Färska örter gör maten så mycket roligare. Denna vecka doftar det av basilika, timjan, persilja och oregano i köket.
Och vad sägs om risotto med räkor och musslor på onsdag?
Smaklig måltid!
Spaghetti med rostade valnötter och chèvre
Förberedelse 15 minuter
Stek/Koktid 20 minuter
4 portioner
400 g spaghetti
2 dl valnötter
1/4 purjolök
1/2 grön paprika
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
2-3 msk olivolja
100 g chèvre ost
1 näve sköljd rucolasallad
salt och peppar
Gör gärna så här:
I en torr stekpanna rosta valnötterna med lite havssalt. Lägg åt sidan.
Skala och skiva löken, skiva vitlöken tunt och fräs tillsammans med 1 msk av olivoljan. Tag ur och lägg åt sidan. Skölj paprikorna, kärna ur och strimla, fräs på hög värme med lite olja, salt, peppar och oregano. Tag ur och lägg åt sidan.
Koka pastan i lättsaltat vatten, häll av vattnet. Vänd i grönsakerna och osten toppa med några droppar olivolja, nötterna, rucola och svartpeppar. Har du lite färskriven parmesan hemma kan du gärna lägga på det också.
Lövbiffrulle med keso och soltorkade tomater
Förberedelse 20 minuter
Stek/ugnstid 20 minuter
4 portioner
4 stora skivor lövbiff
2 dl keso
6-8 soltorkade tomater i olja
10-12 blad basilika
2 dl passerade tomater
3 dl ris
Salt och peppar
Gör gärna så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Sätt riset att koka enligt anvisningarna på förpackningen.
Lägg ut lövbiffen, salta och peppra. Mixa samman keso, basilika och soltorkade tomater och l klicka ut på alla 4 biffarna. Rulla samman som en rulltårta, fäst med ett par tandpetare och lägg försiktigt i en stekpanna med lite stekfett. Ge yta runt om och lägg i ugnsfast form skeda över passerade tomater, salta och peppra. Ställ in i ugn i 20 minuter tills det bubblar om såsen.
Servera med ris och skyn.
Risotto med räkor och musslor
Förberedelse 25 minuter
Koktid 25 minuter
4 portioner
500 gr blåmusslor, färska
2-3 del skalade räkor
1 chilipeppar, styrka efter smak
0,3 l vitt vin + några msk vitt vin i slutet
1 vitlöksklyfta
6-8 dl skaldjursfond, ej koncentrerad, (typ hummer eller liknande) från färdig fond går bra
4 dl carnaroli ris eller annat risottoris
3 msk olivolja
1 schalottenlök
2 msk finhackad persilja
Salt och peppar
Gör gärna så här:
Rensa och skrubba musslorna. (kolla att de är stängda eller stänger sig när du trycker ihop dem och hela). Lägg nu 2 msk av oljan i en stor kastrull, finhacka vitlöken och chilin, låt svettas en stund, höj värmen och lägg i musslorna, slå på vinet och lägg på lock. Skaka efter några minuter och låt sjuda under lock tills alla musslor öppnat sig ca 5-8 minuter. Lyft ur musslorna, ställ åt sidan och tag tillvara på skyn.
Nu till själva risotton.
Tag 1 msk olivolja och låt svettas tillsammans med finhackad lök och persilja, lägg i riset och rör om några minuter. Pytsa i skyn lite i taget, när denna är slut använd fonden. Låt riset bli krämigt och mjukt med tuggmotstånd. Smaka av med vin, salt och peppar och rör till sist i räkorna. Ta av från spisen lägg musslorna på toppen och lägg på locket. Låt vila 5-8 minuter innan servering så värmer ångorna upp musslorna igen.
