Sören Larsson och Fia Adler Sandblad.
Sören Larsson och Fia Adler Sandblad.

Långt samtal ledde till Larssons blandning

ANNONS
|

Deras lilla ateljéteater ligger i träpaviljongen på Konstepidemin. Lokalen var en gång tonsättaren Sven-Eric Johansons men där flygeln en gång stod finns nu en liten scen.

Det är här föreställningen Larssons blandning har urpremiär på lördag. Föreställningen är resultatet av ett samarbete som har pågått mellan Sören Larsson och Fia Adler Sandblad under de senaste sex åren. Men de har känt varandra längre, närmare bestämt i 20 år. Då var Sören Larsson lärare åt Fia Adler Sandblad, sedan blev de kollegor på Larssons teaterakademi och Larssons teater. Under tio års tid sysslade de också med teater på var sitt håll, tills deras vägar återigen möttes.

ANNONS

- Vi började prata och det samtalet pågår fortfarande, säger Sören Larsson.

Förra våren slogs deras två teatrar, Adas Musikaliska teater och Larssons labb, ihop till Larssons och Adas teater. Här driver de ett forskningsprojekt som handlar om teaterns grunder och hur man kan utveckla sig som skådespelare.

Tränar upp sina sinnen

- Det handlar om hur man tränar upp sina sinnen. Man kan arbeta med det man har inom sig så att man blir uppmärksam på sina möjligheter. Rösten till exempel, den har så många olika variationer, säger Sören Larsson.

Hans och Fia Adler Sandblads arbete kanaliseras på olika sätt, genom föreläsningar och deras Teaterlaborationer där en scenkonstnär får presentera och ta upp frågeställningar om sitt arbete inför en liten publik. Och så det som spelas på scenen. I lördagens föreställning blandas text och musik från en annan tid. Sandro Key-Åbergs prator, Fridolf Rhudins monolog Den ensamma hunden, finsk tango och opera i ett enda flöde.

"Skoningslös"

- I föreställningen vill vi att texterna ska tala till oss men då måste vi ställa oss i det läget. Vi är så vana vid att orden är färdiga. Det är så lätt att man direkt tänker "nu gör jag så här". Men Sören är skoningslös, han släpper oss inte. Vi får jobba med texten, säger Fia Adler Sandblad som medverkar i Larssons blandning tillsammans med Helen Hansson.

ANNONS

Föreställningen kan ses på Larssons och Adas teater under februari och mars. I april spelas den på Masthuggsteatern.

ANNONS