Liza Öhman blev 70 år gammal.
Liza Öhman blev 70 år gammal. Bild: Lizzie Larsson/TT

Liza Öhman död – blev 70 år

Schlagerartisten Liza Öhman har gått bort, 70 år gammal.
– Hon var verkligen professionell. Mycket professionell. Det var väldigt utmärkande, säger körkollegan Birgitta Wollgård.

ANNONS
|

Liza Öhman slog igenom 1980 när hon kom trea i Melodifestivalen med låten ”Hit men inte längre”. Hon har också turnerat med ABBA och fått ett antal schlagerhits i Melodifestivalen. Dessutom har hon gjort rösten till flera tecknade figurer som Simbas mamma Sarabi i Lejonkungen.

Liza Öhman avled på sjukhus i mitten av januari, några veckor efter sin 70-årsdag.

Carin Elizabeth "Liza" Öhman Halldén föddes på julafton 1951 i Stockholm. Hon började sin karriär under det tidiga 70-talet som körsångerska till artister som Björn Skifs, Ted Gärdestad och Harpo innan hon 1980 släppte sitt första studioalbum ”Hit men inte längre”. Skivans titelspår kom både trea i Melodifestivalen samma år och blev en hit på Svensktoppen.

ANNONS

Eftertraktad körsångerska

I tre och en halv månad körade Liza Öhman tillsammans med Birgitta Wollgård på ABBAs världsturné. Birgitta minns Liza som blyg och lättsam men också mycket begåvad. En körsångerska som var eftertraktad bland skivbolagen.

– Hon var verkligen professionell. Mycket professionell. Det var väldigt utmärkande. En mycket rutinerad sångerska. Jag tror nästan att hon hade absolut gehör för hon behövde bara se ett notpapper för att riva av det perfekt, berättar Birgitta Wollgård.

2014 tilldelades Liza Öhman Svenska musikerförbundets hederspris, studioräven. Enligt musikerförbundets ordförande Jan Granvik som också arbetat med Liza i förbundet var hon förutom en kompetent musiker också duktigt engagerad i musikernas arbetsvillkor och rättighetsfrågor.

– Jag minns henne som en väldigt fin människa. Ödmjuk och fin. Det jag får bevittna från andra var att hon var oerhört kompetent med en unik röstklang som hon kunde hantera med en teknisk och musikalisk finess, säger Jan Granvik.

Liza Öhman blev 70 år gammal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS