Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Zazzi svarar läsare och tipsar om kål

Alexandra Zazzi svarar på läsarbrev och tipsar om recept med den mångsidiga och trendiga grönsaken kål.

Hej Alexandra!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Har du något bra recept på en fredagsmiddag som jag kan förbereda? Något med kål som inte är svårt men sticker ut.

Tacksamt för tips.

Elina

Hej Elina!

Det finns så mycket gott att göra på kål. Populärt på sista tiden är att grilla eller ugnsrosta spetskål och sedan äta som tillbehör. Det är otroligt enkelt att göra och i och med att solen tittat fram igen och med det sagt även grillen, är det en perfekt rätt att tillaga på grillen. Gör så här, dela en spetskål i fyra delar på längden så att den håller ihop vid roten. Lägg på grillen direkt över elden tills det fått grillränder runt om och flytta sedan in i lugnare temperatur vid sidan med det skurna uppåt. Blanda 1 dl olivolja, 2 msk balsamvinäger, 1 tsk oregano (helst färsk) 1 krm svartpeppar och 0,5 tsk salt. Pensla på på kålen så att det kommer in mellan lamellerna. Låt ligga och mjukna i den lugnare värmen i 10–15 minuter. Servera och njut. Man kan även köra denna i ugn på 200 grader, pensla in oljeblandningen direkt och låt ligga i ugnen tills det fått färg och mjuknat, cirka 35–40 minuter.

Med det avklarat kommer här ytterligare en kålrätt med lite högre svansföring. En flört mellan den svenska klassiska och en asiatisk touch. Går jättebra att tillaga dagarna innan och sedan värma upp när gästerna kommer.

Kålwraps med köttfärsfyllning

4-6 personer

• 1 gullök

• 1 spansk peppar eller annan valfri chili, styrka efter smak

• 2 vitlöksklyftor

• ¼ liten vitkål

• 0,5 röd paprika

• 2 msk olivolja

• 1 msk paprika pulver

• 1 msk tomatpuré

• 400 g nötfärs

• 0,5 tsk oregano

• 0,5 tsk timjan

• smaka av med salt och peppar

• 2 buljongtärningar, ­vegetariska eller kyckling

• 8 stora blad savojkål

• 3 blad purjolök

Sås 1:

• 1 dl japansk soja

• 2 msk sesamolja

• 1 msk rostade sesamfrön

Sås 2:

• 1 dl majonnäs, helst egengjord

• 5-6 soltorkade tomater i olja

• 1 krm (eller mer eller mind­re) tabasco

Gör gärna så här:

Hacka gullök och finhacka vitlök och chili. Strimla vitkål. Tärna paprika.

Lägg olivolja i en stor panna och lägg i lök samt chili. Låt svettas några minuter, lägg i tomatpuré och paprikapulver. Rör om, lägg i paprika och vitkål.

Stek i 5-8 minuter under omrörning då och då. Salta och peppra och lägg över i en bunke.

Lägg eventuellt en skvätt olja i pannan om det behövs och stek köttfärsen så att den får färg, salta och peppra. Rör sist i grönsakblandningen och smaka av med salt, peppar, oregano och timjan. Ställ åt sidan.

Skär bort den allra hårdaste toppen på savojkålens blad. Koka upp 1,5–2 l vatten i en stor kastrull och lägg i grönsakstärningarna.

Dela purjolöken genom att riva tre remsor från varje blad. Lägg i det kokande vattnet i 1–2 min. Tag ur och lägg i kallt vatten. Gör samma sak med kålbladen.

Lägg ut bladen, torka med ren kökshandduk och klicka i fyllning i mitten, vik ihop och bind samman med purjolöken. Lägg i en ugnsfast form, gärna med lock alternativt täck med folie.

Sås 1: Rör samman sesamolja, frön och soja till såsen.

Sås 2: Gör en puré av de soltorkade tomaterna genom att mixa med stavmixer eller liknande.

Rör samman majonnäs, tabasco och puré av soltorkade tomater.

Vid servering: Värm knytena på 100 grader i 20 minuter.

Äts genom att skära en skåra i mitten och skeda i sås 1 eller sås 2 eller båda.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

LÄS MER: Kålen har klivit in i finrummet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.