Madame Gandhi uppträder på Clandestino festival i Göteborg, med budskapet: Framtiden är kvinnlig. Pressbild.
Madame Gandhi uppträder på Clandestino festival i Göteborg, med budskapet: Framtiden är kvinnlig. Pressbild.

Madame Gandhis musik mot sexismen

ANNONS
|

Framtiden är kvinnlig, är Kiran Gandhis budskap på albumet "Voices". Redan som 8-åring började hon spela trummor och vid 16 års ålder blev hon dj i New York. Musiken och det feministiska engagemanget har hela tiden utvecklats i symbios: kampen mot sexismen inspirerar henne.

- Sexism hindrar många kvinnor från att nå sin fulla potential och från att känna sig modiga nog att producera musik eller spela instrument. Samhället får oss att fokusera på hur vi ser ut i stället, och ifrågasätta om vi är vackra nog. Det distraherar oss, säger hon i ett långt flöde på telefon från Los Angeles, där hon understryker att hon vill inspirera kvinnor att uttrycka sig.

ANNONS

Madame Gandhi är noga med att hon själv står för produktionen i hela ledet.

- Så fort du gör musiksamarbeten som kvinna ger världen den andra personen all kredd, särskilt om det är en man. Det är frustrerande.

Aktivismen en start

Det var som trummis för artisten MIA som Kiran Gandhi blev känd. En hel del uppmärksamhet – och en skjuts in i solokarriären – fick hon också när hon sprang London Marathon med mens men utan mensskydd, för att uppmärksamma tabut kring menstruation.

- Vi förväntas att ständigt vara sexuellt tillgängliga och eftersom mens inte är sexigt för män ska vi vara tysta om den och låtsas som att den inte existerar säger hon och klagar på att kvinnor är utelämnade till höga kostnader för hygienartiklar.

Själv är hon med i en stor kampanj för menskoppen, men tycker att bristen på fler innovationer är talande.

ANNONS

- Och i utvecklingsvärlden, till exempel Indien där jag tillbringade en stor del av min barndom, tvingas flickor att sluta skolan för att de inte har tillgång till hygienartiklar.

Inkluderande

Med sina låtar vill Madame Gandhi – som valde sitt artistnamn för att signalera kvinnligt ledarskap – uttrycka en "tredimensionell kvinnlighet".

- I Hollywood, medier och musikvideor av män är kvinnor så tvådimensionellt porträtterade. Det handlar om vårt utseende, vår sexualitet och om att männen betraktar oss. Vi presenteras inte som de tredimensionella människor vi är, med hela skalan av känslor, säger hon.

Madame Gandhi understryker att hennes feminism är transinkluderande. Och hon tycker att även män hålls tillbaka av könsförtryck.

- När jag säger att framtiden är kvinnlig pratar jag om att omfamna kvinnligheten i oss alla.

ANNONS
TT

Fakta: Clandestino

Den femtonde upplagan av Clandestino Festival äger rum 8–11 juni i Göteborg. Artister som uppträder är bland andra José González, som också är medverkande kurator. Lash, Mario Batkovic, Amina Hocine, DJ Nigga Fox och Farai är andra artister på plats.

Det blir dessutom författarsamtal, bland annat med Linus de Faire, Asmaa Azaizeh och Hassan Blasim, som har hållit en kurs i kreativt skrivande för nyanlända.

ANNONS