Så fixar du en heltysk finalkväll

ANNONS
|

Aldrig tidigare har två tyska lag mötts i en Champions League-final. Befinner man sig inte på plats på Wembley finns alltså all anledning att fixa en tyskinspirerad kväll hemma i tv-soffan. Men glöm lederhosen och kraftiga mustascher. På lördag ska det tyska köket stå i fokus.

I alla fall om man frågar Georges Kunkler, en av ägarna till Manfred's Brasserie på Nordenskiöldsgatan i Göteborg.

Restaurangen riktar visserligen in sig på mat från Österrike och Schweiz men Georges Kunkler har ändå receptet för en fulländad tysk fotbollskväll.

- Man måste börja tidigt. Helst inleder med lite kallrökt skinka, salta kringlor och öl, säger han.

ANNONS

De salta kringlorna, pretzels, är en variant av salta pinnar som har sitt ursprung i Tyskland. Men det är viktigt att inte äta för mycket av tilltuggen, berättar Georges Kunkler.

- Ett par timmar innan matchen ställer man in en fläsklägg i ugnen. Sedan kan man äta den helstekt med surkål under första halvlek.

Vad dricker man till det?

- Öl. Det är öl hela vägen. Håller man på Bayern München kan man dricka Hofbräu från München. Är man Dortmund-supporter kan man dricka Hansa Pils från Dortmund.

I andra halvlek då? Återgår man till tilltuggen?

- Nej, då borde man vara mätt. Annars kan man äta äppelstrudel, en slags bakad äppelrulle av filodeg.

GP:s dryckesexpert Thomaz Grehn är inte helt enig med George Kunklers öltips.

- Är man Münchensupporter ska man dricka Paulaner. Det finns många ölbryggerier i München men för Bayernfansen är det Paulaner som gäller.

Om man håller på Dortmund då?

- Jag kan tänka mig att Dortmunds supportrar dricker DAB. Håller man på ett lag är det ett måste att dricka sitt eget lags öl. Allt annat är hädelse, säger Thomaz Grehn.

Utöver fläsklägg, salta kringlor och strudel är också den tyska korven ett måste. Jesper Talcoth jobbar på restaurangkedjan Gourmetkorv. Hos dem serveras flera klassiska tyska korvar som passar utmärkt för en heltysk fotbollskväll.

ANNONS

- Mitt bästa tips är en Thüringer med surkål. Thüringer är en vit, orökt bratwurst med vitlök och kummin som passar jättebra.

Tillbehören till korven är viktiga om man vill göra en typisk tysk anrättning.

- Gillar man inte surkål kan man lika gärna köra med potatissallad, mos, majonnäs eller kapris, säger Jesper Talcoth.

- En bra senap är nog allra viktigast. Ska vi hålla oss på det tyska spåret rekommenderar jag Löwensenf, en klassisk senap från Düsseldorff.

Förutom Thüringer-korven slår Jesper Talcoth också ett slag för en Bierwurst - en fyllig, mellanstark korv med smak av svartpeppar och vitlök.

- Oavsett korv passar det bäst med en öl till. Det behöver inte vara en tysk, men det passar nog bäst med en sådan på lördag, säger han.

ANNONS