Göteborgsk dominans inför Augustpriset

Tre av sex böcker nominerade till Augustpriset för skönlitteratur är skrivna av göteborgare. Anna Fock, Olivia Bergdahl och Marit Kapla har alla chans att vinna det ärofyllda priset.

ANNONS
|

Den 25 november delas Augustpriset ut i tre kategorier: Skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomslitteratur. Pristagarna får 100 000 kronor och en bronsstatyett.

Men redan på måndagskvällen offentliggjordes de nominerade och i den skönlitterära kategorin är tre av sex nominerade författare från Göteborg: Anna Fock, Olivia Bergdahl och Marit Kapla.

Guldhedsbon Anna Fock har redan blivit hyllad från många håll för sin roman "Väderfenomen", som kretsar kring en nedtystad katastrof i det forna Sovjet. Hon låter en kärlekshistoria utspela sig i skuggan av en verklig olycka: I september 1957 exploderade tankar med högaktivt avfall i Kysjtjym i södra Ural.

Varför ville du skriva om just Kystjym-olyckan?

ANNONS

– Det var nog för att den var så okänd, och att de lyckades hålla den dold, som kontrast till de olyckor med radioaktivitet vi känner till. Jag kände mig också dragen till området och ville utforska att det var såpass bebott trots den miljökatastrof som ägt rum.

LÄS MER:Anna Fock om hyllade romanen "Väderfenomen"

Inför romanen "Väderfenomen" som tagit sju år att färdigställa har hon gjort omfattande research. Bland annat reste hon till södra Uralbergen och besökte för västerlänningar svårtillgängliga platser som Kystjtym och Tjeljabinsk.

Hur kommer det sig att det blev en roman och inte en reportagebok?

– Jag och min vän Lena Wilderäng som var med på resan pratade om det. Vi har spånat om en reportagebok också efteråt, men det har inte blivit av. Och jag gör hellre skönlitteratur av saker...erkänner Anna Fock.

LÄS MER:Recension: "Väderfenomen" – Anna Fock

Beskedet om att hon nominerats till Augustpriset kom via ett telefonsamtal från hennes förläggare:

– Nu levlade man upp faktiskt lite, genom det här priset! Och jag är glad att det blev just den här boken som nominerades, som det ligger så mycket arbete bakom.

Blev du överraskad?

– Både ja och nej. Jag hade faktiskt tänkt att det var möjligt, på grund av den fina kritiken. Samtidigt har jag försökt skoja bort det, för det har känts lite löjligt att tro och hoppas att så stora saker skulle kunna hända.

ANNONS

Det är ett starkt Göteborgsår i år, du, Olivia Bergdahl och Marit Kapla är alla nominerade. Har du läst någon av de andra?

– Nej det har jag inte, men av det jag läst om dem verkar båda deras böcker väldigt intressanta: en sonettkrans och en intervjubaserad skönlitterärifierad glesbygdsskildring...Bra kandidater, och en bra blandning.

"Rimmar nytt och oväntat"

Poeten Olivia Bergdahl har, liksom Anna Fock, hyllats unisont av kritikerna för sin bok "Barnet – en sonettkrans", som är en samling sonetter om att växa upp och hitta sig själv i Göteborg.

GP:s recensent Carl Magnus Juliusson skriver att hon i sin sonettkrans "visar prov på teknisk kontroll och en vilja efter nya former och uttryck som landar helt rätt. Hon rimmar nytt och oväntat, och utan att göra avkall på frasernas naturlighet eller det nära tilltalet".

LÄS MER:Recension: "Barnet – en sonettkrans" – Olivia Bergdahl

Marit Kapla är journalist och har varit konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival. I "Osebol" återvänder hon till sin hembygd och intervjuar invånarna där. Det är en tjock bok med många röster som vävs samman.

LÄS MER:Kaplas horisont ligger bara rätt i Osebol

GP:s recensent Sanna Samuelsson skriver att "boken är redigerad för att efterlikna samtalets rytm. Det syns i pauserna och meningarnas uppbyggnad. Det liknar poesi."

LÄS MER:Recension: Osebol – Marit Kapla

Bred kategori

Bland de sex böcker som nominerats till årets fackbok finns Patrik Svenssons omskrivna och egensinniga "Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk". Enligt GP:s uppskattande recension har Patrik Svensson skrivit en fascinerande debut, en "blandning av filosofisk essä, populärvetenskaplig sakprosa, kulturhistoria, klass- och uppväxtskildring som med olika fångstmetoder försöker nagla fast sitt hala studieobjekt, den europeiska ålen". Trots flera liknande hyllningar kom Augustnomineringen som en fullständig överraskning för Patrik Svensson.

ANNONS

– Ja, det måste jag säga. Uppmärksamhet och hyllningar är en sak men den här typen av nomineringar till fina priser är något helt annat. Just fackboksklassen spänner dessutom från biografier till trädgårdstexter och kokböcker ... jag försöker att inte förvänta mig någonting men givetvis är jag väldigt glad över nomineringen.

Feelgood med svärta

För barn- och ungdomsboksförfattaren Jenny Jägerfeld blir detta andra Augustnomineringen i rad, och därmed också chans till revansch då hon förra året "förlorade" mot Emma Adbåges "Gropen".

– (skratt) Jag skulle inte säga att jag förlorade Augustpriset förra året, Emma Adbåges bok var verkligen jättefin och en värdig vinnare, men visst hoppas jag att min nya bok "Mitt storslagna liv" ska vinna. Så är det ju.

LÄS MER:Recension: Böcker för barn och unga i oktober

Enligt nomineringsjuryn kan Jägerfelds bok beskrivas som "feelgood med svärta" och det är en etikett som hon håller med om.

"Ett vapen att plocka fram"

– Jag tar mig ofta an mörka och lite svåra ämnen, gärna något psykologiskt dilemma, och då med lite humor också.

Jenny Jägerfeld vann Augustpriset redan 2010, då med sin första ungdomsbok "Här ligger jag och blöder". Sedan dess har hon prisats för sina böcker i flera olika sammanhang och chansen till ännu ett Augustpris smäller riktigt högt.

– Redan en nominering är ju en bekräftelse och ett skönt bevis på att man gör något rätt. Ett vapen att plocka fram när man känner sig värdelös som författare.

ANNONS

De nominerade är ...

ÅRETS SKÖNLITTERÄRA BOK

"Barnet. En sonettkrans", Olivia Bergdahl

"Väderfenomen", Anna Fock

"Odenplan", Daniel Gustafsson

"Osebol", Marit Kapla

"W", Steve Sem-Sandberg

"Testamente", Nina Wähä

ÅRETS FACKBOK

"Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf", Anna-Karin Palm

"Världens yttersta platser. Judiska spår", Peter Handberg

"Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk", Patrik Svensson

"Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris", Ingrid Carlberg

"Bin och människor. Om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker", Lotte Möller

"Strindbergs lilla röda. Boken om boken och typerna", Alexandra Borg och Nina Ulmaja

ÅRETS BARN- OCH UNGDOMSBOK

"Sen kom vintern", Per Gustavsson

"Mitt storslagna liv", Jenny Jägerfeld

"Vänta på vind", Oskar Kroon

"Tiger, Tiger, Tiger", Åsa Lind och Joanna Hellgren

"Jordgubbsbarnen", Sara Olausson

"Dyksommar", Sara Stridsberg & Sara Lundberg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS