De öppnar antikvariat – mitt under pandemin

Nu öppnar vännerna, som läst humaniora ihop, antikvariat i centrala Göteborg. Idén är att bli en mötesplats och samarbeta med lokala förlag.
– Vi orkade inte vänta längre, säger litteraturvetaren Matilda Amundsen Bergström.

ANNONS
|

Stämningen är uppsluppen på premiärdagen för Mare Litteratur – ett helt nytt antikvariat i Göteborg. Bakom satsningen står ett kompisgäng som träffades när de läste litteraturvetenskap och idé- och lärdomshistoria på Göteborgs universitet.

LÄS MER:Klassiska bokhandeln slår igen - efter 20 år i Göteborg

– Det var sex-sju år sedan, och vi gjorde en massa roligt vid sidan om studierna, från antologier till läsecirklar och diskussionsforum. Vi insåg att vi allihopa är intresserade av litteratur, men också av oväntade möten och samtal, säger litteraturvetaren Matilda Amundsen Bergström.

Både nischat och brett

Hunden Teleman går under tiden runt och nosar och gör sig hemmastadd i lokalen, rundar en bokhylla och tar kurs mot en läsfåtölj i röd sammet i det inre rummet.

ANNONS

Lokalen på Torggatan 14 ser inbjudande ut, med dignande bokhyllor och vackra tapeter. Utbudet är prydligt uppställt och verkar genomtänkt.

– Det blir både nischat och brett, säger Matilda Amundsen Bergström.

LÄS MER:Göteborg är bäst på litteratur just nu

2019 disputerade hon med avhandlingen ”Som en Sapfo”, där hon jämför tre kvinnliga poeter som blev litterära storstjärnor redan för 500 år sedan: svenska Hedvig Charlotta Nordenflycht, franska Louise Labé och brittiska Katherine Philips. Det är också därför hennes hund heter Teleman – inspirerat av Hedvig Charlotta Nordenflychts pojkvän.

– Vi fick ta över ett jättesortiment böcker från den forne ägaren som var fotograf och hade butiken ”World report” i lokalen innan, fortsätter Matilda Amundsen Bergström.

Samarbete med Litteraturhuset

Övriga i gänget bakom antikvariatet är Meri Alarcón, redaktör för den tornedalska litterära tidskriften Meänmaa och översättare från minoritetsspråket meänkieli, idéhistorikern Tania Kaveh och litteraturvetarna Elin Öholm och Johan Sunegård.

LÄS MER:Få kan försörja sig som författare i Göteborg

Meri Alarcón sitter också i styrelsen för Göteborgs litteraturhus.

– Planen är att vi i framtiden ska samarbeta med Litteraturhuset. Det här skulle kunna bli en mindre, lite mer intim, scen, säger hon med en armrörelse ut över lokalen.

– Förutom att vara antikvariat, och sälja äldre böcker, kommer vi att satsa på nytt från de små Göteborgsförlagen och på att lyfta fram lokala tidskrifter som trycks på Tidskriftsverkstan.

ANNONS

Satsar på kvinnliga författare

Ett visst redaktionellt urval kommer även att märkas bland övriga böcker, lovar Matilda Amundsen Bergström:

– Vi vill satsa lite extra på kvinnliga författare, gärna oupptäckta eller mindre kända, och så planerar vi att sälja en del aktuell litteratur inom våra specialområden; filosofi och idéhistoria.

LÄS MER:”Skrivande är författarnas enda vapen i svåra tider”

Hur tänker ni kring att öppna just nu – mitt under pandemin?

– Vi har planerat det här länge, och väntat sedan i december på att restriktionerna skulle lätta. Men nu orkar vi inte vänta längre, svarar Matilda Amundsen Bergström.

Meri Alarcón fyller i:

– Om inte nu – så när? Men vi kommer såklart att följa Folkhälsomyndigheternas rekommendationer och se till att det är max två besökare i butiken samtidigt.

En mötesplats för litteratur

Förutom böcker erbjuder Mare litteratur också tjänster inom textproduktion, exempelvis översättning, redaktörskap och lay out-kompetens.

LÄS MER:Bokmässan blir hybridevent – välkomnar sittande tv-publik

Ulrike Persson Strand, som arbetstränar på antikvariatet, hinner vid GP:s besök både blåsa upp ballonger och dammsuga den oxblodsfärgade mattan inför de första besökarnas ankomst.

Visst är det lite nervöst.

– Men vi gör det här ideellt så vi har inte så mycket att förlora. Vi behöver inte ”lyckas”, säger Meri Alarcón.

– Att skapa en mötesplats för litteratur känns meningsfullt i sig för oss, avslutar Matilda Amundsen Bergström.

ANNONS

Mare litteratur

Vad: är en bokhandel, som även erbjuder tjänster inom textproduktion, översättning, redaktörskap, layout, bok- och tidskriftsproduktion med mera.

När: 8 mars öppnar de, förutom digital försäljning via Bokbörsen, även en fysisk bokhandel i centrala Göteborg

Var: på Torggatan 14 i närheten av Nordstan

Hur: här kan kunder, två i taget, botanisera bland böcker, mötas, föra samtal eller bara ta en läspaus i det inre rummets röda sammetsfåtöljer. Framtida samarbeten planeras med bland annat Göteborgs litteraturhus.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS