man älskar och bor i, säger Mikkey Dee.

LÄS MER:Mikkey Dee vinterpratar med sköna rockstories

LÄS MER:Mikkey Dee ställer ut konst i Göteborg

LÄS MER:45 meter långa spårvagnar snart på Göteborgs gator

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS