Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bhoga

Bhoga betyder njutning på sanskrit – och numer även på göteborgska.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Modern gastronomi

Modern gastronomi

Bhoga

Norra Hamngatan 10

Telefon: 031-13 80 18

Öppet: Tisdag–lördag, från 18 till sent.

www.bhoga.se

Medianpris mellanrätt:175 kr.

Fyrarättersmeny: 495 kr.

Sexrättersmeny: 695 kr.

Krögare: Niclas Yngvesson och Gustav Knutsson.

Maten: Skandinaviska råvaror med fantasi.

Drycken: Spännande vinlista med edge och betoning på Europa.

Vegetariskt: Nej.

Stämningen: Trivsam, det känns familjärt även när restaurangen är fullsatt.

Ljudnivå: Låg musik i bakgrunden, ett ökande sorl i lokalen ju längre kvällen lider.

Tillgänglighet: Lokalen ligger endast ett trappsteg in från gatan.

Uteätarnas nota för två: Två sexrättersmenyer med vinpaket, fördrink, kaffe: 3 302 kronor. Litet minus i kanten att ta 50 kronor för mineralvattnet. Allra bäst: Servicen är kunnig utan antydan till snobberi.

Kan bli bättre: Inredningen är stram, enkel och lite själlös.

Det är relativt dyrt och inredningen kunde vara roligare. Fler blir inte anmärkningarna på Bhoga. Resten av recensionen ägnar vi åt njutning – på svenska, sanskrit eller vilket språk som helst. Krogen som utsetts till årets stjärnskott sätter sprätt på alla sinnen i ett fyrverkeri som får raketen att lyfta mot högre höjder.

Bhogas bar har fått pris i White guide och vi inleder därför kvällen med att pröva experimentlustan. Halva sällskapet frågar efter ”en isig sak med lime som gör mig glad” andra halvan vill ha ”raka motsatsen: men också bli glad”. Bartendern antar utmaningen och kommer efter en god stunds skakande med fördrinkar som innehåller alltifrån bikarbonat till OP (120 kronor styck). Det är så långt ifrån en trött gin och tonic man kan komma.

Medan vi vrider och vänder på menyn kommer dubbla aptitretare: fläsksvål med lökdip är ett roligt tilltugg. Därefter läckert nygräddat kantarellbröd. Ett plus för att allergikern med självklarhet fick glutenfritt havreknäcke med samma smaksättning.

Menyn är uppbyggd av mellanrätter till enhetspriset 175 kronor som kan beställas styckvis (man rekommenderar 2–3 stycken för att bli mätt) eller som menyer om fyra (495 kronor) eller sex rätter (695 kronor). Vi väljer sexrättersmenyn med tillhörande vinpaket (645 kronor).

För att inte gå miste om något byter en av oss in den bohuslänska bläckfisken från fyrarättersmenyn. Men först är det savoykål, emulsion på grisfett och löjrom. Ett flortunt kålchips kröner rätten som först kan tyckas spreta med päron, löjromssälta och fet emulsion. Men det är som när orkestern stämmer sina instrument inför konserten, det gnisslar i kakofoni för att plötsligt harmoniera i ett njutbart ackord. Sensationellt.

Den råa pilgrimsmusslan med jordärtskocka domineras av pepparrot. ”Fantastiskt” säger en i sällskapet. På andra sidan bläckfisken – kanske kvällens bästa rätt. Krispig sjökorall, bläckfisk i perfekt konsistens och en mjuk sås. Det går inte att göra mer av råvarorna.

Nästa rätt är långa, väl hanterad och serverad med enbärspulver och rotselleripuré, men möjligen lite smaklös. En mellanakt i kompositionen efter den starka inledningen.

Vinerna är valda med självförtroende, det är små producenter, uddadruvor och kraftiga uttryck. Frappato och blaufränkisch vidgar smaksinnet. Extra roligt med sommelierens berättelser om vinet.

I publiken finns såväl 30-åringar med kotlettfrisyr som distingerade sällskap. Restaurangen är full och det saknas inte utmaningar för personalen. Ändå möts vi kvällen igenom av samma glädje och genuina intresse för maten, vinet och oss. När rätterna serveras är det klapp-klapp-spel. Det tar inte många sekunder förrän alla har tallriken på bordet.

Efter långa blir det lår. Sotat innanlår med kålkräm, fläderbär, grönkål. Tillbehören visar genomgående på kökets fantasi och tar ut svängarna. Det finns alltid något mjukt, något spetsigt, något krispigt på tallriken. Tyvärr brister själva innanlåret en smula – kött som är snudd på rått får inte vara svårtuggat. Nästa kötträtt är bättre. Fläsksida med kraftig sälta, krispig svål och ett litet extranummer – hyvlad färsk Gotlandstryffel – serverad av en äkta gotlänning! Ett tillval för 95 kronor som är festligt, alla erbjuds att lukta på rariteten i en glasburk, men är det rätt att hyvla en så exklusiv sak över den kraftiga fläsksidan? Kanske skulle tryffeln göra jobbet som pièce de résistance (måltidens höjdpunkt) bättre någon annanstans på menyn.

Finalen är en pepparrotsglass med duttar av rostad mandelkola. Prickigt och glatt, en perfekt avrundning.

Bhoga betyder njutning på sanskrit – och numer även på göteborgska.

Totalt: 22

Förrätt: 5/5

Varmrätt: 8/10

Dessert: 4/5

Service: 5/5