Lisa Carlehed spelar Kristina i nya Utvandrar-filmen

Vilhelm Mobergs klassiska ”Utvandrarserie” ska bli film på nytt. Och det är en relativt okänd skådespelare som ska ta sig an den ikoniska rollen som Kristina – göteborgaren Lisa Carlehed.

ANNONS
|

Det har gått drygt 70 år sedan Vilhelm Mobergs ”Utvandrarna” släpptes, första boken i en serie som närmast skulle etsa sig in i den svenska folksjälen. Sedan dess har Jan Troell regisserat en Oscarsnominerad film (1971) utifrån böckerna och Björn Ulvaeus och Benny Andersson har förvandlat dem till musikalen ”Kristina från Duvemåla” (1995).

Nu är det dags igen för ett filmiskt porträtt av de småländska böndernas frenetiska kamp för överlevnad, vackra kärlek och drömmar om en bättre värld. I rollen som Kristina ska tittarna få bekanta sig med Lisa Carlehed.

LÄS MER:Recension: ”Marie Curie” i regi av Marjane Satrapi

– Det känns ju fullständigt fantastiskt. En dröm som går i uppfyllelse. Att man får en sån grej på sina axlar.

ANNONS

– Jag älskade böckerna. Jag älskade filmerna. Vi skulle läsa dem i åttan, nian. Klasskompisarna klagade på filmen: ”vi förstår inte vad de säger – de pratar konstigt”, men jag tyckte det var så vackert. Det är så många bilder och scener som fortfarande finns i mig.

Är det rent av lite nervöst? Kristina är ändå en ikonisk roll.

– Det är kanske lite arrogant att säga nej? Men jag har faktiskt tänkt på det rätt mycket. För mig är Liv Ullmann, Kristina och Utvandrarfilmerna mina stora idoler. Men den här filmen, den här Kristina och den här berättelsen blir så pass annorlunda.

Från den danska konstfilmscenen

Lisa Carlehed är född i Göteborg och uppvuxen i Karlstad. Sedan dess har hon bott och verkat till stor del i Danmark. Där har hon gått på den ryska klassiska teaterskolan Gitis.

Filmerna hon medverkat i har ofta varit konstfilmer och inte sällan gått upp på festivaler. Exempelvis vann ”I dine hænder” (2014), där hon spelar sjukskötaren Maria, det stora priset Dragon award på Göteborgs filmfestival.

LÄS MER:Recension: "438 dagar"

– Filmerna jag är mest stolt över är art house. Men med den typen av film blir man inte känd på samma sätt som en actionfilm. Mycket tror jag inte ens har visats i Sverige. I Danmark är art house-scenen rätt stor. Jag kan ha fel, men det känns som att det kanske är lite mer folkligt i Sverige.

ANNONS

Hur känns det då att vara med i den här typen av storproduktion?

– Det har jag bara väntat på. Jag älskar art house och som publik är det den typen av film jag vill se, men jag behöver det här för att komma vidare i karriären.

Spelar mot Gustaf Skarsgård

Som den stordrömmande bonden Karl Oskar får vi se stjärnan Gustaf Skarsgård (438 dagar, Vikings, Westworld) som redan har fått sitt stora genombrott. Lisa Carlehed berättar att de hade en stark kemi under provspelningarna.

– Det är jättekul att spela mot Gustaf. Han fångar upp alla små impulser vilket gör att det blir väldigt lätt att spela och man kan komma väldigt långt.

LÄS MER:Rädslan och paniken går rätt genom filmduken

Utöver de båda huvudrollerna står det klart att Sofia Helin (Snömannen, Arn: Tempelriddaren, Bron) ska spela karaktären Judit. Därtill återvänder Liv Ullmann. 1971 spelade hon Kristina i Jan Troells filmtolkning. Nu kliver hon in i rollen som Kristinas mamma Anna.

För regin står Erik Poppe som senaste regisserade ”Utøya 22 juli”, en dramatisering av terrorattentat av den norske massmördaren Anders Behring Breivik.

– Han känns helt fantastisk och har väldigt fina idéer om hur vi ska göra detta som passar mig väldigt bra, säger Lisa Carlehed.

ANNONS

Inspelningen börjar i Västra Götaland i september. Tidigare var planen att spela in i Tjeckien, men på grund av coronapandemin fick planerna göras om. Nu kommer det att spelas in i Lisa Carleheds gamla hemtrakter.

– Det är precis i krokarna där jag har växt upp, hur knasigt är inte det?

LÄS MER:Tips på 30 tv-serier att se i sommar

Utvandrarna

Filmen har planerad biopremiär juldagen 2021.

Den baserar sig på en bokserie av Vilhelm Moberg bestående av ”Utvandrarna” (1949), ”Invandrarna” (1952) , Nybyggarna” (1956) och ”Sista brevet till Sverige” (1959).

Där får man följa Kristina och Karl Oskar och Kristina Nilsson som lämnar Småland med några grannar och släktingar för att åka till USA. Bokserien följer deras strävan i hemlandet, resan över Atlanten och kampen för att etablera sig i det nya landet.

I rollerna ser vi bland annat: Lisa Carlehed (Kristina), Gustaf Skarsgård (Karl Oskar), Liv Ullmann (Anna) och Sofia Helin (Judit).

Regi: Erik Poppe

Filmen produceras av SF Studios.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS