Låt konstens studenter ta hand om cortegen

"Låt oss fylla gatorna med konst på Valborg i stället för spexande studenter i overall som åker lastbil och dricker öl", skriver Hanna Jedvik efter att ha bevittnat en debatt i går om bristen på gallerier.

ANNONS
|

Varför stänger alla gallerier i Göteborg? Var den inledande frågan som konstnären och curatorn Stefan Karlsson slängde ur sig på Galleri Thomassen i går på den debatt om bristen på gallerier, som Stefan Karlsson själv hade initierat. Detta i samband med öppnandet av hans egen utställning Alla stängda gallerier i Göteborg, som utgör del tre i hans utredning om Göteborgs konstliv.

Läs också: Vad kan rädda Göteborgs konstliv?

På plats fanns en uppsjö av gallerister, tidigare gallerister, konstnärer, kulturarbetare och andra intresserade. Från kommunens sida var det endast Mikael Nanfeldt, kulturstrategisk chef, och Lars-Olof Karlsson (MP) ledamot i kulturnämnden, som hade lyckats leta sig dit.

ANNONS

På den svåra frågan om varför finns så klart inga givna svar. Den återkommande analysen i rummet kan i förenklade ordalag däremot stavas pengar och tradition. I en stad som Göteborg finns inte så pass många rika knösar som vill köpa konst för pengarna att de ska kunna utgöra en så pass fullödig kundkrets som galleristerna kan luta sig emot och på så sätt jobba långsiktigt tillsammans med konstnärer.

Frågan är om det stämmer, påpekar de luttrade. Göteborgare åker hellre och köper konst i Stockholm, trots att samma konstnär kan ha ställt ut i Göteborg precis innan. Vissa föredrar rent av att flyga till ett galleri i New York än att trava ner till Vasastan. Även de som inhandlar konst för offentliga medel föredrar Stockholmgallerier.

Ofrånkomligen förhåller det sig så att politiker eller investerare inte riktigt går igång på konst i den här staden. Något som rimligen stavas tradition och kultur i en industristad som Göteborg.

Inte desto mindre krävs en vilja och ambition från politiskt håll att staka ut vägen, sörja för konstnärliga arenor och visa att studenterna från Akademi Valand är lika viktiga som Chalmers ingenjörer. Ett första steg kan vara att låta konststudenterna anordna cortegen nästa år. Låt oss fylla gatorna med konst på Valborg i stället för spexande studenter i overall som åker lastbil och dricker öl. Ett litet steg för mänskligheten, ett stort steg för Göteborg.

ANNONS
ANNONS