Svenskar vill ha billigare nyttig mat

ANNONS
|

Övervikt är ett ständigt ökande problem hos svenskarna. Andelen män med övervikt har fördubblats sedan 1980 och till 2020 väntas samma utveckling drabba kvinnorna.

En ny undersökning som Sifo gjort åt Lunchfrämjandet visar att de flesta svenskar tror att subventioner på hälsosamma luncher skulle vara mer effektivt än skatter på fet mat.

59 procent väljer alternativet subventioner, 15 procent tyckte det var bättre med fettskatt och 26 procent hade inte någon åsikt. Enligt undersökningen är det framförallt kvinnor som tror på det smalare alternativet, 63 procent jämfört med hälften av männen. Sammanlagt tillfrågades tusen personer.

– Väljer man mellan två alternativ tar de flesta det billigaste. Om man låter plånboken styra blir valet lätt, säger Jan Borg, projektledare på Lunchfrämjandet.

ANNONS

Men blir inte hälsosam mat automatiskt billigare om man sänker priset på det onyttiga?

– Vi menar att subventioner är säkrare mot inflation och prisändringar. Man kan kanske tänka sig en kombination, där skatteintäkterna från feta luncher går till subventioner av hälsosam, säger Borg.

En tidigare undersökning beställd av SVT visar att 53procent av befolkningen ställer sig positiva till att staten tar större ansvar för att förebygga övervikt genom ekonomiska styrmedel, både skattelättnader och höjningar.

Fettskatter har redan införts i bland annat Danmark.

Lunchfrämjandet är en stiftelse som verkar för en positiv lunchkultur. Bakom stiftelsen står Visita (svenska restaurangföretagare) Edenred/Rikskuponger och Martin & Servera AB.

ANNONS