Recension: ”Saudade” av Henrik Brandão Jönsson

I ”Saudade” försöker journalisten och författaren Henrik Brandão Jönsson ringa in den speciella känsla som uppstår när en person både längtar bort och hem på en och samma gång. Martin Engberg läser en underhållande bok där författaren blir ett trivsamt resesällskap.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS

Vi reser till ett annat land och blir kvar. För kärleken eller för att vi har hittat ett jobb. Eller byter kontinent i hopp om en bättre framtid eller på flykt undan katastrofen. Migration är vår samtids stora tema. Den som fötts på ena sida av Atlanten kan komma att begravas på den andra.

I sin nya bok försöker journalisten och författaren Henrik Brandão Jönsson ringa in den speciella känsla som uppstår när en person både längtar bort och hem på en och samma gång.

Saudade är ett begrepp som saknar lexikalisk motsvarighet på andra språk än portugisiska, men även om Brandão främst intervjuar människor med rötter i de portugisisktalande länderna är detta ”dubbelförskap” garanterat något som fler än de som redan känner till ordet har upplevt.

ANNONS

Ibland kan det räcka att vara en helt vanlig svenne boende i Stockholm på återbesök i sin gamla hemstad Malmö, men hårdast sliter känslan antagligen i dem som fötts i ett land och bor i ett annat och med tiden kommit att tillhöra dem båda. Eller inget av dem.

Brandão möter emigranter från Azorerna i USA. Han reser till Venezuela som under oljeboomen tog emot hälften av ön Madeiras befolkning och till Kap Verde. Ögruppen där musikstilen morna föddes och vars största stjärna Cesária Évoras signaturmelodi hette just ”Sodade” (stavat på kapverdisk kreol).

Han möter Daniel som till skillnad från många andra stannade kvar på Azorerna när valjakten förbjöds och bytte harpunen mot kikaren för att spana efter valar åt turistindustrin. Han träffar José med ursprung på Madeira som tack vara den däckfirma han tog över från sin styvfar kunde köpa en bensinstation som han drev med framgång, tills han i rädsla för Hugo Chávez godtyckliga privatiseringar sålde den till underpris.

I vilket land ska en sådan person låta sig begravas? Han återkommer till frågan boken igenom.

På en Dunkin’ Donuts utanför Boston möter Brandão – av en slump – João från Kap Verde som rest till USA på tillfälligt visum för att arbeta, blivit kvar och inte träffat sin fru på tjugofyra år.

ANNONS

De öden som möter läsaren i Brandãos bok är många. Livet blir inte alltid som det var tänkt. Brandão har blick för detaljer och förmåga att ställa rätt frågor vid rätt tillfälle (och ibland fel, som när han blir lite för nyfiken på medlemmarna i motorcykelgänget Azorean Brothers). Han tar också hjälp av så vitt skilda författare som Vilhelm Moberg och Clarice Lispector som beskrivit Saudade som en hunger som ”går över först när du äter närvaro.”

Han vet vad han pratar om. I Brasilien, där han själv bott i över tjugo år, finns dottern, men hemma i Malmö kompisarna. När han återvänder till Sverige kan ”Saudade” göra att han ger sig på jakt efter en burgare från Sibylla eftersom dess smak är förknippad med en lycklig tid i livet och inte går att uppbåda i Brasilien. I vilket land ska en sådan person låta sig begravas? Han återkommer till frågan boken igenom.

Om en känsla verkligen kan låta sig infångas ens med fler ord än ett är en bra fråga. Också hur mycket ett begrepp som Saudade egentligen kan fördjupas. På många ställen i boken beskrivs det på ett likartat sätt, men läsaren får i alla fall gott om exempel på när människor upplevt denna bitterljuva, motstridiga känsla som både kan vara plågsam och njutbar, och upplevas som en ”skön sorg”.

ANNONS

Ifall vi får tro författaren. Så mycket förstår jag att det rör sig om något mer mångbottnat än den enkelriktade längtan efter en svunnen barndom som vi alla – som de resenärer i tiden vi är – kan drabbas av.

Henrik Brandão Jönsson är en otvungen berättare och ett trivsamt resesällskap som med sin nyfikenhet skrivit en både underhållande och informativ bok.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Möjliggör en värld där läsandet sker av lust

LÄS MER:Recension: ”Hudens avigsida” av Jeferson Tenório

LÄS MER:Recension: ”Befrielsedagen” av George Saunders

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS