Liseberg slopar kravet på årskort för konserter och dans

Liseberg avskaffar sina nyligen införda regler för konserter och dans. Det efter kraftfulla politiska reaktioner och kritik från nöjesparkens gäster.
– Vi tog ett beslut, det blev inte så bra, då måste man rannsaka sig, säger Christer Holmgren (M) styrelseordförande för Liseberg AB.

ANNONS
|

Enligt Christer Holmgren har Lisebergs styrelse tagit till sig av den kritik och de synpunkter som framkommit sedan det nya systemet infördes.

– Framförallt är det det här med dansen som upprört, men det är ingen fara. Då får vi gå igenom vårt beslut igen och göra en förändring,

6 april började Liseberg ta betalt för livemusik och dans på Polketten. Förutom ett årskort på 350 kronor krävdes förbokade biljetter för alla konserter och danskvällar. Nyordningen väckte på kort tid starka politiska reaktioner. Parkens besökare kom också med massiv kritik eftersom de uppfattade bokningsförfarandet som omständligt.

Backar efter knappt en månad

Nu står det klart att Liseberg efter knappt en månad backar från sina nya regler. Kravet på obligatoriskt årskort för köp av biljetter till nöjesparkens livemusik och danstillfällen slopas.

ANNONS

– Vi arbetade fram vår nya betalningsmodell i en tid präglad av pandemin. Då visste vi inte ens om vi skulle kunna ha konserter på Liseberg 2022. I skarpt läge när modellen nu lanserats ser vi att gästerna tycker att det är för krångligt. Det finns försvårande inslag, som två olika bokningsflöden, och det blev en viss debatt. Då får vi backa och tänka om, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg, och tillägger:

–Det är egentligen ganska odramatiskt.

Förbokad biljett för musik

Framöver kommer alla typer av entrébiljetter att fungera som entré till parken under konsertdagen och inför dansen. Förbokad konsertbiljett kommer dock fortfarande att krävas för att få tillträde till Stora eller Lilla Scenen. Biljetterna kostar 50 kronor för ståplats och 100 kronor för en sittplats.

Att Liseberg inför nya avgifter för livemusiken är av ekonomiska skäl.

– Vi har hittills subventionerat vår konsertverksamhet med andra affärsområden – men den modellen är lite riskfull, inte minst ur ett konkurrensperspektiv. Nu behöver vi hitta en bättre grundekonomi för säkerställa långsiktigheten och se till att vi kan ha konserter på Liseberg även i framtiden, säger Andreas Andersen.

Den som vill gå ut och dansa på Liseberg slipper dock både årskort och dansbiljett. De kraven stryks efter hård kritik från både besökare och politiker.

ANNONS

Liksom innan nyordningen kommer det nu att räcka med att lösa entrébiljett för att kunna ta sig en svängom.

– När det gäller dansen tänkte vi fel, konstaterar Lisebergs vd.

– Den publiken använder parken på ett lite annat sätt, så de besökarna har reagerat klart starkast.

"Det här är...så underbart!”

En som protesterat mot de nya avgifterna är Gitte Tessem, som älskar att ta sig en svängom på Polketten. Nyheten att Liseberg nu tänker om gör henne ”nästan tårögd”…

– Ja det här är...så underbart! Jag ryser över hela kroppen.

Äldre har inte alltid möjlighet att ta sig till Kungälv, Alingsås eller Borås där det också finns dansbanor, konstaterar hon.

– Nu kommer alla 70- och 80-plussare att kunna vara på Polketten igen som vanligt, tjôta, äta, dansa och få röra på sig.

Besökare som redan hunnit köpa dansbiljett kommer att kompenseras.

– Vi återköper alla dansbiljetter, vilket kommer att ske automatiskt, säger Ebba Källeskog, pressansvarig på Liseberg.

Vad gör konsertbesökare som redan köpt årskort och biljett?

– Om någon köpt årspass enbart för att gå på en konsert kan de höra av sig till oss. Om passet inte aktiverats än kan även de få pengarna tillbaka.

LÄS MER:Så mycket kostar nya konsertbiljetterna på Liseberg

LÄS MER:Kritiken mot Lisebergs nya konsertavgifter växer

LÄS MER:V och MP kräver att Liseberg slopar nya konsertavgiften

LÄS MER:Eva Flyborg (L) kritiserar Lisebergs avgifter

LÄS MER:Även dansen på Polketten blir dyrare på Liseberg

Prenumerera på Göteborgs-Postens nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS