Leif GW Persson om Margaux Dietz video: ”Kan vara ett brott”

Margaux Dietz kan ha begått ett brott när hon la upp filmen på den utslagna mannen. Det säger kriminalprofessor Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.
– Man får inte filma honom i det här utsatta sammanhanget och sen sprida den filmen.

ANNONS
|

Margaux Dietz har kritiserats hårt efter att ha filmat en utslagen man utanför sin lägenhetsdörr. Flera företag har också avbrutit sina samarbeten med influencern. Dietz har tagit bort videon, bett om ursäkt och sagt att hon ”brustit i ansvar”.

Nu kommenterar professor Leif GW Persson händelsen i ”Nyhetsmorgon”. Själva filmandet och spridningen på klippet kan vara ett brott, menar han.

– Det är ett brott sen 2018 i januari. Så kallad olaga integritetskränkning. Det är inte så att man är skyldig att ingripa och plåstra om honom och ringa ambulansen och polis men däremot får man inte filma honom i det här utsatta sammanhanget och sen sprida den filmen vilket hon har gjort, säger han i TV4.

ANNONS

Mannen skulle kunna få skadestånd

Olaga integritetsintrång kan ge upp till två års fängelse, men Leif GW Persson tror inte att det kommer inledas någon rättslig process mot Dietz.

– Konsekvenserna för henne som har lagt ut det här är redan ansenliga. Den sannolika påföljden är dagsböter om hon hade åtalats och dömts. Nu har det väl drabbat henne långt värre än så eftersom att hennes sponsorer har tackat för titten och sökt sig till andra influerare.

Till Aftonbladet säger Leif GW Persson att den utslagne mannen troligen skulle få skadestånd om han begärde det.

– Ja för fan! Det tror jag att han skulle få. Men han måste ju visa att det lett till någon skada naturligtvis.

Även Mårten Schultz, professor i civilrätt, är inne på att Dietz film kan utgöra ett brott.

”Kan den här filmen då utgöra olaga integritetsintrång? Ja, kanske. Ansiktet är blurrat men det är tillräckligt tydligt för de som känner personen för att han ska kunna identifieras”, skriver Mårten Schultz på Twitter.

LÄS MER:Efter kritiken – Margaux Dietz förklarar sin video

LÄS MER:Margaux Dietz lät innehåll gå före empati

LÄS MER:Margaux Dietz-video orsakar ramaskri

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS