En av de fem bokhandlarna – Lam Wing-Kee – framför en bild av Gui Minhai. Arkivbild.
En av de fem bokhandlarna – Lam Wing-Kee – framför en bild av Gui Minhai. Arkivbild.

Oklart kring Gui Minhais frigivning

Den svenske förläggaren Gui Minhai som varit frihetsberövad i Kina har släppts fri, uppger kinesiska myndigheter enligt UD. Dottern är skeptisk till informationen.

ANNONS
|

Det är fortfarande oklart omGui Minhai verkligen har frigivits som de kinesiska myndigheterna har uppgett till svenska UD.

"Det är viktigt att understryka att han enligt uppgift släppts men alltså INTE är fri. Han har alltså försvunnit igen", skriver dottern Angela Gui i ett mejl till TT.

Dottern berättar också att svenska generalkonsulatet i Shanghai fått ettförbryllande samtal från en man som på svenska uppgett sig vara hennes pappa:

"Han talade svenska och sa att han avsåg att ansöka om svenskt pass snart, men innan dess ville han spendera tid med sin mor 'som är sjuk'. Min farmor är inte sjuk. Min pappa befinner sig inte hos henne", skriver Angela Gui.

ANNONS

I en intervju med The Guardian uttrycker hon sin oro.

– Jag vet inte vad som händer och jag tror heller inte att någon annan gör det. Det är en förvirrande situation, säger hon och fortsätter:

– Det sägs att han blivit släppt men det ser ut som att han fortfarande är i någon typ av förvar.

Det var17 oktober 2015 som Gui Minhai under oklara omständigheter försvann från sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en video med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Inför Stefan Löfvens statsbesök i Kina i somras uppmanade ett flertal politiska röster statsministern attlyfta frågan.

–Vi tar upp det under resan och på det sätt som tjänar syftet och Gui Minhai allra bäst. Därför kommenterar vi det inte mer, sade Löfven till TT i samband med en pressträff på den svenska ambassaden i Peking.

LÄS MER: Sommar i P1, Angela Gui

Då hade han tidigare under dagen träffat president Xi Jinping i det som kallas Folkets stora hall på västra sidan av Himmelska fridens torg.

ANNONS

På Svenska Pen, en organisation som engagerar sig i frågor om det fria ordet i Sverige och internationellt, har det varit emotionell berg- och dalbana på grund av de motstridiga beskeden. Generalsekreterare Anna Livion Ingvarsson säger att de inte har kunnat säkerställa vad som hänt med Gui Minhai, om alls något.

– Våra vanliga källor som brukar vara väl insatta har inte heller kunnat ge oss svar den här gången. Skulle det stämma att han är fri vore det förstås en oerhörd lättnad, och jag hoppas förfärligt mycket att det är sant. Men i dagsläget vågar jag inte uttala mig om hans situation. Informationen är så pass osäker, säger hon.

Vad kan vinnas på att släppa Gui fri för att sedan låta honom försvinna igen, om det är vad som har hänt?

–Jag vet inte. Det är svårt att säga. Vid ett tillfälle fick vi beskedet att Dawiit Isaakblivit frigiven, och alla blev förstås oerhört lättade och glada, men sedan visade det sig inte alls stämma. Det går inte att lita på allt som sägs i sådana här ärenden.

Även Ulrika Engström, internationell sekreterare vid Svenska Pen och tidigare baserad i Kina, känner frustration inför det besynnerliga läget.

– Vi vet inte var han är. Allting är så osäkert just nu att jag faktiskt inte vet om vi kommer få information om fem minuter eller om fem dagar. Det är viktigt att bära med sig att officiella budskap från de kinesiska myndigheterna sällan är att lita på, eftersom de ofta är orkestrerade uppifrån efter vad regimen vill förmedla.

ANNONS

– Jag är fortsatt väldigt orolig. Hans villkorliga dom gick ut 17 oktober. Att han nu försvunnit kan bero på att de har funnit ett annat brott att åtala honom för, och att de nu ska ställa honom inför rätta. Att frisläppandet i alla fall inte gick till som det ska, så mycket känner vi till.

Hur ser det ut med yttrandefriheten i Kina jämfört med tidigare?

– I överlag tycker jag att det verkar bli svårare för det lilla civila samhälle som faktiskt finns i Kina. Det finns en personkult kring Xi Jinping som vi inte har sett på mycket länge i landet, och han och partiet har ett järngrepp om medierna. Det är en följd av att medieutvecklingen i landet är stark i sig. Då krävs starka kontrarörelser från regimens sida.

Hur tycker du att Sveriges regering har hanterat Guis försvinnande?

– Han är svensk medborgare och viktig för landet, så jag måste utgå från att de gör allt i sin makt och vänder på varje sten för att få hem honom.

Aldijana Talic är ordförande för Publicistklubbens Västras krets, som förra året delade ut Dawit Isaak-priset till Gui Minhai. Hans dotter Angela Gui var då på plats på Pustervik för att ta emot priset på10 000 kronor.

ANNONS

Talic gläds åt beskedet att Gui Minhai släppts fri, även om hon poängterar att ännu ingenhaft kontakt med den svenske förläggaren eller vet var han finns.

– Jag säger som hans dotter att först när vi hört ifrån honom kan vi glädjas åt det här på riktigt.

Samtidigt tycker Aldijana Tadic sig seen fantastiskt god utveckling, i linje med den senaste tidens frisläppanden av Martin Schibbye, Johan Persson, Johan Gustafsson och Hamza Yalcin.

– Det är ett gott betyg som visar att medial uppmärksamhet ändå gör skillnad, får vi hoppas. Nu väntar vi bara på att Dawit Isaak också ska släppas fri.

Fredrik Fällman, lektor i kinesiska vid Göteborgs universitet, där Gui Minhai var verksam på 90-talet, tycker uppgifterna om frisläppandet påminner om när fredspristagaren Liu Xiaobo dog i somras. Hans hustru som länge suttit i husarrest påstods då vara frigiven.

–Men det är ingen som vet var hon är. Hon är inte dömd eller ens anklagad för något, men hon är försvunnen.

Hur är din uppfattning om censuren i Kina idag?

–Det är en total kontroll och har blivit värre de senaste åren, allt som sägs i media är styrt. Redaktionerna har en viss frihet men om den osynliga gränsen passerasbestraffas de, det händer hela tiden. Det blir en självcensur.

ANNONS

Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. Sedan dess har han varit frihetsberövad.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats. Utöver detta har ingen information om hans status getts till svenska myndigheter eller familjen.

ANNONS