Hemkommen Maryam Moghaddam på filmfestivalen.
Hemkommen Maryam Moghaddam på filmfestivalen.

Maryam Moghaddam tillbaks i stan

ANNONS
|

Vi träffas på ett av Göteborgs mer centrala hotell och Maryam Moghaddam beställer en kopp te för att värma sig lite efter regnstormen som piskar därute.

Vädret har tjurat ända sedan hon kom hit i fredags men Maryam Moghaddam är glad över att vara tillbaka i stan.

- Det händer inte så mycket här, livet lunkar på, och det gillar jag. Det känns tryggt.

Den svensk-iranska skådespelaren Maryam Moghaddam lämnade Iran för tre veckor sedan. Då hade hon "suttit fast" i Tehran i närmare två år, som ett straff från regimen.

När hon landade där vårvintern 2013, efter att ha presenterat den regimkritiska regissören Jafar Panahis film Closed curtain på filmfestivalen i Berlin, förbjöds hon nämligen att resa vidare av de iranska myndigheterna. Maryam var tvungen att stanna i landet, och belades dessutom med arbetsförbud.

ANNONS

- Polisen tog mitt pass redan på flygplatsen och berättade inte när jag skulle få tillbaka det. Jag fick bara beskedet att passet var indraget "tills vidare", säger hon.

Maryam Moghaddam är inte så bekväm med att prata om tiden i Iran, inte minst eftersom hennes sjuka mamma bor kvar där, men efter internationella påtryckningar från dåvarande utrikesministern Carl Bildt och från en lång rad filmkollegor fick Maryam tillbaka sitt svenska pass. Och arbetsförbudet lyftes.

- Då kunde jag äntligen jobba igen och började direkt att spela in en film som jag hade skrivit under tiden.

Den heter Risk of acid rain och handlar om en iransk man som nyligen gått i pension och som lider svårt av sin ensamhet efter att hans gamla mamma dött.

Maryam Moghaddam har en månads småpill kvar med filmen innan den är färdig för visning, och om tanken var att sälja in den till branschfolket här under festivalen så har hon fått skrota den idén. Hon hinner inte.

Maryam Moghaddam är nämligen Sveriges representant i den jury som ska dela ut priset till bästa nordiska film, The Dragon Award, och det arbetet tar mer tid än man kan ana.

- Vi är fem personer i juryn som försöker se de åtta nominerade filmerna tillsammans. Efter varje film träffas vi och diskuterar ingående. Det är roligt och intressant, men jag hinner inte med så mycket annat.

ANNONS

På fredag är i alla fall juryarbetet över och till helgen hoppas Maryam få loss lite tid för att kunna se andra filmer som intresserar henne. Fast sättet hon konsumerar film på är sig ganska likt, oavsett om hon sitter i en jury eller inte.

- (skratt) Jag är väldigt kritisk när jag ser på film. Funderar alltid på hur historien är uppbyggd, om det är snyggt klippt och om manuset håller. Det är väl en yrkesskada.

På söndag är också filmfestivalen slut. Då tränger sig verkligheten på, för Maryam Moghaddam precis som för alla andra.

I hennes fall innebär det att jakten på en ny lägenhet i Göteborg drar igång på allvar.

- Jag var tvungen att säga upp min gamla lägenhet när jag satt fast i Tehran. Jag kunde inte betala hyran.

Fakta Maryam Moghaddam

Född: Tehran, Iran.

Ålder: 45.

Bor: Hos sin syster i Göteborg.

Gör: Filmare och skådespelare.

Har gjort: Medverkat i flera uppsättningar på Göteborgs stadsteater och Backa teater, syntes även i tv-serien Fallet i SVT.

Bakgrund: Kom till Sverige som 16-åring tillsammans med sin storasyster. Hamnade först i Kristineberg utanför Umeå, sedan i Ljusdal, Öland och Gävle innan hon i 20-årsåldern flyttade till Göteborg.

ANNONS

ANNONS