Hovmästarsås är en klassiker som funkar bra till kallrökt lax.  till varmrökt lax föredrar Alexandra Zazzi något lite syrligare.
Hovmästarsås är en klassiker som funkar bra till kallrökt lax. till varmrökt lax föredrar Alexandra Zazzi något lite syrligare. Bild: Janerik Henriksson/TT

Recept på fyra goda såser till rökt lax

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt tipsar hon om fyra frestande såser till rökt lax.

ANNONS
|

Kära läsare och matentusiaster!

Jag hoppas att ni alla hunnit med julens bestyr och tar dagen i akt för att hitta ljus i detta konstiga och fruktansvärda år. Vi är alla drabbade på något sätt, antingen genom att ofattbart ha förlorat någon i förtid eller genom att ha blivit sjuka eller genom att bara ha levt igenom det som händer. De flesta av oss upplever någon form av overklighetskänsla, stress och oro. I år kommer jag att fira en mycket begränsad jul med min mamma men vi firar säkert och njuter av familjen på distans. Vi brukar alltid samlas så många som möjligt och spela egen bingo (priserna brukar vara mat och godis) och det gör vi i år också, men via zoommöte och alla i sina egna hem, bingobrickorna har mejlats ut. Och på julbordet kommer det att finnas godsaker, men kanske i mindre skala än vanligt. Ja, för det blir en jul i år också och kanske skall man än mer än vanligt passa på att njuta av stillheten. För trots allting, störst av allt är kärleken. God jul på er alla och ta hand om er alla!

ANNONS

Hej Alexandra!

Kan du ge ett recept på sås till rökt lax? Kan man ha hovmästarsås? Gärna tips och recept.

Tack på förhand!

Sven Eric

Hej Sven Eric!

Jag tycker att hovmästarsås är gott även till kallrökt lax om det är den du är ute efter. Till varmrökt är det gott med en syrlig sås, man kan använda gräddfil, crème fraiche eller tjock yoghurt som bas.

Här kommer flera såser att välja mellan. Gör dem gärna tidigt på dagen och låt dem mogna i smakerna i kylskåpet. Hoppas någon av dem inspirerar.

Romsås med örter och rödlök

(4–6 personer)

• 2 dl crème fraiche

• 0,5 liten, fint skuren rödlök

• 0,5 dl rom, stenbit, löjrom eller forellrom

• fint hackad valfri ört, typ dill, gräslök, persilja mm

• Citron

• Salt & svartpeppar

Gör så här:

Rör samman alla ingredienser och smaka av med citronsaft, salt och nymalen peppar

Gurk- och avokadosås (vegansk)

(4 personer)

• 0,5 gurka

• 2 avokado

• Saften av 1 lime

• 1 msk finhackad silverlök

• 1–2 msk färsk hackad koriander eller persilja

• Tabasco eller liknande

• Salt & svartpeppar

Gör så här:

Mixa gurka, avokado och limesaft. Vänd i lök, lime och örter. Smaka av med tabasco, salt & peppar.

ANNONS

Tips! För lite fylligare smak, rör i ett par matskedar majonnäs (vegansk eller äggbaserad)

Skarpsås

(4 personer)

• 2 kokta äggulor

• 3 msk majonnäs

• 1 dl smetana (surgrädde)

• 0,5 dl fint hackad dill

• Vitvinsvinäger

• Nymalen svartpeppar

• Salt

Gör så här:

Mosa ihop äggulor med majonnäs och smetana med hjälp av en gaffel. Rör i dill och smaka av med vinäger, salt och peppar.

Tillägg om så önskas: en udd senap.

Och slutligen hovmästarsås. Förr om åren rördes den ihop för hand framför gästerna. Har du inte gjort den själv tidigare är det hög tid att uppleva den nu. Otroligt lätt att göra och vansinnigt god.

Klassisk hovmästarsås

(46 personer)

• 4–5 stjälkar dill

• 1,5 msk rörsocker eller strösocker

• 2 msk grov skånsk senap

• 1 msk dijonsenap

• 1,5 msk vitvinsvinäger

• 1,5 dl rapsolja eller matolja

• 1 tsk konjak

Gör så här:

Smaka av med lite färskpressad citron samt salt och vitpeppar

Tag bort de hårda stjälkarna från dillen och kör i matberedare tillsammans med sockret. Mixa sedan i senap, konjak och vinäger. Droppa i oljan lite i taget i början så att en emulsion bildas. När all olja gått i, smaka av med lite färskpressad citron samt salt och vitpeppar. Förvara kallt fram till servering.

ANNONS

LÄS MER:Förnyad klassiker: Alexandra Zazzis ansjovisfria Jansson

LÄS MER:Alexandra Zazzis juliga pannacotta

LÄS MER:Så lagar du skånska klenäter

ANNONS