Clara Henry | Ja jag har mens, hurså?

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Det är mycket fittor nu. Anna Höglunds ljuvliga tonårstjej i nya boken Att vara jag, som både är tuff och liten på samma gång, undrar varför det är så mycket som är jobbigt och ”tänker gå till botten med det här” och inleder med att undersöka snippan med en spegel. Rebecka Cardosos hyllande Mens – the musical på Unga Dramaten, Anna Åhlunds En snippa om dagen med dess fantastiska snippbilder plus texter som ”orka penetrera” och ”den allseende snippan” och Clara Henrys faktabok om mens Ja jag har mens, hurså?.

Clara Henry är en så kallad you-tuber med enorm trafik och alla älskar henne. Efter att ha läst hennes mensbok så älskar jag också henne. Jag älskar hennes roliga språk och sköna stil, hennes liknelser om att snippan blir torr som morfars hälar efter att ha haft en normalstor ob på mensens sista dag och hur hon måste rafsa sina inre blygdläppar lite diskret hela dagen.

ANNONS

2004 fick Clara Henry endast en kvarts information om mens i skolan. Då föddes idén till den här boken. Med ett roligt illustrerat upplägg får tolvåringen lära sig om allt som finns att veta om mens och snippan, här även kallad vajayjay, punani och fiffi. Under rubriker som Menscyklopedia, Mensskam, Menssexim, Mens & feminism, Lifehacks och Så maxar du din mens kan vi föräldrar nu andas ut. Äntligen finns den perfekta boken som talar till våra pre-teens på det enda språk som de förstår, nämligen youtubiska. Det är fantastiskt roligt (bästa omskrivningen för mens är ”partyveckan” och ”Voldemort”), men samtidigt informativt och feministiskt (under parollen ”helvete vad förbannad jag blir-klubben” skriver hon att det är lika många som får endometrios och prostatacancer per år, men ändå tar det i snitt åtta år för dem med endometrios att få sin diagnos på grund av sjukvårdens okunskap.

Nu måste Henry skriva en bok på temat sex också så vi föräldrar slipper ha det där obligatoriska och oftast helt kassa samtalet med våra barn.

ANNONS