Maja Kins väg från Tynnered till Ture Sventon

Hon hade fel profil, var en fjortis från Tynnered som inte visste att scenskolan fanns. Vi träffar Maja Kin på Briljantgatan där hon växte upp och pratar om drömrollen hon fått som Joanna Silver i tv-serien "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet".

ANNONS
|

– Om jag skulle ge mig själv ett råd när jag var ung hade det varit: Du ska ta dig själv på allvar, säger 32-åriga Maja Kin.

Vi har just sjunkit ner i de omfångsrika senapsgula sofforna intill pianot på konditori Jerkstrands vid Frölunda torg. Ett av få äldre fik som ännu finns kvar, och är sig likt.

Här i Tynnered växte Maja Kin upp. Som 12-åring flyttade hon med mamma Eva från Opaltorget till Briljantgatan. När vi ses vid hållplatsen en regnig eftermiddag lyser Majas orange tröja som en fyr i mörkret.

LÄS MER:Semlorna höll på att knäcka Robert Gustafsson

Hon vill visa platser som haft betydelse för henne, hållplatsen är en av dem:

ANNONS

– Här har jag sprungit och nästan missat spårvagnen så många gånger, om du bara visste...

Många av hennes nuvarande vänner och kollegor kommer från medelklasshem, där scenskola, musikalutbildning eller utbildning i regi tidigt fanns med som målbild..

– Jag visste inte ens om att scenskolan fanns, säger Maja Kin.

– Min mamma var ensamstående och jobbade inom barnomsorgen, men beslöt sig för att läsa upp sina gymnasiebetyg och bli socionom. Under tiden stod jag i fönstret och mimade, och drömde om att bli popstjärna. Jag gick också i dansskola, men eftersom mamma studerade så hade vi inte så gott om pengar.

Roll i Vikander-film

Efter högstadiet fick Maja Kin nys om ett musikalgymnasium i Kungälv, som hon sökte och kom in på. Det var dit hon jäktade, och tog spårvagnen, varje morgon med andan i halsen.

Gymnasiekompisarna tipsade vidare om Nordiska folkhögskolan, där hon gick teaterlinjen. Under utbildningen fick hon flera statistroller. Därefter väntade Stockholms elementära teaterskola.

– Bland annat spelade jag en pytteliten roll i David Färdmans kortfilm "Love". När jag såg Alicia Vikander och Adam Lundgren agera framför kameran kände jag verkligen att det där vill jag också göra!

En lika liten roll i David Finchers "The girl with the dragon tatoo" förde henne till Uppsala.

ANNONS

– Det var helt fantastiskt bara att få se hur allt fungerade. En gigantisk produktion och första gången jag kom i närheten av ett Hollywood-set...

LÄS MER:Recension: "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" – C More/TV4

Numera har Maja Kin även, förutom att läsa filmvetenskap, också hunnit bo tre år i Los Angeles, där hon varit rollsättare för Ninja Thybergs kommande långfilm "Jessica", och parallellt utbildat sig i filmregi vid UCLA.

– Los Angeles-resan började med att jag fick Anders Sandrews stipendium för att gå en kurs i improvisationsteater. Jag hade precis skilt mig, och kände inte att jag hade något att förlora.

Väl på plats blev hon inte bara kär i staden Los Angeles, utan träffade även sin nuvarande pojkvän.

– När jag rollsatte för Ninja Thyberg började suget komma tillbaka att inte bara stå bakom kameran...

Lila My, Kylo Ren och Cruella de Vil

På julbesök hemma i Sverige provspelade hon för rollen som Joanna Silver, lillasyster till skurken Ville Vessla, i "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet", TV4 och C Mores nya originalserie med Robert Gustafsson i huvudrollen som Ture Sventon, Serien bygger på Åke Holmbergs bokklassiker. om detektiven som inte kan säga "s" och vars stora last är att frossa i "temlor".

För manus och regi står radarparet Per Simonsson och Stefan Roos, som tidigare bland annat skrivit och regisserat SVT:s julkalendrar ”Selmas saga” och ”Tjuvarnas jul”.

ANNONS

LÄS MER:Tv-höst med maktmän och ikoniska drottningar

– Vilken boost det var att få rollen, jag kände verkligen att jag ÄR Joanna Silver, det var en sådan kärlek och pepp, säger Maja Kin.

Vad var det som lockade med rollen?

– Tänk dig Lilla My stoppad i en mixer med Kylo Ren och Cruella de Vil. Det är så jag tolkar henne. Jag älskar det lite förhöjda tonläget i serien, och det passar mitt sätt att spela.

Hade du någon relation till Ture Sventon sedan innan?

– Ja, min mamma brukade läsa böckerna för mig när jag var liten, och det tyckte jag var mysigt. När jag såg om julkalendern så tänkte jag att fasen vad utdaterad den känns. Men i böckerna finns bra stoff och en fin humor. Hans förmåga är maskera sig – det är också den som är så härlig i nya serien!

Maja Kin lyfter särskilt fram manusförfattarnas förmåga att skriva "visuellt".

– Kenny Starfighter är en av mina absoluta favoritserier, och jag tycker att nya Ture Sventon-serien har fått till en likartad blandning av vuxen- och barnhumor.

Själv har hon lärt sig massor under inspelningen av serien, som får premiär 7 december på C More och på TV 4 med start 21 december.

ANNONS

LÄS MER:Recension: "His dark materials" – HBO Nordic

– Jag är jättestolt över att ha tagit mig hit. Under högstadiet och gymnasiet var jag ingen toppstudent direkt. Jag hade inte så bra självförtroende och kände mig ofta missförstådd. Det är svårt att ta sig dit man vill om man inte vet hur, eller får hjälp av andra att hitta sin väg. Mitt råd till andra som är i den situationen som jag var i, är att våga be om hjälp! säger Maja Kin.

Till sist. Bermudatriangeln spelar stor roll i det nya äventyret?

– Ja, och både båtar och ubåtar kommer att förekomma, kan jag säga, utan att avslöja för mycket. Även en viss flygande matta, inköpt av herr Omar, kan komma att siktas över den mytomspunna platsen...

Faktaruta:

Namn: Maja Kin

Ålder: 32 år

Uppväxt: Med mamma Eva på Briljantgatan i Tynnered, som yngst av tre syskon..

Bor: just nu på Kungsholmen, med sambon Oskar.

Tv-serier: ”Call my agent” och ”She’s gotta have it” på Netflix

Favoritscener på film: När Meg Ryan fake:ar en orgasm i “When Harry met Sally” och middagsparty-scenen med Greta Gerwig i “Frances HA”.

Hobby: min ”bullet journal”, en rit-dagbok som jag pyntar med foton, teckningar och bilder, och gör fin. Där målar jag också min kalender och skriver ner idéer och mål.

Aktuell: i rollen som Joanna Silver i nya tv-serien ”Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet”på TV 4 och C More.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS