En ”burger bomb” görs genom att grädda hamburgaren omgärdad av pizzadeg.
En ”burger bomb” görs genom att grädda hamburgaren omgärdad av pizzadeg. Bild: Vasiliy Budarin

Zazzi gör ett nytt försök med bombade burgare

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt återbesöker hon mysteriet med bombade burgare. Med hjälp av en rådig läsare tar hon sig an konceptet ännu en gång.

ANNONS

Hej!

Varför är vissa färska räkor raka i stjärten? När man bakar mjuka kakor blir de i regel höga på mitten och spricker. Vad beror det på?

Hoppas på svar. /Lisbeth

Hej Lisbeth!

Kul med flera frågor högt och lågt.

När det gäller kakan så brukar det bero på att bakpulver inte har blandats jämnt i smeten. Nästa gång du bakar kaka, blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker innan du blandar ihop smeten. Du kan även sikta ihop dem med hjälp av en sil för ännu mer fluff. Ytterligare en anledning kan vara att ugnen är ojämn eller för varm. Bäst är det att ställa in kakan i mitten på en varmluftsugn. För sockerkaka är 175 grader en bra temperatur.

ANNONS

Räkor kan ha lite olika utseende efter koket beroende på deras cykler för skalömsning, både köttet och skalet är beroende på i vilket stadium räkan befinner sig på när det gäller skalbyte. Tidigare sa man att det berodde på att räkan varit död när den kokades och därför är otjänligt att äta vilket inte är helt sant. Desamma gäller om räkan är svart i huvudet, det kan bero på flera saker, att räkan ätit plankton som varit mörk, eller för att räkan kan ha tagits upp från djupa vatten snabbt eller för att lever och mage syns under skalet, oavsett så är räkan fortfarande god att äta. Däremot påverkas köttet av skalömsningen och kan vara lite mjöligt. Vi äter ju gärna räkor på sommaren men det är faktiskt nu, under den kalla årstiden de är som godast.

Och nu till en för mig spännande upptäckt.

I spalten vecka 4 fick jag en fråga om bombade burgare från en undrande mamma och jag gissade på att det kunde vara smashburgare hon var ute efter. Fel av mig visade det sig, det finns tydligen något som heter burger bombs. Tack Hans som påtalade detta. Spännande liten anrättning som jag blev sugen på att prova i helgen.

ANNONS

Här kommer receptet jag gjorde inspirerad av den länken Hans skickade.

Bombade burgare

(4 personer)

• 1 schalottenlök

• 1 msk smör

• 1 msk olivolja

• 450–500 g nötfärs

• 1 hel saltgurka

• 1 hel kokt rödbeta

• 4 skivor cheddarost

• Ca 200 g färdig, utkavlad pizzadeg

• 1 lätt uppvispat ägg

• 2 msk sesamfrön

Att servera till:

• God grönsallad

• Syrad rödlök

• Senap och ketchup

Gör gärna så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och hacka schalottenlöken. Smält smör och olja i en panna och lägg i fint hackad lök. Låt löken steka tills genomskinlig, tag ut ur pannan men lämna kvar fettet.

3. Hacka gurka och rödbeta fint, blanda samman med köttfärsen och den stekta löken, smaka av med salt, peppar och oregano. Forma till fyra ganska platta burgare.

4. Hetta upp pannan igen och stek på hög värme så att de får färg på båda sidor, bara någon minut så att den fortfarande är rosa i mitten. Tag av och låt rinna av på hushållspapper.

5. Tag pizzadegen och dela i fyra bitar som skall omsluta burgarna. Lägg en skiva ost på burgarna och slå in i degen. Nyp ihop degen ordentligt och lägg på ugnspapper med de ihopnypta sidorna nedåt. Pensla med lätt vispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ugn i cirka 20 minuter tills det fått fin färg både under och över. Goda både kalla och varma.

ANNONS

Och till sist kommer ett förtydligande angående var uttjänta plastskärbrädor skall sopsorteras. De skall läggas i brännbart/blandavfall på återvinningsstationen, läs gärna mer eller fråga på din lokala återvinningsstation om du är osäker. Tack Birgit Christensson och Ewa Moeschlin som påpekade detta.

LÄS MER:Ljuvliga grekiska filodegsrullar med lammfärs

LÄS MER:Snabb köttfärssås á la Alexandra Zazzi

LÄS MER:Så lyckas du med att mala din egen färs

ANNONS