Oavsett vilket recept som används smakar bullarna godast när de är helt nybakade.
Oavsett vilket recept som används smakar bullarna godast när de är helt nybakade. Bild: Nicklas Elmrin

Recept kanelbullar: så bakar du perfekta bullar

Kanelbullar förknippas med en känsla av trygghet och gemytlighet, kanske inte något man vill experimentera med allt för mycket. Med tips och råd från Roy Fares, Frida Lund och Leila Lindholm har GP tagit fram det ultimata receptet på kanelbullar. En folkkär favorit, som fötts ur ransoneringstiden, blir lite lyxigare och får en aning mer kafékänsla över sig. Utan att bli svårare att baka.

ANNONS
|

När vi pratar om kanelbullar menar vi egentligen kanelsnurror. En bulle har en halvsfärisk form, tänk en fotboll delade på mitten. Med tiden har dock bulle blivit synonymt med allt vetebröd som vi äter till fika och kaffe.

– Vi gör inte den distinktionen i dag, men det hjälper oss att datera kanelsnurran. Kanelbullen är känd sedan åtminstone 1800-talets mitt. Innan dess fanns något som heter kanelkringlor. Kanelsnurran kom till under andra världskriget, genom att det var ransonering av kryddor, socker och smör, säger måltidsforskaren Richard Tellström.

Tidigare kavlade man i flera omgångar in smör i degen för att göra den fet och frasig. Som när man bakar wienerbröd. Men eftersom smöret ransonerades hittade man på en ny form. En fyllning av kanel, smör och socker breds på den utkavlade bulldegen, som sedan rullas ihop till kanelsnurror.

ANNONS

– Då går det åt mindre socker och fett än om man hade bakat in det i brödet. Det handlar alltså om ett ransoneringsbröd, säger Richard Tellström.

Richard Tellström är måltidsforskare och har bland annat synts i SVT-programmet "Historieätarna".
Richard Tellström är måltidsforskare och har bland annat synts i SVT-programmet "Historieätarna". Bild: Thomas Szendrö

En släkting till kanelsnurran är rulltårtan. Den kom vid 1800-talets slut och den första i Sverige hittar man i Göteborg på 1890-talet. Den mer sentida släktingen kanelgiffeln dyker upp på 1970-talet. Kanelsnurran var länge ett bageribröd och blev populärt att baka hemma först på 1950-talet.

Enligt Richard Tellström förekommer kanelsnurror inte bara i Sverige, utan i många delar av världen.

– Det som är märkvärdigt med kanelsnurran i Sverige är att vi är ensamma om att ha kardemumma i degen och i sådana stora mängder. Vi är Europas största kardemummaätare i Sverige.

För att ta reda på hur man bakar perfekta kanelbullar har GP rådfrågat tre experter.

Roy Fares tips för goda kanelbullar

Roy Fares är konditor, författare och tv-personlighet.
Roy Fares är konditor, författare och tv-personlighet. Bild: Nils Petter Nilsson

– I många recept står det att man ska smälta smöret. Mitt tips är att inte smälta det utan i stället jobba med rumstempererat smör. Smälter man smöret går man i med mer vätska i degen. Då kan man behöva mer mjöl och riskerar att det blir torra bullar.

– Du får ut mer smak om du mortlar din egen kardemumma och det är härligt med lite bitar i, så att det inte bara är en malen krydda.

ANNONS
Mortlar du hela kardemummakärnor för du ut mer smak än från färdigmalen krydda.
Mortlar du hela kardemummakärnor för du ut mer smak än från färdigmalen krydda. Bild: Nicklas Elmrin

– Man ska inte snåla med kanel i fyllningen och det går även att ha i lite majsstärkelse i. Det gör att fyllningen inte rinner ut lika lätt.

– Jag brukar pensla bullarna med sockerlag när de kommer ut ur ugnen.

– Var inte för stressad vid jäsningen. Bakar du på vintern tar det längre tid. På sommaren kan det gå betydligt fortare. För att känna om bullarna har jäst klart kan du känna med fingret. Blir det ett fingeravtryck på bullen som inte studsar tillbaka, då har den jäst färdigt.

LÄS MER:Så lagar du perfekta pannkakor

Frida Lund tips för goda kanelbullar

Matprofilen Frida Lund ligger bakom Instagramkontot ”Goda Grejer” och har tillsammans med Siri Barje matpodden ”Margarinet”.
Matprofilen Frida Lund ligger bakom Instagramkontot ”Goda Grejer” och har tillsammans med Siri Barje matpodden ”Margarinet”. Bild: Lina Eidenberg Adamo

– Snåla inte med smöret. Ingen vill äta en torr bulle. Men det får heller inte bli för mycket. Bullen ska inte bli en stor fettklump. Står det 100 gram smör i receptet kanske man kan ta 150 gram. Precis som med all matlagning ska man smaka av. Smaka på fyllningen. Har man i kardemumma kan det bli lite parfymigt om man tar i för mycket.

