"Viktig bok för världens menstruerare"

Ett fyrtiotal intervjuer med kvinnor. Ett fyrtiotal intervjuer om mens. Hur intressant kan det egentligen bli? Kanske är frågan du ställer dig. Om du som jag är ganska mätt på mensaktivism, menskonst och mensfeminism som de senaste åren försökt klä skammen av mensen.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Mens är klurigt. Det är för många något väldigt privat. Vissa vill att det gärna ska få förbli privat. ”Varför hålla på och prata om det där?” Och så är det ju lite äckligt också. Blod som rinner från könet. På kvinnor. Kvinnor som ska vara rena, fräscha och dofta hallon. Numera vet vi att även personer som identifierar sig som män kan menstruera, men det är inget som mensskyddsindustrin påminner oss om.

Anna Dahlqvist är journalist och en av två chefredaktörer för tidskriften Ottar, RFSU:s tidning om sexualpolitik. Hennes förra bok I det tysta handlade om abortresor inom Europa.

ANNONS

Bryter tystnaden runt mens

I nya boken Bara lite blod ringar hon in hur viktig frågan om menstruation är när den kommer till kvinnors och unga tjejers rättigheter. Hon har besökt Indien, Uganda, Bangladesh, Kenya och USA för att träffa menstruerare, mensaktivister och mensforskare, och på så sätt lyfta fram betydelsen av upplysning och hjälparbete i fattiga områden. Därmed hjälper hon till att bryta tystnaden runt mens.

Hon pekar också på vikten av att bidra med mensskydd till unga tjejer. Och i en värld där många flickor stannar hemma från skolan på grund av sin mens krävs det även ett engagerat opinionsarbete.

Frånvarande under mens

Dahlqvist använder sig av en undersökning som genomfördes i Uganda 2012, i vilken över tusen elever i olika skolor och distrikt deltog. Den visade att sextio procent av flickorna är frånvarande mellan en och tre dagar under mens. Lärarna uppskattar i samma undersökning siffran till fyrtio procent.

”Om man lägger sig i mitten, på 50 procent och räknar på två dagar i månaden, betyder det att de missar 24 skoldagar per år. Det är elva procent av terminen.”

Blodfläckar på kläderna

Orsakerna till att flickorna uteblir från skolan är såväl sociala som hygieniska. I skolan löper de stor risk att retas av pojkarna ifall de ertappas med blodfläckar på kläderna. Den risken är stor med tanke på hur få som har råd med bindor och tamponger, än mindre en dyr investering som menskopp.

ANNONS

Istället återanvänds gamla tygbitar som tvättas utan tvål och får torka i en undanskymd och fuktig del av hemmet där bakterierna frodas. Addera det faktum att trettio procent av världen flickor inte har tillgång till rena och låsbara skoltoaletter för den som har mens, enligt FN:s barnfond Unicef. Där blev bilden än mer dyster.

Anna Dahlqvist sätter in den svenska mensaktivismen, spridd av bland andra konstnärer, skådespelare, serietecknare, i en global kontext och pekar på hur denna rörelse finns över hela världen. Det är en diger undersökning som Anna Dahlqvist har gjort. Hon presenterar den med flyt och skriver på ett lättillgängligt sätt utan att komma med pekpinnar. En viktig bok för världens menstruerare.

ANNONS