Manlig vänskap utforskas i vatten

ANNONS
|

Hur ser egentligen manlig vänskap ut?

Den frågan utforskas i, på och under vatten i föreställningen "Män emellan" i Stockholm.

Bakom produktionen står koreografen Efva Lilja och tolv manliga konstsimmare.

När Stockholm Konstsim Herr frågade Efva Lilja om hon ville samarbeta var hon först väldigt tveksam. De manliga konstsimmarnas sätt att arbeta tillsammans liknande ingenting hon sett tidigare. Sedan växte nyfikenheten. En av utmaningarna var mötet mellan idrott och scenkonst.

-Konstsim är inriktat på synkroniserade rörelser och formationer. Jag är intresserad av individualitet, av simmarnas individuella röster, säger Efva Lilja.

I föreställningen "Män emellan" skärskådas manliga klichéer och vänskap. Handlingen har vuxit fram i diskussioner om hur konstsimmarna själva ser på sina relationer.

-Det finns många uttryck som upprepas i den manliga kulturen. När jag försökt synliggöra dem har vi haft mycket roligt, berättar Efva Lilja.
Nykomponerad musik

"Män emellan" har premiär den 9 december på Forsgrénska badet i Stockholm. Föreställningen kommer att innehålla allt från nykomponerat musik av tonsättaren Per-Henrik Mäenpää till filmprojektioner och radiostyrda båtar. Konstsimmarna ses både simma, prata, sjunga och slåss.

ANNONS

Stockholm Konstsim Herr har tidigare varit i fokus i filmer som "Män som simmar" och "Allt flyter". Deras kvinnliga kollegor har fått mindre uppmärksamhet. Efva Lilja konstaterar att det är som överallt annars, att män inom både idrott och scenkonst uppmärksammas mer.

TT Spektra: Bidrar du inte själv till det genom att sätta upp denna föreställning?

-Nej, denna föreställning handlar ju om män. Den här gruppen är drivande, de vill prova nya saker. Jag har aldrig fått en sådan här förfrågan av kvinnliga konstsimmare. Dessutom har jag alltid varit intresserad av män. De framstår ofta som så obegripliga, säger Efva Lilja.
ANNONS