Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gänget som spelade in Solstollarna. Martyna Lisowska står i mitten.

Martyna Lisowska: Samantha Fox var jättetrevlig

Martyna Lisowska var med i fyra säsonger av Ola Ströms och Per Dunsös barnprogram på 80-talet. I dag är hon musikalartist.

När Martyna Lisowska gick på mellanstadiet i Adolf Fredriks musikskola brukade Ola Ström och Per Dunsö dyka upp ibland och leta barn till sina produktioner.

- En dag kom de och letade efter en tjej som såg ut som ett spöke och fastnade för mig.

Martyna Lisowska var bara tio år i den första säsongen av Toffelhjältarna, där hon spelade spökflickan Cecilia som bodde med sin familj på vinden till Hotell Gyllene Toffeln.

- Min mamma har sparat en massa urklipp och små prylar från den tiden. Jag vet att hon har kvar ett par trätofflor från inspelningarna någonstans. Och jag har en gammal t-shirt från Solstollarna.

I slutet av varje program sjöng Martyna Lisowska låten En väv av legender, som blev väldigt populär och något av en radiohit. Det blev två säsonger av Toffelhjältarna och sedan två säsonger av serien Solstollarna.

Hon kommer ihåg att det var lite dubbla känslor att bli kändis och igenkänd på stan.

- Det fanns ju bara två tv-kanaler så det var ett otroligt genomslag. Alla tittade, både barn och vuxna. Att bli igenkänd var kul ett tag men sedan var det inte så himla roligt att folk stirrade ut mig.

Själva inspelningarna var dock en ren fröjd.

- Jag var yngst och tyckte att det var jättespännande att komma i ett arbetssammanhang. Man fick spela teater, sjunga och sitta i sminkavdelningen och få håret våfflat. Vilken tioåring hade inte tyckt att det var roligt?

Och hon strör beröm över Ola Ström och Per Dunsö, inte minst har hon ljusa minnen av hur de behandlade de medverkande barnen.

- De var helt sagolika med barn, helt fantastiska. Man blev lyssnad på och fick ta ansvar. Jag kände att jag var lika mycket värd som alla andra där. Jag är väldigt tacksam för det de gav mig.

Solstollarna fick en hel del kritik också, inte minst för exponeringen av unga kvinnor i bikini. Som tioåring brydde sig Martyna Lisowska inte särskilt mycket.

- Uppenbarligen finns det saker som man kan kritisera i serierna, men det var också väldigt mycket roliga figurer, sketcher och musik som uppskattades. Och titta på vilken tidning som helst från -85. Det såg ju ut så då.

I Solstollarna uppträdde en rad kända artister och unga förmågor på väg upp, exempelvis Pernilla Wahlgren, Anna Book, Lena Philipsson, Style och Samantha Fox.

- Jag minns att jag satt och hängde med Samantha Fox hur mycket som helst. Hon var jättetrevlig. De där inspelningarna var som ett enda stort sommarkollo.

Efter åren som barnskådis gick Martyna Lisowska på Balettakademin i Stockholm och blev småningom musikalartist. Bland annat har hon spelat på Göteborgsoperan i uppsättningarna Evita, A Chorus Line och Sunset Boulevard. I sommar medverkar hon i föreställningen Enbom - spionopera från kalla kriget på Bodens friluftsteater.

Kan du fortfarande känna stolthet över tv-programmen?

- Ja, nu var det så länge sedan jag såg dem, man kan undra om de åldrats med värdighet, speciellt Solstollarna, men jag är stolt över att ha ingått i det gänget och jag vet att en del av musiken gjorde intryck på folk.

Se Martyna Lisowska och Solstollarna på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=Shc4oyVzqIs

Bild: Bild: Fabian Zetterberg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.