– Jag älskar att pensla bullarna med brynt smör och doppa i strösocker efter att de har varit i ugnen.

Frida Lund tipsar om att man kan pensla bullarna med brynt smör när de kommer ut ur ugnen.
Frida Lund tipsar om att man kan pensla bullarna med brynt smör när de kommer ut ur ugnen. Bild: Nicklas Elmrin

– Allt fett ska också ha lite sälta i. Antingen kan man ha lite salt i smörfyllningen eller lite mer i degen än vad det står i receptet.

ANNONS

– Om man är osäker på hur länge bullarna ska gräddas kan man göra alla i exakt samma storlek och provgrädda en först och se hur det blir.

LÄS MER:Så lagar du perfekta köttbullar

Leila Lindholm tips för goda kanelbullar

Leila Lindholm är kock och känd från tv som programledare för en rad TV-program, bland andra ”Leilas mat” och ”Leila bakar”.
Leila Lindholm är kock och känd från tv som programledare för en rad TV-program, bland andra ”Leilas mat” och ”Leila bakar”. Bild: Pressbild

– Mina bullar blir väldigt luftiga, för jag har i både smör och grädde. Degen ska vara lite lösare än man tror. För när degen jäser sväller mjölet och binder upp vätska.

– Jag brukar pensla mina bullar innan gräddningen med ett ägg som jag vispar upp med en skvätt grädde eller mjölk. Efter gräddningen brukar jag pensla med vanlig ljus sirap som jag har haft en skvätt vatten i. Sen brukar jag ha på en blandning av socker och kardemumma.

– Det gäller att få mycket smak på bullarna. Jag brukar göra fyllningen på smör, socker, kanel och lite vaniljpulver.

Leila Lindholm brukar ha lite vaniljpulver i fyllningen.
Leila Lindholm brukar ha lite vaniljpulver i fyllningen. Bild: NICKLAS ELMRIN

LÄS MER:Så lagar du perfekt korv stroganoff

Här är receptet på perfekta kanelbullar

Baserat på råden från kanelbulleexperterna Roy Fares, Frida Lund och Leila Lindholm har GP satt ihop det ultimata kanelbullereceptet.

Ingredienser

• 50 g jäst

• 2 dl mjölk

• 1 dl vispgrädde

• 1 msk kardemummakärnor

• 1 dl strösocker

• 1/2 tsk salt

• 1 ägg

• Cirka 10 dl vetemjöl

• 100 g rumstempererat smör

Fyllning

• 200 g rumstempererat smör

ANNONS

• 1 dl strösocker

• 1/2 dl malen kanel

• 1 krm vaniljpulver eller vanilj från vaniljstång

• 1 msk majsstärkelse

• 1 krm salt

Övrigt

• Ägg och en skvätt grädde att pensla bullarna med

• Brynt smör

• Strösocker

Så gör du

1. Smula jästen i en bunke.

2. Häll över mjölk och grädde, rör tills jästen har löst sig.

3. Mortla kardemummakärnor och blanda i degvätskan tillsammans med socker, salt och ägg

4. Häll i mjöl och arbeta till en deg.

5. Bland i smöret lite i taget.

6. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

7. Rör under tiden ihop smör, strösocker, kanel, vaniljpulver, majsstärkelse och salt till fyllningen.

8. När degen har jäst, knåda den smidig på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel.

9. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 centimeter breda bitar. Lägg bitarna på en bakpappersklädd plåt.

10. Låt plåten jäsa övertäckt i cirka 30 minuter. Tryck på degen med fingret för att kontrollera. Studsar fingeravtrycket inte tillbaka har degen jäst klart.

11. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg blandat med en skvätt grädde.

ANNONS

12. Grädda bullarna i ugnen på 225 grader i 9-11 minuter, eller tills de känns klara.

13. När bullarna är färdiggräddade, pensla med brynt smör och doppa i strösocker. För att bryna smör värmer du det på hög värme i en kastrull under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft.

Kommentarer

Gillar man kardemumma är de större bitarna i bullarna ett stort plus. Om inte annat doften som sprider sig när kärnorna mortlas.

Innan smöret blandas i är det lätt att tro att degen är på väg att bli för torr, men den blir betydligt lösare och är smidig och lätt att arbeta med efter jäsningen.

De färdiga bullarna har en känsla av modernt kafé över sig, utan att egentligen avvika särskilt mycket från de klassiska smakerna.

Det färdiga resultatet.
Det färdiga resultatet. Bild: Nicklas Elmrin

LÄS MER:Utklassning när panelen korade bästa kanelbullen från konditori

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS