Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Äppelpaj med äpplen bredvid.
Alexandra Zazzis favorit bland kaffebröden är en variant på en klassisk äppelpaj (som på bilden). Fast i Alexandras version är bottnen gjord av mördeg med bittermandelsmak och resten av kakan är mer en blandning av äppelpaj och sockerkaka. Bild: Priscilla du Preez

Så kan du variera kakbottnar till pajer och cheesecakes

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt tipsar hon om olika bottnar till pajer och kakor – och bjuder på ett recept på hennes favoritkaffebröd.

Hej!

Älskar cheesecake – föraktar cheesecakebotten. Att nedlåta sig att smula sönder färdiga kex och blanda med smör för att få en botten till din läckra cheesecake är just botten tycker jag. Har du något tips på alternativ som fungerar, men som ändå inte bara är en vanlig pajbotten?

Med vänlig hälsning

Joe

Hej Joe!

Oj, oj, oj vilka starka reaktioner på trasiga kakor! Klart du kan göra andra bottnar. Det är det bästa med bakning och matlagning, att du är chef i ditt eget kök och kan göra precis vad du vill om du skall äta dina skapelser själv. Mördegsbotten, smördegsbotten, kladdkakebotten, sockerkaksbotten, filodegsbotten – välj du! Det är bara dina egna begränsningar och övertygelser som sätter gränser. Filodeg är roligt att jobba med, pensla varje tunna lager med smält smör blandat med honung, grädda till en frasig botten. Även kladdkaka är kul som botten, gör en halv sats kladdkaka, bred ut och baka av cirka 8 minuter på 200 grader. Tag ut, låt svalna ordentligt och toppa med kall cheesecakeblandning, typ chokladsmak eller kaffesmak.

Mördegsbotten med bittermandelsmak

• 100 g smör

• 0,5 dl rörsocker

• 1,5 dl mandelmjöl

• 2 dl vetemjöl, gärna siktat

• 0,5 krm bittermandelarom eller 3 fint rivna bittermandlar

• 1 äggvita

Gör gärna så här:

Tag ut smöret 30 minuter innan om du har möjlighet, alternativt skiva med osthyveln så att det blir mjukt och hanterbart.

Blanda ihop rörsocker, mandelmjöl och vetemjöl, och blanda sedan med övriga ingredienser. Använd händerna och nyp samman. Plasta in och lägg in i kylen 20 minuter. Tag sedan ut, kavla ut mellan två smörpapper, lägg i en form med löstagbar kant och fodra både botten och sidorna. Kavla små bitar och ”laga” om du behöver, tryck ut med fingrarna. Ställ in i kylen ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och ställ kakan i mitten i cirka 10 minuter. Ska du göra en cheesecake som bakas kan du täcka kanterna med folie.

Ovan är recept på en trevlig botten som passar väldigt bra till cheesecake med persika eller passionsfrukt till exempel, men eftersom jag gav ett recept på cheesecake för ett par veckor sedan kommer jag att ge detta recept till dig, Joe, att använda som botten för valfri fyllning. Men det tar inte slut här för er som vill ha tips på en av mina favoritkaffebröd. Mördegsbotten på mandel med sockerkaksfyllning och kryddade äpplen. Baka och njut kära vänner, denna frestande kaka är godast dagen efter bakning, men det är svårt att hålla sig när köket fylls med dofter. Och när rabarberna kommer byt ut äpplena mot rabarber. Och är ni riktigt busiga, servera med vaniljvisp, det är ju trots allt långt kvar till beach 2022, ha ha! ;-).

Mjuk kaka med mandelbotten och kanelkryddade äpplen

(1 kaka, ca 12–14 bitar)

• Ingredienser till mördegsbotten enligt ovan

• 2 äpplen

• 2 tsk kanel

• 2 tsk kardemumma

• 2 tsk socker

• 2 ägg

• 1,5 dl socker

• 2,5 dl vetemjöl

• 2 tsk vaniljsocker

• 2 tsk bakpulver

• 75 g smör

• 0,5 dl mjölk

Gör gärna så här:

1. Använd gärna en springform på 24–26 cm.

2. Gör mördegsbotten enligt ovan, men spara cirka 2 msk i en liten boll och lägg in i kylen. Grädda botten.

3. Fyllning: Dela äpplena i klyftor och vänd ihop med kanel, kardemumma och 2 tsk socker.

4. I en ny bunke, vispa ägg och 1,5 dl socker med elvisp i minst 5 minuter.

5. Smält smöret och blanda med mjölken, vispa i äggblandningen, fortsätt sedan med vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.

6. Lägg i äppelklyftorna i mördegsformen i fina rader och häll över smeten. Riv den sista biten mördeg och strö över smeten.

7. Grädda i ugn på 175 grader i cirka 25–30 minuter, den får gärna vara lite blöt i mitten men inte rinnig. Täck med lock om den börjar få för mycket färg.

8. Tag ut och låt svalna ordentligt innan servering.

LÄS MER: Bota utlandssuget med en ljuvlig créme caramel

LÄS MER: Den här chokladpajen är livsfarligt god

LÄS MER: En efterrätt som 60-talister kan minnas