Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lassgård: Ove var en drömroll

En hörnsökare. Så beskriver dubbelnominerade Rolf Lassgård sig själv när Oscarsgalan kommer på tal. Om En man som heter Ove vinner? - It ain’t over ’til the fat lady sings,

”Det är ingen ordning när du inte är här. Om jag skyndar mig kanske vi ses snart” säger Ove när han står framför hustrun Sonjas grav.

- Det var en drömroll. Ove är en person när han ger sig på grannarna, en annan inomhus, en tredje vid graven. Det är som en kinesisk ask, man öppnar den och det dyker upp andra delar av människan. Så är det i verkliga livet också, säger Rolf Lassgård.

Han lutar sig tillbaka i salongen på Bio Roy, där han snart ska samtala om sin karriär. Schemat är tajt. Samtal, fika, filmvisning, hockeymatch. Tjugo över sex måste Rolf avvika för att se favoritlaget Brynäs mot Frölunda.

- Mina barn påstår att jag är lik Ove på matcherna, säger han.

Ove visades för flyktingar

Hannes Holms En man som heter Ove är baserad på Fredrik Backmans roman och hade Sverigepremiär på juldagen 2015. Den har prisats med fin kritik, utmärkelser och setts av nära 1,7 miljoner svenska biobesökare. 

Vad gör filmen så speciell?

- Den griper tag på så många nivåer. Du har kärlekshistorien om en man som vill ta livet av sig för att återförenas med sin hustru. Det är väl romantik om nåt. Du har mötet med den iranska kvinnan Parvaneh, som låser upp surgubben. Det är ingen film om integration, men skulle kunna vara.

Under Internationella komedifilmfestivalen visades En man som heter Ove för ensamkommande flyktingbarn, för att introducera nyanlända till svensk humor och film. Efteråt följde samtal med skådespelerskan Bahar Pars, som spelar just Parvaneh.

- En av pojkarna på boendet sa att han kände igen sig i ensamheten hos Ove. Det är så bra historier ska fungera, säger Rolf Lassgård.

Sminket och masken Rolf Lassgård bar i rollen som Ove gav honom fantasin att ta sig an gesterna, gångstilen och talet som en äldre man. Att gå in för roller är en vana sedan decennier. Lassgård har porträtterat allt från poliskommissarie till mamma i musikalen Hairspray.

- Hon var svår att släppa. Jag minns när jag väntade på grön gubbe vid ett övergångsställe en tid efteråt, och kom på mig själv med att stå såhär…

Han reser sig upp, flyttar tyngdpunkten till ett ben och böjer knäet inåt.

- Jag spelade in en thriller efter det och gjorde mig av med henne.

Spelar i Paynes nya film

I höst ser vi Downsizing, en satir om världens miljöproblem och överbefolkning. Lassgård spelar en norsk forskare som kläcker problemlösningen: att förminska människor till 12,9 centimeters höjd. På rollistan finns världsnamn som Matt Damon och Kristen Wiig.

- För att få inspiration till Ove tittade jag på andra filmer om surgubbar, bland annat Alexander Paynes About Schmidt. När inspelningen var över ringer han. Så lustigt. Inspelningen var fantastisk. Och klart att jag var nervös.

Nu väntar ytterligare ett sammanhang med de största. Rolf Lassgård ser inte sig själv som en vimmelmänniska.- Snarare en hörnsökare. Men jag ska njuta av att vara där

Vinner ni någon Oscar?

- Det skulle vara magiskt. Ove är en katt bland hermelinerna.