Malin Clausson och Cissi Welin (bild Sören Håkanlind).
Malin Clausson och Cissi Welin (bild Sören Håkanlind).

Spännande när Ada tappar tand

Ada löser en tand är Malin Claussons och Cissi Welins första samarbete i barnboksgenren, ett lyckat sådant, skriver Lena Kvist.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Det mesta i svenska barnaliv har väl förändrats sedan Bullerbytiden men vissa saker är sig charmerande lika.

Att folk tappar sina mjölktänder på samma sätt, till exempel. Först med skräck och till sist med förlösning. Mjölktandstappande är ju inget man kan säga ”nej tack, jag är inte redo” till.

Precis som när Olle hade sin lösa tand i Bullerbyn blir det faktiskt riktigt spännande när Ada i nutida Göteborg drabbas.

Ada löser en tand är författaren Malin Claussons och tecknaren Cissi Welins första samarbete i barnboksgenren, ett lyckat sådant. De skapar verkligen engagemang för Adas lösa tand. Texten är rak och enkel och bilderna roliga och välkomponerade, i mjuka färgskalor.

ANNONS

Kapitelbokens huvudperson är sex år och går i förskoleklass. Hon både vill och vill inte tappa sin första tand. Storasyster Alva hade tre eller fyra lösa samtidigt när hon blev erbjuden en försåtlig majskolv med mycket smör och salt av den listiga pappan. Tänderna stod rakt ut, pappan kunde plocka dem en efter en. Ada ryser av skräck och kan inte sova när hon tänker på det.

Man kan förstås läsa böcker om barns tandtappande som en betraktelse över ofrånkomlig utveckling. Eller så kan man strunta i det och bara leva sig in i blodsmaken i munnen och minnas hur det kändes att vicka med tungan på en hård liten tand som sitter fast i en allt tunnare slamsa. Brr.

Blod, gröna äpplen, daimstrut och tårar leder förstås fram mot det oundvikliga även för Ada.

För den som själv håller på att tappa sin första tand är Ada löser en tand en extra fin berättelse att få läst för sig. Längst bak i boken finns också en liten pedagogisk utläggning om att tappa tänder.

Malin Clausson bygger egentligen ett lite större universum kring Ada än vad som behövs för att berätta om hennes lösa tand. Familjen, kompisarna och den übersöta Kingston i trean skulle räcka till fler böcker om Ada. Hoppas det!

ANNONS

Fotnot: Malin Clausson och Cissi Welin är båda tidigare medarbetare på Göteborgs-Postens redaktion, därför recenseras boken av Lena Kvist, kulturchef på Borås Tidning.

ANNONS