Thaimat är fräsch mat. Lätt att laga, lätt att gilla. Perfekt återhämtningsmat efter alla helger.
Första gången jag var i Thailand blev jag totalt knockad av maten. Allt var så häftigt. Starkt, sött och surt på samma gång. Fräscht och lätt, men ändå spännande. Totalt oväntade grejer hände i min mun.
Och jag bara älskade det. För det här var långt innan man kunde köpa thaimat i svenska korvkiosker och kokosmjölk var stapelvara i svenska kök.
Femte smaken umami
Thailändsk mat bygger på grundstenarna surt, salt, sött och starkt. Lime kombineras med socker (ibland palmsocker) och fisksås, som ger både sälta och den femte grundsmaken umami, och paras sedan ihop med chilistark hetta.
Det handlar framför allt om att smaka av och prova sig fram. Det är sällan man ser en thailändsk kokerska med timer eller digitaltermometer eller ens ett decilitermått. Det gäller att låta smaklökarna jobba medan maten lagas.
Numera börjar det bli vanligt med asiatiska livsmedelsbutiker även i lite mindre städer. Dessutom finns det större svenska varumärken som säljer asiatiska ingredienser i helt vanliga mataffärer. Många grejer går även att beställa på internet.
Mycket grönsaker
Ändå kan det vara svårt att hitta exakt rätt ingredienser och kvalitén kan vara väldigt varierande. Men jag har kommit fram till att det funkar hyfsat väl att anpassa recepten till svenska ingredienser, det handlar egentligen mer om kombinationen av smaker.
En fördel med det thailändska köket är att det ofta innehåller betydligt mer grönsaker än svensk husmanskost. En stor del av hemligheten bakom lyckad thaimat är att grönsakerna är färska och fräscha och tillagas väldigt hastigt. Över huvud taget är snabbheten en viktig faktor i thaiköket, några långkok är det knappast tal om.
Att satsa på en bra wokgryta är därför en bra början. Sedan är det bara att sätta igång och leka.
För som en thailändsk bekant sa:
Alla kan laga thaimat. Det räcker med att kunna sätta på spisen.
Recept
Fräsig fläskfärs
4 portioner
25 minuter
Jag tycker att fläskfärs är gravt underskattat. Det är både billigt och gott och passar finfint till starka smaker som de thailändska.
- 400 g fläskfärs
- olja
- 4 schalottenlökar, tunt skivade
- 5 cm ingefära, finhackad
- 1 kruka koriander, grovhackad
- 1 purjolök, skivad
- 1 röd chili, tunt skivad
- 1 msk limesaft
- 1 1/2 msk fisksås
- 1 tsk socker
- ev. salt
- färska böngroddar
Bryn färsen i lite olja på hög värme. Tillsätt schalottenlök, ingefära, koriander (spara lite), purjolök och chili. Fräs några minuter till. Tillsätt sedan limesaft, fisksås och socker. Smaka eventuellt av med lite salt. Garnera med färska böngroddar och resten av koriandern. Servera med ångkokta grönsaker och jasminris.
Min thailändska torskgryta
4 portioner
30 minuter
Det här är min egen variant där svensk fisk möter thailändsk hetta i en smakrik vardagsrätt. För en större sats kan du lägga till valfria grönsaker och späda med mer kokosmjölk.
- 400 g fryst torsk (MSC-märkt)
- 100 g champinjoner
- 1 purjolök
- 3 stjälkar citrongräs
- olja
- 5 limeblad
- 1-5 tsk grön eller röd currypasta (eller efter smak)
- 5 cm färsk ingefära, finhackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1-2 burkar kokosmjölk, à 400 g
- 1-2 msk fisksås
- 1/2-1 citron
- 1-2 lime
- 1 broccolihuvud
- 5 cocktailtomater, delade
- färsk koriander
Tina fisken en stund så att den går att skära i bitar. Dela champinjonerna i halvor eller kvartar beroende på storlek. Skölj och strimla purjon grovt. Banka citrongräset med knivskaftet, dra av de yttersta bladen och strimla resten fint.
Hetta upp oljan i en gryta. Fräs limeblad, currypasta, ingefära, purjo, champinjoner, vitlök och citrongräs ett par minuter. Slå på kokosmjölken, lägg försiktigt i torskbitarna, smaksätt med fisksås, pressad citron och lime. Tillsätt broccolin skuren i buketter och mer kokosmjölk om du vill ha en "soppigare" gryta. Sjud sakta i ca 10-15 min eller tills fisken vitnat. Lägg i tomaterna mot slutet. Smaka av. Strö över grovhackad färsk koriander och servera med jasminris.
Het thaisallad med räkor
4 portioner
20 minuter
Det här är en klassisk thailändsk sallad som jag bara älskar. Syrligt, starkt och salt på samma gång. Egentligen görs den med grön omogen papaya som finns i asiatiska butiker, det är viktigt att den är omogen, men du kan också använda vitkål.
- 1 grön omogen papaya (finns i asiatiska butiker)
- eller cirka 600 g vitkål
- 3 cm färsk ingefära
- 3 vitlöksklyftor hackad el riven
- 2 tsk sesamolja
- 250 g skalade räkor
- 1-2 röda chilifrukter, urkärnade
- 1 1/2 msk råsocker
- 1-2 limefrukter
- 4 tsk fisksås
- 1/2 dl torrostade jordnötter, grovhackade
- färsk koriander
- ev. några cocktailtomater
Skala och riv ingefära och 1 klyfta vitlök och blanda med sesamolja. Gnid in räkorna med blandningen och låt stå och dra medan du gör resten. Skala papayan och riv den grovt, alternativt strimla eller hyvla vitkålen fint.
Finhacka chili och resten av vitlöken, blanda med socker, limesaft och fisksås. Blanda dressingen med papayan och krama in den ordentligt med händerna.Blanda ned räkorna. Smaka av med eventuellt mer limesaft eller fisksås. Strö över hackade jordnötter och garnera med färsk koriander och eventuellt några cocktailtomater.
Att dricka till
Singha (1428), 15:90 för 33 cl.
Alkoholfritt: Fentimans Ginger Beer (1963), 22:50 för 27,5 cl.