Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Mabel står på egna ben

Hyllad av BBC och The Guardian gör Mabel McVey sin svenska konsertdebut. På söndag spelar 20-åringen på Nefertiti under festivalen Way out West i Göteborg.

Född i Spanien. Fostrad i Sverige. Bosatt i England. Mabel McVey har rötter i flera länder men bor sedan två år i London. Och medan den svenska musikbranschen varit lite kallsinnig inför hennes talang är det just britterna som fått upp ögonen för den 20-åriga sångerskan.

Mabel McVey var en av artisterna som BBC lyfte fram som Sound of 2016 (som de tidigare gjort med bland andra Adele, Ellie Goulding och Sam Smith) och The Guardian har utsett hennes senaste singel Thinking of you till ”sommarens låt”.
 

Beskriver Sverige som "strikt"

Inte så konstigt kanske att Mabel McVey i en intervju för magasinet Vogue beskriver Sverige som ”strikt” och ”likformigt”. I hennes klass spelade alla gitarr och lyssnade på Daughter och Bon Iver, medan Mabel själv föredrog Lauryn Hill, Justin Tinmberlake och D’Angelo. Hiphop och neosoul.

Men hon älskar Sverige. Också.

– Ja, herregud, jag läste på Rytmus musikgymnaisum och har massor av härliga och begåvade vänner i Sverige. Stockholm har verkligen varit mitt hem. Men efter gymnasiet flyttade jag till London där min bror, mina systrar och många av mina andra släktingar bor, och det hjälpte mig att hitta min identitet.
 

Ville ge musiken en chans

Mabel McVey ville också ge musiken en riktig chans och kände att hon hade större möjlighet att lyckas med det i London än i Stockholm. Dessutom var det avgörande för henne att finna sin egen väg i musiken, att inte låta föräldrarna styra.

Faktiskt så viktigt att Mabel McVey de första åren inte ens berättade för mamma Neneh Cherry och pappa Cameron McVey (producent för Massive Attack, Portishead, All Saints m.fl.) att hon skrev låtar.

– Är jag bra? Kan jag det här? Jag ville bevisa för mig själv att jag kunde komma någonstans utan att rida på deras framgångar. Att folk lyssnade på mig för min skull, inte för att jag är Neneh Cherrys dotter.

Det har du väl lyckats med?
– Ja, jag tror det. Nu känner jag mig i alla fall lite lugnare och är väldigt stolt över all musik som de har skapat, och jag förstår att de på olika sätt har influerat min egen musik.

Samtidigt betonar Mabel McVey att hennes sound också har formats av åren i Sverige, att hennes musik skulle ha låtit helt annorlunda om det inte vore för åren på Rytmus.

– Där man är och har varit påverkar det man skapar, så är det absolut. Jag tycker väldigt mycket om syntar och här i London säger många att det är typiskt skandinaviskt.

Enligt The Guardian är en av Mabels främsta tillgångar just att hennes låtar bär en så tydlig ”scandiprägel”.

– (skratt) Ja, du ser.

På lördag natt gör du svensk scendebut på Nefertiti. Hur går tankarna?
– Jag är lite nervös. Det kommer säkert att finnas kompisar från Stockholm och gamla klasskamrater i publiken och jag vill verkligen göra mitt bästa, inte minst för deras skull.

Hinner du se några artister på Way out West?
– Jag är bara där på lördag men tänker inte missa Skepta och The Internet.