Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hallon är extra gott på vintern – och smakar bra både i parafit och i sup. Bild: ULADZIMIR ZGURSKI
Hallon är extra gott på vintern – och smakar bra både i parafit och i sup. Bild: ULADZIMIR ZGURSKI

Desserten som är pricken över i:et till nyårsmiddagen

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. Till veckans spalt har hon komponerat en vintrig hallonparfait till nyårsmiddagen – som kombineras väl med en hallonsup.

Hej Alexandra!

Vet att du ofta tar upp detta i slutet på helgerna men kan du tipsa om sillen? Vad gör vi av sillen som alltid blir över på bordet. Hur små burkar vi än köper blir det till att slänga?

Tack för ett fint år med matspalten, läser den alltid med nöje.

Hälsningar Lena och Tommy

Hej Lena och tack för hälsningen!

Ja tänk att det redan har gått ett år igen. Jag är nu inne på mitt fjortonde år med er alla vetgiriga och matglada läsare. Och jag måste säga att jag är oerhört tacksam över våra torsdagsstunder ihop. Det håller mig på tå och jag måste gräva djupt i mina kunskapsfickor, ringa kollegor och gå igenom gamla kokböcker allt som ofta när ni ställer frågor om recept, råvaror eller mat från när och fjärran. Sillen har vi pratat om några gånger, vad gäller hållbarhet och recepttips. Sill är alldeles för gott och nyttigt för att slänga. Tag fram den till frukosten tills den är slut, ät upp de krämiga sillarna först som har kortast hållbarhet. Vill ni inte äta den i bit kan ni hacka den och lägga den skedvis på hårt bröd eller på det kokta ägget. Har man hackat upp sillen kan man även blanda i mer ingredienser och lägga som en röra på smörstekt kavring eller toast som en förrätt eller aptitretare.

Här kommer ett enkelt exempel.

• 1–1,5 dl krämiga sillbitar

• 5 cm fint strimlad purjolök

• 1 fint hackat, hårdkokt ägg

• 2–3 msk crème fraiche eller matyoghurt

• Dill eller gräslök

Om det är klar sill du har över kan du hälla bort lagen och lägga till lite god majonnäs förutom crème fraiche.

Och det går även bra att skölja av sillarna från lagen och sedan varva med kokts potatis och smörstekt lök, hälla på grädde och sedan snabb gratinera till en variant av strömmingslåda.

Hej Alexandra Zazzi!

Kan du ge förslag på en bra dessert till nyårsmiddagen?

Undrar Anna

Hej Anna!

Vad som passar och vad man tycker är gott som dessert till en fest eller nyårsmiddag är beroende på vad man själv tycker om och på vad man serverat innan till förrätt och varmrätt. En bra festmåltid strävar alltid efter någon form av balans. Har man serverat en mäktig förrätt eller varmrätt kan det vara gott med en fruktigare dessert, har man å andra sidan valt en lätt, kanske fiskbaserad varmrätt kan man ha en gräddig eller tung dessert. Till nyårsafton tycker jag mycket om glassinspirerade desserter eller parfait. Här kommer ett recept på Hallonparfait med en hallonsup. Kombinationen brukar vara uppskattad till de flesta middagar, mängden rom kan givetvis varieras eller plockas bort helt. Hoppas det passar i din nyårsmiddag.

Hallonparfait

(6 portioner)

• 2 dl hallon (från frysta går bra)

• 1 msk färskpressad citron

• 1 msk strösocker (valfritt)

• 0,5 dl florsocker

• 0,5 dl vatten

• 1 krm flytande vaniljessens eller 0,5 vaniljstång (gröp ur kärnor)

• 2 äggulor

• 1,5 dl vispgrädde (40%)

• Några färska bär att dekorera med.

• Chokladstaket att dekorera med (se nedan)

• 30–40 g mörk choklad

Gör gärna så här:

1. Vänd ihop hallon med 1 msk strösocker och citronsaften.

2. Koka upp vatten, florsocker och vanilj, rör om regelbundet ( om du använder stång, dela då stången, gröp ur kärnorna och lägg i både stång och kärnor).

3. Låt småkoka fram tills det tjocknat, tag av från spisen och låt svalna 3–4 minuter.

4. Vispa i äggulorna en i taget i kastrullen. Ställ tillbaka på spisen på låg värme och vispa under tiden det sjuder upp och tjocknar. Tag av när det tjocknat (tag ut vaniljstång om du använt detta). Vispa lite till för att kyla ned och ställ sedan i kallt vattenbad.

5. Vispa upp grädden hårt. Rör i hallonen i äggen och vänd sedan ihop allting försiktigt med grädden.

6. Smaka av med socker och citron.

Portionera ut i 6 snygga serveringsglas och ställ in i frysen. Tag ut 10–15 minuter innan servering, dekorera med chokladstaket och färska bär och servera direkt med en hallonsup.

Chokladstaket

Smält chokladen i vattenbad. Gör ”chokladstaket” genom att ringla ut sex stycken chokladformationer (typ ## ca 3x3 cm) på ett bakplåtspapper. Låt stelna och lossa försiktigt.

Hallonsup

(6 personer)

• 2 dl hallon, tinade

• 1 msk vatten

• 5–8 blad mynta samt några blad för dekoration

• 1 msk råsocker, smaka av

• Saften av 1 lime. Smaka av

• 8–12 cl mörk rom efter smak (kan uteslutas)

• 8–10 istärningar

Gör gärna så här:

1. Ställ in sex nubbeglas i frysen.

2. Mixa hallonen och vatten och sila genom finmaskig sil.

3. Mixa igen med socker, lite mynta och limesaft. Smaka upp med mörk rom. Tillsätt eventuellt lite mer vatten för att dryga ut till ca 2,5 dl. Ställ kallt fram till servering, mixa med is precis innan servering och häll upp i iskalla nubbeglas.

Gott nytt år allesammans och må 2021 bli bra mycket bättre år än 2020!

LÄS MER: Alexandra Zazzis juliga pannacotta

LÄS MER: Den här chokladpajen är livsfarligt god

LÄS MER: Syrlig lemoncurd med inslag av grapefrukt