Snabbaste kycklingsoppan med nudlar och sockerärtor
Förberedelse 10 minuter
Koktid 15 minuter
2 dl tärnade kycklingbitar (frysta, färdiglagade går bra)
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 selleristjälk
1 morot
2 msk olja
12-15 champinjoner
1 l vatten
1 kycklingfondtärning
1 grönsaksfondtärning
1 ask cocktailtomater
2 påsar snabbnudlar
2 msk finhackad persilja
1 dl sockerärtor
Gör gärna så här:
Finhacka sellerin, lökarna och moroten (eller lägg direkt i matberedare med knivtillsats). Häll oljan i en stor kastrull och lägg i det finhackade och persiljan. Fräs samman några minuter, häll på vattnet och lägg i fonden. Låt sjuda 15 minuter. Dela tomaterna på mitten, strimla sockerärtorna och skiva champinjonerna.
Lägg i kycklingen, ärtorna, champinjonerna och tomaterna i buljongen. Låt koka upp och lägg i nudlarna och rör om. Servera med lite knäckebröd och ost.
Örtiga färsbiffar med fänkåls- och vitkålsslaw
Förberedelse 25 minuter
Stek/ugnstid 40 minuter
4 portioner
500 g nötfärs eller annan färs efter smak
1 msk hackad färsk persilja
1 msk hackad färsk timjan
1 msk hackad färsk oregano
1 tsk rivet skal från 1/2 ekologisk citron
1 gul lök
2 msk olivolja
salt och peppar
smör eller olja att steka i
potatisklyftor
2 stora bakpotatisar
0,5 dl rapsolja
2 msk paprika pulver
en halv liten vitkål
1 liten fänkål
1,5 dl majonnäs
2 msk kapris
salt och peppar
Gör gärna så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och tag bord ojämnheter från bakpotatisen, skär i klyftor och vänd i matolja. Strö över paprikapulver, salt och peppar. Lägg ut på ett bakplåtspapper och ställ in i ugn tills det är mjuka och fått färg.
Coleslaw
Blanda samman majonnäs med kapris och lite vatten för att få den mer lättflytande. Strimla fänkål och vitkål tunt. Blanda samman med dressingen och smaka av med salt och peppar.
Biffarna
Riv eller finhacka löken. Blanda samman med rivet citronskal, hackad persilja, timjan och oregano samt olivolja och färs, smaka av med salt och peppar (vill du inte smaka rå, tag en liten bit och stek upp snabbt). Stek med lite olja eller smör i panna 4-5 minuter på varje sida. Servera med klyftor och coleslaw.
Grönsaker
1 purjolök
1 paprika
1 röd paprika
1 gul paprika
1 röd lök
1 vitlök
1 kruka basilika
1 näve sköljd rucolasallad
1 chilipeppar, styrka efter smak
1 schalottenlök
1 bunt persilja
1/2 purjolök
1 selleristjälk
1 morot
12-15 champinjoner
1 dl sockerärtor
1 ask cocktailtomater
färsk timjan
färsk oregano
1 ekologisk citron
1 gul lök
2 stora bakpotatisar
en halv liten vitkål
1 fänkål
Kött/fågel/fisk
4 stora skivor lövbiff
500 gr blåmusslor, färska
2-3 del skalade räkor
2 dl tärnade kycklingbitar (frysta, färdiglagade går bra)
500 g nötfärs eller annan färs efter smak
Mejeri, ägg mm.
100 g Chèvre ost
2 dl keso
Konserver, kryddor och oljor
oregano
olivolja
salt och peppar
6-8 soltorkade tomater i olja
2 dl passerade tomater
6-8 dl skaldjursfond utspädd (typ hummer eller liknande) från färdig fond går bra
kycklingfondtärning
grönsaksfondtärning
rapsolja
paprika pulver
majonnäs
1 burk liten kapris
Torrvaror, ris & pasta
400 gram spaghetti
2 dl valnötter
3 dl ris
4 dl carnaroli ris eller annat risottoris
2 påsar snabbnudlar
Övrigt
0,3 l vitt vin + några msk vitt vin i slutet