Med ett fiskespö i handen

Ellen Mattsson läser nio rasande skickligt skrivna noveller om män och manlighet.

ANNONS
|

Danske författaren och filmaren Daniel Dencik presenteras på svenska med novellsamlingen Grand Danois. I baksidestexten beskrivs den som en skildring av ensamhet, men det kan jag inte riktigt hålla med om, snarare handlar Denciks noveller om män, eller ännu mer korrekt: en viss sorts manlighet. Tydligast förkroppsligas denna i Labrador där konstnären Nathan lever ö-liv med havet som skafferi och en eld på stranden som spis; på frågan om han inte saknar ett mer normalt liv svarar han att ”det nog har varit bättre för mig att sitta här ute och sakna hus och hem än att sitta med hus och hem och sakna det här.” Den ensamme fiskaren och jägaren dyker upp mer än en gång i de här texterna, men som Nathan också säger: ”Ibland saknar man förstås damer.” Och det är då det kan bli bekymmer.

ANNONS

För liksom det finns en viss typ av manlighet i Denciks noveller finns det också en viss typ av kvinnlighet. Den är kommunikativ, vill prata, bli sedd och älskad, kanske också ha hem och barn. Sedan fotbollsagenten Thorsten i Skipper gått vilse i allt detta hittar han vägen ut via den purunga Matilde, men jag vet egentligen inte om hon har någon betydelse förutom att vara undflyende. Med henne som ursäkt kan också Thorsten fly ur den allt mer töckniga tillvaron som hemmapappa. ”Det nya livet. En barnvagn och en inköpslista, en skugga av sitt forna jag.”

Det är symptomatiskt att Thorsten slutar sin flykt med ett metspö i handen, men det finns ingen anledning att vare sig moralisera eller tycka synd om. Ensamheten är självvald för de här männen, de behöver den liksom de behöver det tysta uppgåendet i något tillsammans med andra män. De gör med den utgångspunkten rimliga val, liksom kvinnornas val att söka sig till andra manliga uttrycksformer är rimliga. Självklart kan man läsa boken som en illustration av oöverbryggliga könsskillnader, men tonen är med några undantag lite för lätt för att idéinnehållet ska bli drabbande. Rasande skickligt skrivna och läsvärda är Denciks noveller i alla händelser.

ANNONS

ANNONS