Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Zazzi: Det går lika bra med selleri

Alexandra Zazzi tipsar om recept med selleri och nyttig kokosglass.

Hej Alexandra!

Jag gör ibland en italiensk böngryta och i den är jag tvungen att ha i stjälkselleri, annars blir den inte ens hälften så god. Men även om den här böngrytan är god så skulle det ju bli ganska tråkigt med gryta sju dagar i veckan vilket innebär att det ganska ofta blir stjälkselleri liggande i kylskåpet, eftersom jag inte har hittat några andra recept med stjälkselleri i. Nu håller sig ju stjälkselleri ganska spänstig ganska länge, men till slut blir den litet sladdrig och tråkig och i värsta fall så måste jag slänga den, vilket känns jättetrist. Har du några goda recept som innehåller stjälkselleri? Vi är vegetarianer, så stjälkselleri som komplement till kött eller bacon- och sellerisoppa funkar inte riktigt.

Kalle Malinen, Göteborg

Hej Kalle!

Hos mig blir aldrig blekselleri (stjälkselleri) gammal, dels för att jag använder det på många vis och dels för att jag rullar in den i tidningspapper så att den håller spänsten längre.

Här är några sätt jag tycker om att laga den på:

I gröna drinkar, smoothies och nyttiga röror.

Skära i bitar och toppa sallader.

Äta som snacks till dippröror.

Men framför allt som bas till grytor, soppor och såser. I Italien gör man ofta en så kallad ”soffritto” som grund. I den ingår selleri, morot, lök och olivolja. Löken kan vara både vitlök och gullök eller bara gullök. Man gör på detta vis, ungefär i dessa mängder:

• 0,5-1 stjälk blekselleri

• 1 morot

• 1 gullök

• ev 1 vitlöksklyfta

• 2 msk olivolja

Rensa och finhacka alla ingredienser. Häll oljan i en kastrull eller gryta. Låt svettas utan att löken får färg, rör om då och då.

När du kommit hit är det sedan bara att bygga vidare.

Om du gör risotto, häller du i riset, låter det svettas och sedan har i buljong med mer.

Om du gör tomatsås, rör i 1-2 msk tomatpuré, 2 tsk torkad rosmarin och sedan 3 burkar hela, skalade tomater, lägg på lock och ställ in i ugnen på 70-80 grader i 5-8 timmar.

Om du gör linsgryta, rör i 1 fint hackad spansk peppar, 1-2 tsk hackad ingefära, 1-2 tsk spiskummin, 1-2 tsk paprikapulver, 3 dl avsköljda gröna linser och 1 l god grönsaksbuljong. Låt sjuda 45-50 minuter och smaka av med salt och peppar.

Om du gör grönsakssoppa, släng i alla grönsaker samt grönsaksbuljong och låt sjuda. Smaka sedan av med örter, salt med mer.

Hoppas detta inspirera till nya sellerirätter!

Hej Alexandra!

Har du recept på god glass eller sorbet? Den skall vara exotisk då jag ska ha en fest med tema Bermuda.

Och även en nyttig variant tack.

Hälsar Pia/Linné

Hej Pia!

Det blir ju alltid mer kalorisnålt och nyttigare om man tar bort sockret och grädden i glassen. Ett enkelt sätt att göra en glass är att mixa frysta bär med apelsinjuice eller kokosmjölk. Man får göra den precis innan den skall serveras dock. Då får man en lite grynig men otroligt god variant på glass. Till ditt exotiska tema föreslår jag en av mina favoriter. Kokosglass, jättegod till rostad ananas. Lycka till med festen!

Kokosglass

• 400 g osötad kondenserad mjölk

• 400 g sötad kondenserad mjölk

• 400 g kokosmjölk

• 2 msk brun farin

• 1 stång äkta vanilj

• 1 dl riven kokos

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur kärnorna. Rör ihop kärnorna med övriga ingredienser.

Har du möjlighet, låt stå kallt över 12-24 timmar innan du kör i glassmaskin.

Kör i glassmaskin till rätt konsistens. Förvara i frys fram till uppläggning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.