Markering mot rasism och intolerans när mässan invigdes

För empati och allas lika värde. Mot rasism och intolerans. Budskapet var tydligt när Bokmässan invigdes på den helt nya Respektscenen.

ANNONS
|

En av de de tre invigningstalarna, Ingrid Lomfors från Forum från levande historia, inledde med att återkoppla till förra året, då protesterna var stora mot att Nya Tider fick ställa ut på mässan och nazistiska NMR demonstrerade utanför.

– Med tanke på förra årets tumult, där rasism och nazism var närvarande i och strax utanför mässan, tror jag att det är många som känner en lättnad över att vi nu kan fokusera på det litterära samtalet, säger Ingrid Lomfors.

– Samtidigt finns fenomenet fortfarande runt hörnet. Alla vi här är viktiga aktörer i det fortsatta arbetet med att framhålla principen om allas lika värde, fortsätter hon.

ANNONS

I år kommer Forum för levande historia att att arrangera ett 40-tal samtal på temat "prata om rasism" på den för mässan helt nya Respektscenen, strategiskt placerad rakt innanför huvudentrén.

– Vi hoppas på många fruktbara och respektfulla samtal med våra besökare om en av de stora samhällsfrågorna, det vill säga rasismen i vår tid, säger Ingrid Lomfors.

Alma-pristagarens egna böcker har förbjudits

Årets Alma-pristagare Jacqueline Woodson inledde sitt tal med att tacka för priset och för att hon bjudits in till mässan.

– Det har varit helt omvälvande för mig, inte minst att få komma hit, se er öst- och västkust och jämföra med vår öst- och västkust. Och träffa människorna här, säger hon.

Sedan berättade hon att det är "Banned books week" i USA den här veckan, som uppmärksammar alla böcker som rensas ut och förbjuds på bibliotek och skolbibliotek för att de anses hota samhällets normer.

– Ibland vet du inte om att du blivit utrensad, förrän någon berättar det för dig. En dag ringde Judy Blume mig, hon är som USA:s Astrid Lindgren, för att hon jobbade med en antologi med förbjudna böcker. "Jag har inte blivit förbjuden" sa jag. "Jodå, det har du" svarade hon. På grund av att du är svart, eller queer, bestämmer de att du inte ska få vara med i berättelsen om landet, säger Jacqueline Woodson.

ANNONS

– Hur ska vi skapa en säkrare värld, där alla människor respekteras? Där unga, gamla, transpersoner, queera, svarta, vita, fattiga och rika alla kan känna sig trygga. Jag tror verkligen att böcker har makten att skapa det, säger hon.

Även mässgeneralen Frida Edman höll tal och den normkritiska manskören Hellmans drengar sjöng bland annat Lady Gagas Born this way.

ANNONS