Maten ska smaka pyton

ANNONS
|

Runt millennieskiftet blev strutskött populärt bland hemmakockar och restauranger som ville testa något nytt.

Genom åren har strutsen blivit lite mindre främmande i de svenska köken och nyfikna kunder har sökt efter nya utmaningar i kyldisken.

- Intresset för exotiska produkter ökar nog lite smått för varje år. Vi började med struts för 20 år sedan och har successivt fyllt på med olika produkter, säger Karin Hansén, vd för viltpoolen som bland annat importerar exotiska köttprodukter.

Lama, känguru, zebra och krokodil går sedan flera år tillbaka att få tag i på den svenska marknaden. Runt 2005 började viltpoolen även att importera olika sorters ormkött att stoppa i grytan eller på grillen.

ANNONS

- Först hade vi skallerorm men den tog vi bort. Den var inte så kul, mest bara ben, säger Karin Hansén.

Nu är det i stället pytonorm som gäller. Men även om det finns intresserade kunder blir det inga jättevolymer på ett år.

- Vi säljer kanske ett ton om året. Det är ganska dyra saker och inget man äter till middag varje dag utan mer för att man vill testa, säger Karin Hansén.

Vad smakar pyton då?

- Det är lite speciellt, man måste nästan smaka själv. Men texturen är lite som ål och smaken liknar kyckling skulle jag nog säga.

På Wild West steakhouse i Halmstad känner man väl till gästernas nyfikenhet och vilja att testa nya saker.

Inför säsongens julbord bullade man upp med lama, krokodil, kängguru och pytonorm för att bjuda på något överraskande intill de givna klassikerna. De drygt 6000 julbordsgästerna lät sig väl smaka.

- Vi hade laddat upp men fick beställa mer för att det skulle räcka, säger restaurangchefen Kim Erixon.

Tror du att det kan vara en trend att folk vill ha mer exotisk mat?

- Jag tror att det mer är en snackisgrej. Det pratades mycket om det och när gästerna kom hit ville de direkt smaka, säger Kim Erixon.

ANNONS

Blev pytonorm en favorit på julbordet?

- Det var många som provade pyton och tyckte att det var spännande. Men jag tror ändå att de tänkte på att det faktiskt är pytonorm. Krokodil däremot var det många som hämtade två gånger, säger Kim Erixon.

I somras tog Ica Focus in pytonorm i sortimentet där den nu delar frysskåp med krokodil, bison, zebra och andra udda delikatesser. Med ett kilopris på nära 1200 kronor är pyton den mest exklusiva köttbiten på hyllan vilket kanske kan förklara att det bara sålts 12 förpackningar hittills.

- Vi ser det som en service till våra kunder och tar ju inte in pytonorm för att vi tjänar så jättemycket på just den, säger Anna Kröss, kvalitetsansvarig på Ica Focus.

Hennes kollega Akil Garwi tar ett äldre par som brukar handla i butiken som exempel.

- De hade rest väldigt mycket tidigare i livet och brukade komma en gång i månaden för att köpa något ovanligt kött och göra en exotisk resa här hemma i stället, säger han.

ANNONS