Marc Martins bok Allt  tål många genombläddringar och omläsningar, skriver Stina Nylén.
Marc Martins bok Allt  tål många genombläddringar och omläsningar, skriver Stina Nylén.

Marc Martins budskap: Världen är härlig!

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Redan på första uppslaget i Marc Martins myllrande, medryckande bilderbok Allt finns en detalj som får mig att hoppa till: en bankomat helt uppstudsigt placerad i Antarktis. Det visar sig att det faktiskt finns en sådan där på den ödsliga, oändliga isen, dumpad bland forskningsstationerna. Den här boken håller sig nämligen till fakta, särskilt sådana man går genom livet utan att ens reflektera över om den finns. Klart man ska kunna ta ut cash på Sydpolen!

Martin genomsöker kontinenterna med förstoringsglas och färgpennor och brer med gott humör ut sina fynd över sidorna i kraftfulla kulörer och med en detaljrikedom som för tankarna till Richard Scarrys alster, fast givetvis utan fördomar och sexism. Här samsas välbekanta landmärken, som Triumfbågen i Paris och Taffelberget i Kapstaden, med den lilla veckelbjörnen i Amazonas som kan vrida tassarna bakåt och springa baklänges.

ANNONS

Vi åker till Alice Springs i Australien, där en Inkakakadua med frän huvudtofs, följd av kommentaren ”dålig hårdag” flaxar förbi, vidare till ett gäng miljardärer i Moskva som ser ut att frysa där de står hopträngda i ett glest snöfall. De kanske önskar att de var i Reykjavik istället, med en kall Coke, vilket islänningarna tydligen dricker mest i världen av per invånare.

Mer än en gång under läsningen går mina tankar till svenska Sarah Sheppards rosade och prisbelönta bok Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare från 2014. Liksom Sheppard förenar Martin information och äventyrligheter på ett både för öga och fantasi mycket stimulerande sätt, även om den svenska boken är mycket mer textspäckad.

Allt är finurligt gladlynt i Allt, som tål många genombläddringar och omläsningar. Visst, boken består egentligen bara av lösryckta, spridda fakta från sex kontinenter, men urvalet ger en sammanhållen slutsats: världen är härlig.

ANNONS